2024 a lisztharmat éve

Agrofórum Online

A 2024-es év a lisztharmat éve volt a szőlészek életében. A környezeti körülmények, a magas hőmérséklet mind a fertőzés országos terjedésének kedvezett.

A magas hőmérséklet és a további környezeti körülmények határozták meg az idei év lisztharmat fertőzéseinek mértékét. A szőlő esetében a tényezők együttállása intenzív, országos terjedést okozott.

Videónkból kiderül, hogy milyen további kihívásokkal kell szembenézniük a jövő szőlészeinek.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből?

13:22

Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből?

2024. szeptember 3. 12:10

Mit tudhatsz meg egy talajszelvényből? Milyen információk támogathatják meg egy gazdálkodó döntéseit, ami a talajművelést illeti? Ilyen, a talajszelvényből kiolvasható válaszokkal állunk elő Dr. Juhos Katalinnal, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem adjunktusával. Videónkból további részletek is kiderülnek.

A korszerű borászatoknál elengedhetetlen a gépi szüret - (Bock, Koch és Garamvári Szőlőbirtok)

2022. november 11. 13:24

Három borvidék... három borászat... egybevágó vélemények.

A szüret utáni lombvédelem fontos!

02:18

A szüret utáni lombvédelem fontos!

2024. július 30. 14:40

A szüret utáni lombvédelemnek nagy jelentősége van a következő évi fertőzési források gyérítése, a növényeink védelme szempontjából.

"A talajt valami élettelen dolognak gondoltam" - A IV. Extrém Talajtani Táborban jártunk

2022. augusztus 24. 18:04

Sok visszatérő fiatallal, és jópár újonccal negyedi alkalommal tartották meg a hatalmas sikernek örvendő Extrém Talajtani Tábort az Alföldön. A KITE, a Miskolci Egyetem és a Talajtani Társaság fiataloknak szóló szakmai programja ezúttal is megújult, amiben többek között Erdészeti Tudományos Intézetnek is nagy szerepe volt.

A Smart Farm a digitális agrárium mintagazdasága lehet

3:22

A Smart Farm a digitális agrárium mintagazdasága lehet

2023. május 10. 11:16

Mintegy 10 milliárd forint összköltségvetésű GINOP kiemelt projekt keretében jöhetett létre a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári Smart Farm Tangazdasága, mely ünnepélyes átadására április 21-én került sor.

A bio burgonyatermesztés gyakorlati titkai

2021. november 19. 15:16

Virágzó napraforgó, szépen fejlődő káposzta, és hamarosan piacra kerülő burgonya. Ráadásul mindez ökológiai szemlélettel termesztve. Hajdúhadházon vagyunk, Erdődi Imre 30 hektáros gazdaságában, ahol 2000 óta gyűlnek a biós tapasztalatok számos növénykultúra kapcsán. A zöldségterület jelenleg 4 hektár, bár volt ennek a duplája is, amikor sütőtökkel is foglalkoztak. Most többek között sárgarépa, zeller, póréhagyma, káposzta, paradicsom, paprika, fűszerpaprika és burgonya terem. Utóbbi jellemzően gabona után kerül a földbe, de a káposzta elővetemény sem ritka. Az egyik legfontosabb szempont, hogy a burgonya öntözhető parcellákon legyen, ez mindenképpen befolyásolja a vetésforgót.

Mi lesz a hazai zöldségtermesztéssel?

2020. június 9. 17:11

A csökkenő növényvédő szer paletta, az egyre nagyobb munkaerőhiány, a növekvő előállítási árak miatt eddig is többen feladták már a termesztés ezen formáját. Idén a fagyos, szeles tavasz, valamint a berobbanó COVID-járvány még több termelőt bizonytalanított el. Vajon van még jövő ebben az ágazatban? Merre kell a termelőknek és a termékfejlesztőknek, szaktanácsadóknak venni az irányt, hogy fent tudjanak maradni? Hegedűs Richárddal beszélgettem erről, aki a Seedplus Kft. termékfejlesztő szaktanácsadójaként sok zöldségtermesztő gazdaságot látogat rendszeresen, s mivel maga is gazdálkodik, minden oldalról rálát a szegmenset érintő aktualitásokra.

Újdonságok a HARDItól a NAK napokon

4:53

Újdonságok a HARDItól a NAK napokon

2023. július 7. 17:10

A HARDI idén is közszemlére tárta újdonságait a NAK Szántóföldi Napok és Agrárgépshow-n. A kifejezetten precíziós gazdálkodás számára fejlesztett, új típusú AEON permetezőgép premierjére a kiállításon került sor, az Agroázis-MON Kft. kínálatában.