Azt szeretném megkérdezni, hogy meddig kell tápoldatoznom még a cserepes növényeket?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
Az edényben, cserépben nevelt növények igen sokfélék lehetnek, hiszen akár lágy vagy fás szárúak, évelők, egyéves növényfajok egyaránt díszíthetnek közülük ebben a formában. Ezeknek a növényeknek, kifejezetten a nyári melegben akár napi többszöri öntözésre is szükségük van, mellette pedig, mivel a szükséges tápanyaghoz sem képesek máshogyan hozzájutni, rendszeresen tápoldatozásuk is elengedhetetlen.
A tápanyag-utánpótlásuk természetesen akár a közegükbe kevert lassabban oldódó műtrágyával, vagy szerves trágyával is elérhető, de az öntözővizükben feloldott, úgynevezett tápoldattal való ellátásuk is tökéletes megoldást jelenthet. A tápanyagokra általában gyorsabb kimosódás jellemző a nyári időszakban a gyakori öntözések által, így virágzó növény esetében hetente, míg más növényeknél is legalább kétheti gyakorisággal ajánlatos a tápoldatozást elvégezni. A növekedési időszak kezdetétől, vagyis tavasztól, a vegetációs időszakban folyamatosan javasolt a tápoldatozást alkalmazni.
A tápoldat adagolásának befejezését a növény faja, de a hőmérséklet alakulása egyaránt befolyásolja. A legtöbb növényfaj esetében legkésőbb október utolsó dekádjában már ajánlatos befejezni, de előtte fokozatosan csökkenteni érdemes az adagolt mennyiséget. A nyár végéhez közeledve így már egyre kisebb töménységű tápoldatot keverjünk be, vagy ritkítsuk kétheti gyakoriságúra a tápoldatozást! Ezt alkalmazzuk pl. a telelés előtt álló leander, muskátli, angyaltrombita és citrusfélék esetében is.
A kinti körülmények között telelő növényeket pl. kecskerágókat, babérmeggyet a nyár végénél tovább már nem ajánlatos tápoldatozásban részesíteni, mivel hajtásaik beérése, így fagytól való védelme is csak ezáltal valósítható meg. Az egynyári növényfajok, így az edényben nevelt paradicsom, paprika, vagy legyen akár petúnia, jegecske, az első fagy alkalmával alapból el is pusztulnak, így ezek tápoldatozását nem feltétlenül kell abbahagyni, ha virágzásuk, termésérésük még folyamatban van.
A tápoldatok összetételét illetően a fás, áttelelő növények számára érdemes már az ősz közeledtével magasabb káliumtartalommal rendelkezőt felhasználni, ez segítségül van ugyanis a növény stressztűrő képességének javításában, faggyal szembeni ellenállóságának növelésében.
Kiemelt kép: Pixabay