Mitől barnult meg a díszalmafa bimbója?

Mitől barnult meg a díszalmafa bimbója?

Agrofórum Online

Van három díszalma fánk, levelei és virágai bíbor színűek, csodálatosak virágzásban. Idén számos virág nem nyílt ki, a bimbó megbarnult, a szirmok nem hullottak le.

Mi ez, mi okozza? Nagyon félek, hogy fáinkon elhatalmasodik ez a kór.

Aki válaszol:

Dr. Némethy Zsuzsanna ny. egyetemi adjunktus,
okleveles kertészmérnök, okleveles növényvédelmi szakmérnök

Kérdése a konkrét eseten túl is figyelemre méltó. Arra a jelenségre hívja fel a figyelmet, hogy a kártevők közeli rokonságban lévő növényeket is megfertőznek A díszalma és a gyümölcséért termesztett alma kártevői és kórokozói azonosak. Kérdésében felvetett elváltozást az alma bimbólikasztó bogár okozza, de a fáit fertőzheti még az alma lisztharmata, a fiatal hajtásokon már megfigyelhető kártétele, és gyakori a moníliás fertőzés termésein is. Amikor díszalmát vagy díszkörtét ültetnek, erre sajnos nem gondolnak, pedig ezek a fák is időnként növényvédelmi beavatkozást igényelnének.

A bimbólikasztó-bogár (Anthonomus pomorum) márciusban jelenik meg teleléséből, ormányával együtt 3-5 mm méretű, hosszúkás, színe az almafa kérgéhez hasonló barnás színű. Tojásait a virágbimbókba helyezi. A kifejlődő lábatlan kis lárvák a virág porzóit és bibéjét kirágják, ezért a bimbó fejlődése leáll, a bimbó sziromlevelei elbarnulnak, elszáradnak.

Abban alakulnak bábbá, és május végén a kifejlett bogarak lyukat rágva kimásznak az elhalt virágbimbóból, majd hamarosan nyugalmi állapotba kerülnek. A bogarak telelése elsősorban erdei fák kérge alatt történik, ez magyarázza, hogy kártételére elsősorban erőhöz közeli almafákon lehet számítani.

Életmódja rejtett, a bogarat rejtőzködő színe miatt nehéz észrevenni. A tojásrakás időszaka csak néhány nap, ekkor hatékony a rovarölő szeres permetezés. A bogarak jelenlétéről a fák megrázásával győződhetünk meg: a lehulló bogarak vagy egy megfordított helyzetű esernyőben vagy a fa alá terített világos, egyszínű takarón jól megfigyelhetők. Május elején már a báb alakban szokott jelen lenni, ez ellen már nem lehet védekezni.

A bogár ellen a tiakloprid hatóanyagú II. forgalmi kategóriájú rovarölő szer van engedélyezve, de bizonyára hasonló hatást lehet elérni az acetamiprid hatóanyagú szabad forgalmú rovarölő szerrel is. A virágbimbók megvédésére a permetezést a bogarak tömeges megjelenéséhez kell időzíteni március vége és április közepe között.

A pepino

2018. október 12. 03:34

A pepino az Andok mérsékeltebb időjárású, felvidéki térségéből származó zöldségfaj. Kereskedelmi és fogyasztási szempontból nem is zöldségnek, hanem a sárga- és a görögdinnyéhez hasonlóan inkább gyümölcsnek számít, így hazánkban trópusi gyümölcskülönlegességek között szerepel.

A károsító helyzet alakulása 2019-ben és várható következményei (4. rész)

2019. december 4. 15:53

2019-ben is a spanyol csupaszcsiga okozta a legnagyobb károkat a csigafajok közül, de a tavaszi időszakban, kezdetben a különböző házas csigák is megkeserítették a kerttulajdonosok életét.

Újdonság a Syngenta kínálatában - nemcsak véd, többletet is ad a kalászosnak

2019. január 24. 09:54

Több éves kutató- és fejlesztőmunka eredményeként a kalászos gabona területén 2019-től elérhető a gazdálkodók számára az Elatus Era. A készítmény a rozsda, a szeptória, a foltbetegségek és a fuzárium ellen is sikerrel vethető be, emellett markáns zöldítő-termésnövelő hatással is rendelkezik.

Gondolatok a mézontófű termesztéséről

2019. november 16. 11:24

A mézontófű (Phacelia tanacetifolia L.) Észak-Amerika délnyugati (Kalifornia) mérsékelten meleg térségéből származik. Az érdeslevelűek családjába tartozik, eredeti elterjedési területén számos, több mint száz őshonos a Phacelia nemzetségbe tartozó fajjal találkozhatunk.