Mit tehetünk a kaliforniai pajzstetű ellen?

Mit tehetünk a kaliforniai pajzstetű ellen?

Agrofórum Online

S. István kérdése: Egres bokraim fás részén sötét színű, gyűrűs rajzolatú pajzstetveket találtam. Mit tehetek ellene?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A megjelent tünetekért a kaliforniai pajzstetű (Quadraspidiotus perniciosus) a felelős, ami egy sok tápnövényű faj. Legkedveltebb tápnövényei közé a ribiszke, cseresznye, meggy, alma, körte, szilva, galagonya a berkenye és az egres is beletartozik. Ezen kívül egresen gyakori a közönséges teknőspajzstetű (Parthenolecanium corni) jelenléte is.  A kaliforniai pajzstetű károsításának hatására a növények hajtásnövekedése lassul, a korona felső részén található vesszők csúcsának száradása is megfigyelhető.

A súlyosan károsított növények törzsén, ágain és vesszőin a kaliforniai pajzstetű pajzsai nagy számban előfordulnak, azt kéregszerűen borítják. A megtámadott fák, bokrok kondíciója romlik, majd súlyos kártétel esetén pusztulást is okozhat. Hazai körülmények között két nemzedéke fejlődik. A lárvák telelnek át a fák kérgén, majd tavasszal folytatják szívogatásukat és rendszerint április végére, május elejére fejlődnek ki teljesen. A pajzs alól kirajzó szárnyas hímek felkeresik a pajzs alatt élő nőstényeket és megtermékenyítik azokat. A pajzs alól az első nemzedék lárváinak rajzása június elejétől kezdődik, és rendszerint a hónap közepén jelennek meg a lárvák tömegesen. A rajzó lárvák a növényen vándorolnak és letelepedésre alkalmas helyet keresnek. A letelepedés után a lárva elveszti helyváltoztató képességét és megkezdi a pajzs kialakítását. A nőstények pajzsa kerek, koncentrikus rajzolattal, a hímek pajzsa hosszúkás, excentrikus rajzolattal.  A kártevő felszaporodásának a párás, meleg időjárást kedvez. A téli és a kora tavaszi alacsony hőmérséklet a lárvák egyedszámát csökkenti.

Védekezés: az újonnan vásárolt növények szaporítóanyagával szemben támasztott növény-egészségügyi követelmény lényeges pontja a kaliforniai pajzstetűtől való mentesség. Az első nemzedék rajzása fehér, ragadós lapok kihelyezésével nyomon követhető. A károsított fás részek rendszeres átvizsgálásával a lárvák rajzása jól figyelemmel kísérhető. A kaliforniai pajzstetűvel már fertőzött köszméte védelmére a nyugalmi időszakban a fiatal, telelő lárvák ellen irányuló lemosó permetezés elvégzése elengedhetetlenül fontos. A védekezésre az olajtartalmú rovarölő szerek használhatóak, amik nagy folyadékmennyiséggel kijuttatva hatásosak

A poloska már az őszibarackot sem kíméli

2019. augusztus 23. 07:21

Őszibarack fám termésein és a kajszibaracknál is furcsa elváltozást tapasztaltam idén. A gyümölcsök felülete sok helyen besüppedt, egyenetlen lett a felszíne. Mi okozza ezt? Lehet-e védekezni ellene?

Hogyan védekezhetünk a körte ventúriás varasodása ellen?

2019. június 21. 04:36

P. Katalin kérdése: Varasodás jelent meg a körtémen. Mit tegyek?