Mitől barnult meg a díszalmafa bimbója?

Mitől barnult meg a díszalmafa bimbója?

Agrofórum Online

Van három díszalma fánk, levelei és virágai bíbor színűek, csodálatosak virágzásban. Idén számos virág nem nyílt ki, a bimbó megbarnult, a szirmok nem hullottak le.

Mi ez, mi okozza? Nagyon félek, hogy fáinkon elhatalmasodik ez a kór.

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna ny. egyetemi adjunktus,
okleveles kertészmérnök, okleveles növényvédelmi szakmérnök

Kérdése a konkrét eseten túl is figyelemre méltó. Arra a jelenségre hívja fel a figyelmet, hogy a kártevők közeli rokonságban lévő növényeket is megfertőznek A díszalma és a gyümölcséért termesztett alma kártevői és kórokozói azonosak. Kérdésében felvetett elváltozást az alma bimbólikasztó bogár okozza, de a fáit fertőzheti még az alma lisztharmata, a fiatal hajtásokon már megfigyelhető kártétele, és gyakori a moníliás fertőzés termésein is. Amikor díszalmát vagy díszkörtét ültetnek, erre sajnos nem gondolnak, pedig ezek a fák is időnként növényvédelmi beavatkozást igényelnének.

A bimbólikasztó-bogár (Anthonomus pomorum) márciusban jelenik meg teleléséből, ormányával együtt 3-5 mm méretű, hosszúkás, színe az almafa kérgéhez hasonló barnás színű. Tojásait a virágbimbókba helyezi. A kifejlődő lábatlan kis lárvák a virág porzóit és bibéjét kirágják, ezért a bimbó fejlődése leáll, a bimbó sziromlevelei elbarnulnak, elszáradnak.

Abban alakulnak bábbá, és május végén a kifejlett bogarak lyukat rágva kimásznak az elhalt virágbimbóból, majd hamarosan nyugalmi állapotba kerülnek. A bogarak telelése elsősorban erdei fák kérge alatt történik, ez magyarázza, hogy kártételére elsősorban erőhöz közeli almafákon lehet számítani.

Életmódja rejtett, a bogarat rejtőzködő színe miatt nehéz észrevenni. A tojásrakás időszaka csak néhány nap, ekkor hatékony a rovarölő szeres permetezés. A bogarak jelenlétéről a fák megrázásával győződhetünk meg: a lehulló bogarak vagy egy megfordított helyzetű esernyőben vagy a fa alá terített világos, egyszínű takarón jól megfigyelhetők. Május elején már a báb alakban szokott jelen lenni, ez ellen már nem lehet védekezni.

A bogár ellen a tiakloprid hatóanyagú II. forgalmi kategóriájú rovarölő szer van engedélyezve, de bizonyára hasonló hatást lehet elérni az acetamiprid hatóanyagú szabad forgalmú rovarölő szerrel is. A virágbimbók megvédésére a permetezést a bogarak tömeges megjelenéséhez kell időzíteni március vége és április közepe között.

Az oldalrügyön termő Pedro diófajta növényvédelmi tapasztalatai

2019. május 26. 10:24

Somogy megyében, Nágocs község külterületén, egy 11 ha-os Pedro fajtájú, 7 x 7 m térállású dióültetvényben végeztünk növényvédelmi vizsgálatokat.

A szántóföld, mely beszél Önhöz!

2018. november 5. 11:59

LEMKEN meteorológiai állomás a növényvédelem optimális időzítéséért.

A közönséges takácsatka károsításának hatása a szója beltartalmi összetevőire

2019. március 25. 08:47

A szója, az EU törekvéseinek köszönhetően egyre növekvő vetésterülettel bír Magyarországon is. A szója beltartalmi paraméterei közül a fehérjetartalom (38-40%), és az olajtartalom (18-22%) a meghatározó.