Hogyan számoljunk le a térkövek közötti gyomokkal?

Agrofórum Online

Járólapok között növő gyomok irtására milyen hatékony módszerek ismertek? A hővel, égetéssel működő szerkezetek mennyire hatékonyak erre a célra?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Érdeklődő!

A gondozott kert egyik ellensége a gyom, ami mindig rossz helyen nő. A hézagosan lefektetett járólapok közötti vékony földcsíkban folyamatosan megjelennek az új és újabb gyomok, erre számítani kell.

A gyomok elleni védekezés sikeréhez némi gyombiológiai ismeretre van szükség. Az egyéves fejlődésű, kétszikű (széles levelű), magról szaporodó gyomok esetén a magok részben a résekben lévő földből származnak, részben szél fújja, terjeszti, repíti oda. Vannak magról kelő egyéves egyszikű (fűhöz hasonló) gyomok is, ezekre is ugyanezek vonatkoznak. Jellemző rájuk, hogy kiirtásuk után újra és gyorsan megteleped(het)nek, de viszonylag könnyen kezelhetőek. Gyökérzetük bojtos, mint egy pamacs, nem hatol mélyre, könnyen kihúzhatók. Ezen növények növekedési csúcsát a szártövén, ha elpusztítjuk, a visszamaradt növényi csonk is elhal, nem hajt ki újra.

Nehezebb az évelő gyomok esete, melyeknél az évelő szárrész, tarack, gyöktörzs a talajban mélyebben helyezkedik el, megújul, és gyakran a talajban terjed is. Ha ilyen növény jelent meg a hézagban, hiába távolítjuk el a felszín látható zöld részét, újból kinő, kihajt, bár kissé gyengül a növekedése.

A föld felszínén megjelenő gyomok zöld leveleit, hajtását különböző fizikai, maró eljárásokkal, módszerekkel el lehet pusztítani. Éles késpengét tartalmazó speciális gyomvágó szerszámmal kivághatók. Maró vegyületek a lombra permetezve leperzselik a zöld részeket. Kiválasztásuknál figyelembe kell venni, hogy a vegyület a járólapot ne rongálja meg, ne hagyjon azon nyomot. Háztartási erős, 20 %-os ecettel is elérhető ez a hatás. Sokan ajánlják a tömény sóval végzett beöntözést. Bármilyen maró hatású vegyszert is alkalmazunk, gondolni kell arra, hogy azokat a víz a talajba mossa, az ott élő élőlények közösségét károsítja, kiirthatja. A víz további mozgása révén más hasznos növények gyökeréhez is eljuthat, amik szintén károsodhatnak.

Újabban terjedőben van a magas hővel végzett gyomégetés, elektromossággal működő készülékeket fejlesztettek ki erre a célra. Előnye, hogy nincs vegyszer maradvány a talajban, nem szennyező.

Évelő gyomok ellen gondosan elvégzett, növényenkénti, egyedi alkalmazással védelmet nyújt a glifozát hatóanyagú gyomirtó szeres kezelés, legjobb erre a célra az ecsetelés. A glifozát csak a leveleken keresztül szívódik fel, oda kell juttatni, finoman eloszlatva. Kihajtás esetén 4-6 hét múlva szükség lehet ismétlésére.

Bármelyik módszert is választja, ne feledje, hogy a fiatal, növekedésben lévő, még virágzási állapotot nem elérő gyomok a legérzékenyebbek. Az elöregedett, netán már magot fejlesztő gyomok viszont igen ellenállóak. Védekezés a  fiatal gyomok ellen igazán hatékony.

Miért kezdte el hullatni a fenyő a tűleveleit?

2022. június 1. 04:37

Van egy szép fenyőnk a telken, ami tavasszal erősen elkezdte hullatni leveleit. Az előzményhez tartozik, hogy térkővel beborították a fa alatti részt, és a fa körül egy szép magaságyást is kialakítottak. Aggódom a fáért, mi fog történni vele?

Miért jobb a növénnyel borított felület a kavicsnál?

2022. szeptember 20. 05:38

Vajon van-e létjogosultsága a tetőtől talpig leburkolt kertfelületeknek, vagy tényleg rosszat teszünk azzal, ha kaviccsal burkolunk mindent.