Mi bántja a mandula termését?

Mi bántja a mandula termését?

Agrofórum Online

F. Klára kérdése. Mézgásodást figyeltem meg mandulám termésein, melyek sajnos idő előtt le is hullanak. Mi bánthatja a terméseket?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

A keleti gyümölcsmoly kártétele látható a mandula termésén. Ez a kártevő nagy termésveszteségeket okozhat. A molyok április végétől kezdenek rajzani. Kártétele tavasszal a hajtásokon szembetűnő és a barackmolyéhoz hasonló. Az első tavaszi molyrajzás tojásaiból kikelő kis hernyók május folyamán a mandula hajtáscsúcsain keresztül behatolnak a hajtásokba és azok belsejében lefelé haladó járatot készítenek. A hajtások elhervadnak, a befurakodás helyén mézgafolyás látható, később a hajtáscsúcson levő levelek kis szárrésszel együtt leszáradnak. Kártételével utat nyithat a moníliás betegségnek, mely a mandula virág- és ágelhalásával súlyos károkat okozhat. A monília virágzáskor fertőz, a fertőzött hajtások elpusztulnak. A fás részeken rákos sebek keletkeznek. Sárga mézga jelenik meg a fertőzés helyén. A gyümölcsön szürke kinövések találhatók. Nagyobb ágak pusztulását is okozhatja. Fertőzési forrás az előző évi fertőzött maradványok, talajon lévő gyümölcsmúmiák.

Keleti gyümölcsmoly miatti hajtásszáradás

A keleti gyümölcsmoly lárva a csonthéj kialakulását követően a gyümölcsbe hatol, melyet mézgafolyás kísér. A termés kényszerérett, lilás színű lesz. A mag környékén a félig érett, puha gyümölcsben lárvák és felgyülemlett ürülék található. A fertőzött termés hamar lehullik, és monília fertőzés is kialakulhat. Évente 4-5 nemzedék fejlődik. A keleti gyümölcsmoly elleni védekezést az első lepkék megjelenése utáni 12-14. napra kell tervezni rovarölő készítménnyel.

Keleti gyümölcsmoly kártétele

A védekezés akkor a leghatásosabb, ha a tojásból kikelő kis hernyók ellen irányul. Ez az időszak a lepkék rajzásmenetének megfigyelésével meghatározható. Kártételt követően, a fonnyadó hajtásvégek eltávolításával és megsemmisítésével hatékonyan lecsökkenthetjük a későbbi utódnemzedék mennyiségét. Ősszel a keleti gyümölcsmoly hernyói a fatörzsekre kihelyezett hullámpapírövekbe vonulnak telelőre. A hullámpapírövek tavaszi összegyűjtése és elégetése ugyancsak gyéríti az egyedszámot.

Kezdődhet a fejtrágyázás és a gyümölcsfák tisztogatása

2018. február 26. 16:04

Hiába a február végi nagy hideg, a kártevők és betegségek nem fognak tömegesen elpusztulni, a növényvédelemre ismét fel kell készülni.

Indul a növényvédelmi szezon a csonthéjasokban is

2018. április 4. 12:20

Nem szabad elhanyagolni a csonthéjas gyümölcsű növények virágzás előtti védelmét, mert a moníliás virág- és hajtásfertőző Monilia laxa gomba, illetve őszibarackon a tafrinás levélfodrosodás nincs tekintettel arra, hogy lesz-e termés vagy sem.

Miért potyog le már most a birs?

2019. július 11. 09:10

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?