A nyáron még rengeteg termést adó meggyfám most úgy fest, hogy kipusztult. Kérem segítségüket, hogy mi lehetett a baj? Mi állhat a jelenség hátterében?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A gyümölcsfák pusztulásának számos oka lehet, mely okok akár önmagukban, de legtöbbször inkább együttes jelenlétükkel váltják ki a nem kívánatos tüneteket. A pusztulás tényleges okát így a legtöbb esetben meglehetősen nehéz pontosan meghatározni. Az elhalás nemcsak teljes, hanem részleges is lehet, valamint egyéb tünetek előzetes megjelenése ugyancsak arra utalhat, hogy a fa egészsége veszélyben van. A fákon kialakuló rákos sebek, leváló kéreg, lyukak a fás részekben, mézgafolyás, gomba termőtestek megjelenése a fákon már mind-mind a fa kondíciójának romlására utalnak. Az említett tünetek megjelenése mellett természetesen a fa akár még több évig is képes életben maradni és termést is képezni, viszont a növény már jelzi valamely problémának a fennállását.
Az adott meggyfa nagy valószínűséggel még az utolsó erejét összeszedte, termésinek kinevelésére fordította, majd pedig az így erejét vesztett fa pusztulása következett be. A fa egészségének megtartása szempontjából alapvető jelentősége van a termőhely optimális kiválasztásának, a fa fajának megfelelő környezeti körülmények biztosításának.
Kártevők és kórokozók
Az elmúlt években tapasztalt forró és száraz nyarakon a fák esetében is csak meglévő öntözés mellett lehetett szükséges igényeiket kielégíteni. A környezeti tényezők és tápanyagok hiánya miatt a fák már alapból csökkent erőnléttel rendelkeznek, ezáltal kevésbé tudnak ellenállni a kórokozók, kártevők okozta sérüléseknek, megbetegedéseknek egyaránt. A kártevők közül a fás részeken súlyos problémát a nagy és a kis farontólepke hernyói tudnak okozni, de a kéregmoly, valamint a különböző szúfajok szintén a fa pusztulásának okai közé sorolhatók. A kártevők a legtöbb esetben látható tünetekkel (lyukak, rágcsálék) egyaránt megnyilvánulnak, viszont a kórokozók jelenlétének azonosítása csak laboratóriumi körülmények között lehetséges.
A már eleve sérült, akár mechanikailag, akár rovarok által megsebzett fákat a kórokozók, pl. a Nectria, de a Leuostoma is könnyebben fertőzi meg. A csonthéjas gyümölcsfajokat sebzéseiken keresztül több kórokozó is képes súlyosan fertőzni, melynek elkerülése érdekében elsősorban a metszés időpontjának megválasztásával tudunk védekezni. Metszést a nyugalmi időszakban a csonthéjas fákon ne végezzünk, erre a fakadáshoz minél közelebbi időszakban, vagy nyáron, a szüret utáni időszakban kerüljön sor!
Kiemelt kép: Pixabay