A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

A biointenzív gazdálkodás lehetőségei

Agrofórum Online

Pécsbagota egy, sokak számára ismeretlen apró település Pécstől nem messze. Itt tevékenykedik Lévai Tamás, a Zöld Bagoly Farm gondolatának megálmodója, aki alig 1500 nm kiterjedésű telkén, köszönhetően kutatómunkájának és lelkesedésének, immár nagy mennyiségű, ökológiai, pontosabban biointenzív szemléletben termesztett zöldséget állít elő, melyekből a helyi kosárközösségek is részesedhetnek. Személye inspiráló lehet a vidéken tevékenykedni vágyók számára - is.

Szempont volt, hogy a falu szélén legyen, hogy legyen vízkinyerési lehetőség a ház közelében, és legyen nagy kert. Elkezdtem kertészkedni, és találkoztam a pécsi kosárközösséggel.

– mondja Lévai Tamás, biointenzív gazdálkodó a kezdetekről.

Kellett keresnem valamit, ami intenzív rendszerben megvalósítható, hiszen nem rendelkezem nagy kiterjedésű földterületekkel. Emellett fontos szempont volt az alacsony bekerülési költség is. A környékbeliek gyakran jönnek hozzám, és csodálkozva szemlélik a kertem szépségeit. Elmondhatom, hogy dolgozunk is vele becsülettel.

A kertészet nem rendelkezik bio minősítéssel, ugyanakkor a felhasznált készítmények köre ökológiai gazdálkodásban felhasználható. Eddig szerencsére nem következett be olyan növényegészségügyi probléma, amelyet komolyabb szerrel kellett volna megoldni.

Jelenleg főleg levélzöldségeket, állítanak elő a fóliasátrak védelmében, és szabadföldön is. Zászlóshajó-termék a különlegesebb zöldek, színes tépősaláták, ázsiai képosztafélék keveréke, de emellett zöldségfeldolgozás is történik.

További részletek a videóban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Tavaszi traktoros munkák Dányon

2021. március 7. 08:50

Március első napjaiban megindultak a kora tavaszi munkálatok a Pest megyei Dány határában is. A tápanyagutánpótlás és a növényvédelem mellett a szántáselmunkálás is esedékes a Baglyas család gazdaságában, így a határban - ha az idő engedi - mostantól nincs megállás.

A hibridbúza igényeit ki kell szolgálni

2021. április 21. 10:51

A növény igényeit ki kell szolgálni. Ezzel a filozófiával már évtizedes múltra tekint vissza a hibridbúza-termesztés a Naki Mezőgazdasági Zrt.-nél. Mindez egyetlen kérdés megvizsgálásával kezdődött. Hogyan lehet fokozni a búza termésmennyiségét a meglévő termőhelyi adottságok ismeretében? A választ végül a hibridbúzában találták meg.

Agrofórum metszésiskola - Alma karcsú orsó fenntartó metszés

11:15

Agrofórum metszésiskola - Alma karcsú orsó fenntartó metszés

2019. március 24. 06:31

Hogyan kell megmetszeni tavasszal az almafát, hogy bő termésünk legyen? Melyek a termő részek, és mit kell levágni, illetve meghagyni? Mi az a karcsó orsó forma?

GPS-precizitású vaddisznók a kukoricasorokban - Agrofórum határszemle Sipos Gazdával

2022. június 8. 11:50

Vadkár jelenléte egy Hódmezővásárhely határán fekvő kukoricatáblában. 

Öreg vetőgép nem feltétlenül vén vetőgép - Összehasonlítottunk két kukoricatáblát

2020. július 6. 10:20

Nem mindegy, hogy milyen vetőgéppel dolgozunk. Közhelyesen hangzik a megállapítás, de ha közelebbről is megtekintünk néhány kukoricatáblát, akkor komoly különbségeket láthatunk egy régi, egyszerű felépítésű, hagyományosnak mondható eszköz és például egy alapvetően ugyancsak koros, de a Precision Planting által felújított, érzékelőkkel, modern kiegészítőkkel ellátott vetőgép munkája között. Ezeket az eltéréseket vizsgáltuk meg Székesfehérvár határában Sebestyén Gergellyel, az AGCO leányvállalatának közép-európai régióvezetőjével.

Csapadékszegény régióban nemesített fajták a magyar gazdáknak - 75 éves a Probstdorfer Saatzucht

2022. augusztus 23. 09:38

Esős, mégis jókedvű jubileumra hívta magyarországi partnereit a Karintia Kft. A pannon régióra fajtákat nemesítő és vetőmagot előállító ausztriai Probstdorfer Saatzucht ugyanis 75 éves lett. Az ünneplés mellett persze komoly témák is felvetődtek: a háborús helyzet következményei, a klímaváltozás okozta kihívások vagy éppen a betegség-ellenálló tulajdonság fontossága...

Kukoricák a ködben - Elhúzódó betakarítás Görbeházán

2020. december 29. 10:23

A rendkívül csapadékos ősz miatt azonban a 263 hektáron vetett KWS Smaragd nagyjából felének betakarítását csak november közepén tudták elkezdeni. A Nádudvar környéki területeken azonban 120 és 150 mázsa közötti termésátlagok születtek a 2020-as szezonban, ami szintén meggyőző eredményt jelentett.