Miért nem érik be teljesen a szeder?

Miért nem érik be teljesen a szeder?

Agrofórum Online

R. Istvánné kérdése: Szeder terméseim egy része világosabb, olyan mintha nem érett volna meg. Mi okozza ezt?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szeder termesztése során a kártevők közül a leggyakrabban levéltetvekkel találkozhatunk, de a kis málnabogár által okozott károk is gyakran előfordulhatnak. A szeder gubacsatka (Acalitus essigi) jelenlétére az érő gyümölcsök nem megfelelő színeződése utal. A kártevő apró, mikroszkópikus mérete miatt szabad szemmel nem érzékelhető.

Szívogatásának hatására a bogyó be nem érő részeket tartalmaz, ezáltal a gyümölcs egy-egy része nem megfelelően színeződik, halványabb, rózsaszínes árnyalatú marad. Ezek a deformált világos részek nem is puhulnak meg kellő mértékben. A keményedés mellett, ezek a részek savanyúak is maradnak, tehát a károsodott termések íze is csökkent értékű. A fertőzött bogyók idővel fokozatosan száradnak és halványulnak. A kártevő nagyobb méretű populációjának megjelenése esetében jelentős termésveszteség is kialakulhat. Az apró atkák a szederbokrok rügyeinek pikkelylevelei alatt telelnek át, ami a védekezés szempontjából is fontos jelentőségű.

A védekezés a megfelelő termőhely megválasztásával kezdődik. Az egészséges szaporítóanyag megvásárlásával, a beteg és letermett részek eltávolításával is sokat tehetünk a károk megelőzése érdekében. Fontos az atkák ellenségeinek, vagyis a ragadozóatkák megtelepedésének elősegítése is.

A kémiai védekezés szempontjából leghatékonyabb a rügypattanáskor elvégzett kezelések alkalmazása. Az ekkor elvégzett lemosó permetezés kén- és olajtartalmú szerek kombinációjával jó eredményt érhetünk el. Ezen túlmenően még virágzáskor és terméskötődéskor ajánlott megelőző jelleggel is egy permetezést beiktatni. A készítmények közül szederben atkák ellen a fenpiroximát hatóanyagú készítmény eredményesen használható. A permetezés idejének megválasztásakor minden esetben tekintettel kell lenni a készítmény élelmezésügyi várakozási idejének betartására is! Amennyiben a terméseken az atkák által okozott torzulás megjelent, a kártevő ellen már nem tudunk védekezni.

Pünkösd hava

2018. május 9. 13:58

Éppen tizenkét éve, hogy Pünkösd haváról írtam. Így utólag átolvasva, mintha mit sem változott volna a világ, pedig mennyit fejlődtünk. Az értékrendünk is?

Melyek a szabadföldön termesztett paradicsom legfőbb kártevői?

2019. augusztus 7. 04:37

Hogyan védhetjük meg a házikertünkben vagy hétvégi telkünkön szabadföldön termesztett paradicsomunkat a kártevőktől?

Mi károsítja a kőrisfák levelét?

2019. szeptember 21. 04:36

D. Edit kérdése: Kőrisfáim levelei összetekerednek, majd hervadnak, elhalnak. Mi okozhatja ezeket a tüneteket?

Inváziós kártevők: a négyfoltos fénybogár

2019. március 31. 05:36

A fénybogarak egyik jellegzetes határozó bélyege a bunkós végű csáp, amely segítséget nyújthat a gyors azonosításban.