Miért sárgulnak el a muskátli levelei?

Miért sárgulnak el a muskátli levelei?

Agrofórum Online

S. László kérdése: Muskátlim levelein az elmúlt esős napok után apró barna foltok jelentek és a levelek elsárgultak. Nagyon csúnyák. Mit tehetek?

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus 

Kedves érdeklődő!

Az esős időjárás, amit régóta vártunk, a vízpótlás mellett kedvezőtlen hatást is gyakorol a növényekre: felszaporodnak a növényi betegségek. A muskátli leveleinek elváltozása Önnél is a tartósan vizes körülmények következménye. A muskátli több betegsége közül a xantomónászos betegsége (kórokozója Xanthomonas hortorum pv. pelargonii) lépett fel a növényein. Ez a baktérium leggyakrabban a leveleket fertőzi, azokon kezdetben vizenyős, majd gyorsan barnán elhaló 2-4 mm-es kör alakú foltokat okoz. A foltok körül sárgás elmosódott szegély látható, mint a többi baktériumos betegségeknél. Gyakori a fő-erek közötti (V alakú) levéllemez sárgulás, elhalás. Levélnyél fertőzése esetén az elsárgul, ami a levél elhalását okozza. Néhány nap alatt a muskátli lombozatát elveszítheti.

A baktérium a virág szárát is megfertőzheti, azon kezdetben vizenyős hosszúkás foltokat idéz elő, azok megsötétednek, megfeketednek, megpuhulnak. A szár nem képes a talajból a vizet és tápanyagot a lombozatnak szállítani, a tő elhal. Hazánkban ritkán fordul elő több napos folyamatos eső, ami nyári meleggel párosul, de ilyenkor a virágládákban, cserepekben és a szabadba virágágyásokba ültetett muskátlinál is fellép a szárrothadás.

Dugványoknál a gyökereztetés alatt is károsít a kórokozó: vágási felület elrothad, majd elfeketedik, a dugványok elpusztulnak, gyökerek nem fejlődnek.

A kórokozó terjedéséhez vízcseppekre van szükség (öntözővíz is terjeszti), de ápolás során a vágóeszközökre tapadva is továbbvihető egyik növényről a másikra. Fertőzött dugványokkal kerül be az állományba.

Védekezésnél legfontosabb a megelőzés. A tünetes leveleket töréssel távolítsuk el a növényekről. Ha vágóeszközt használunk, folyamatosan fertőtlenítsük Hypo vagy alkohol oldatban. A növényeket megelőzésképpen réz tartalmú szerekkel permetezhetjük. Lakóhelyünk környékén virágládában nevelt növényeket – tartósan esős időszak kezdetén – lehetőség szerint helyezzük olyan helyre, ahol az eső nem éri. Az edények alatti vizet visszafogó tálcát ilyen időszakokban távolítsuk el, hogy biztosítva legyen a víz gyors akadálytalan kifolyása.

Már az íriszeket is pusztítja valami

2019. június 21. 10:39

F. Mária kérdése: Íriszeim leveleit szürkés színű lárvák rágták. Egyes töveken alig maradt levél. Milyen kártevő lehet, és hogyan védekezhetek ellenük?

Mi a különbség az egynyári és kétnyári dísznövények ültetésében és gondozásában?

2019. január 22. 09:55

Az egynyári és kétnyári dísznövények esetében az optimális ültetési körülmények és gondozási munkálatok különböznek. A cikkben áttekintjük az alapokat: mi a különbség az egyes csoportokba tartozó dísznövények között, mire érdemes figyelni az ültetésükkor és gondozásuk során, valamint milyen növényfajok és -fajták tartoznak ide.

Dísznövénykutatással bővült az agrárkutatási központ profilja

2018. október 30. 07:17

A dísznövénykutatásokban a jövőben is meg kell majd jelennie a termesztéshez kapcsolódó technológiai kutatásoknak, az öntözési és tápanyag-visszapótlási vizsgálatoknak, a városi zöldfelületek fenntartását megalapozó szakmai munkának.

Ezt a földet választottam II. rész

2019. szeptember 18. 04:36

A cikk rövid áttekintést kíván nyújtani arról, hogy milyen termesztőközegek – azon belül is földtípusok - állnak ma már rendelkezésünkre, melyiket válasszuk a növény tulajdonságai (pl.: örökzöld növényföld), termesztési helye (szobanövény-föld, balkonnövény-föld), illetve termesztési céljaink (pl.: palántaföld) tekintetében.