Mi okozhatja fehér közepű, barna szegélyű foltok kialakulását a körtefa levelein?

Mi okozhatja fehér közepű, barna szegélyű foltok kialakulását a körtefa levelein?

Agrofórum Online

Zs. Norbert kérdése: Körtefám levelein apró fehér közepű, barna szegélyű foltokat találtam. Mi okozza ezt? Mit lehet tenni ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A leírt tünetkért a körte mikoszferellás levélfoltosságát okozó kórokozó tehető felelőssé. A kórokozó (Mycosphaerella sentina) fertőzésére főként csapadékosabb évjáratban számíthatunk. Fellépése esetén először apró 2-3 milliméter nagyságú kerek vagy ovális foltok jelennek meg. A foltok kezdetben egységesek, barna színűek, szegély nélküliek. Az idő előrehaladtával közepük kivilágosodik, azonban szegélyük változatlanul barna marad. A kivilágosodott, világosszürke ezüstösen csillogó közepű foltokban a gomba fekete pontszerű képletei (piknídiumai) a levél színén és fonáki oldalán egyaránt megtalálhatóak.

Súlyos fertőzés esetében a körtefák idő előtti teljes lombhullását is okozhatja. Ahogy az időjárás egyre melegszik és ezzel párhuzamosan a leveleket tartós nedvesség éri a gomba fejlődésnek indul. A fertőzés forrása a beteg levelek, melyeken a kórokozó képletei áttelelni képesek. A gomba a leveleket sziromhullás után fertőzi meg. A beteg leveleken kb. egy hónap után fejlődnek ki a fekete színű piknídiumok, melyek a további levélfoltosság fertőzést teszik lehetővé.

A védekezés alapja a megelőzés. A beteg lomb talajba forgatásával, vagy összegyűjtésével és megsemmisítésével a következő évi fertőzés mérsékelhető. Metszéskor ügyeljünk arra, hogy a koronát szellősre, a permetlé számára is megfelelően átjárhatóvá alakítsuk ki. A nyári időszakban végzett hajtásválogatással és a vízhajtások eltávolításával is a fa koronája világosabbá, levegő által átjárhatóbbá tehető.

A kémiai védekezést közvetlenül sziromhullás után érdemes elkezdeni, de legkésőbb július közepéig szükséges elvégezni az első növényvédelmi beavatkozást. Az ezt követő időszakban érdemes a további rendszeres kémiai védelem fenntartása. Amennyiben körtefáinkat rendszeresen védjük a körtevarasodás kórokozója ellen, általában e betegség ellen külön már nem szükséges a kémiai védekezés. A készítmények közül a difenokonazol, ciprodinil és a mankoceb hatóanyagok is eredményesen használhatók.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Gyümölcsöző volt az idei év? - évértékelés dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeb alelnökével

2018. október 25. 03:48

Magyarországon a 2018. évi gyümölcstermés fajonként változóan, de mennyiségileg összességében jól alakult: a jelentősebb gyümölcsfajok közül jó vagy kifejezetten jó termést realizáltunk a cseresznye, meggy, szilva, bodza, alma és körte esetében

Erőteljesen terjed az almafa vértetű, védekezzünk ellene!

2019. július 31. 08:33

Július utolsó hetének időjárását főként a nagy változékonyság jellemezte. Zivatarfelhők jöttek- mentek az országban, kiszámíthatatlan valószínűséggel okoztak csapadékot, helyenként jeget is hozva. Kisebb körzetekben az eső intenzitása jelentős károkat okozott. A jelenlegi növény-egészségügyi helyzet a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvez, elsősorban a magas páratartalom és az erős éjszakai harmatképződés miatt. A talaj átmeneti magas nedvességtartalma kedvező mikroklímát teremt a kórokozók számára, de több kártevő rajzása ismét erősödött.