Valamit elronthattam a palántanevelés kezdetén? Miért dőlnek meg és halnak el a kicsírázott szikleveles kis palántáim?
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A zöldség- és dísznövények palántanevelése nem tekinthető egyszerű feladatnak, még gyakorló kertészek számára is minden évben számolni kell azok kisebb-nagyobb arányú pusztulásával. A palánták eldőlése, vagyis a palántadőlés elsősorban kórokozók jelenléte miatt alakul ki, melyet többféle talajban élő polifág gombafaj is kiválthat. A betegséget tehát csupán egy, de egyszerre akár több kórokozó fertőzése is okozhatja. Érdemes a kis növényt ilyenkor átvizsgálni, a gombás betegség tüneteit keresni.
Az ilyen növények leggyakrabban a talajból való fertőződés miatt gyökérnyaki részükön elvizenyősödnek, száruk elvékonyodik, elbarnul, majd a növények gyengülése miatt gyors hervadásuk is bekövetkezik. Jellemző, hogy az elhalás gyors lefolyású és általában foltokban jelentkezik. Minél erősebb és fejlettebb növényről van szó, a palántadőlés kórokozóinak fertőzésére annál kisebb arányban kell már számítanunk. A palántadőlés okozói egyébként nemcsak látható tüneteket okozhatnak, hanem a kelés hiányosságát is, a magok csírázás előtti elpusztulása miatt.
A palántadőlést úgy tudjuk kivédeni, ha a vetés előtt eszközeinket és edényeinket sterilizáljuk, a felhasznált közeget újonnan vásároljuk, esetlegesen előzetesen sterilizáljuk. A vetés után a magoknak sok vízre van szükségük, de a vízelvezetésről, a kórokozók számára optimális levegőtlenség megelőzéséről gondoskodnunk szükséges. A nevelés során ügyeljünk a kellő, növény számára optimális hőmérséklet fenntartására is, hiszen a hűvösebb körülményeken végbemenő lassabb csírázás segít a fertőzés kialakulásának!
A biológiai növényvédő szerek alkalmazására is lehetőségünk van, ilyen pl. a Trichoderma harzianum gomba spóráit tartalmazó készítmény, mely micéliumaival védi a növény gyökereit a talajlakó kórokozóktól. A Streptomyces griseoviridis baktérium is körbefogja a kultúrnövény gyökereit, valamint elvonja a kórokozók elől a tápanyagokat, és toxinok termelésével akadályozza meg a kórokozók továbbszaporodását.
Ügyelni kell továbbá a csírázás után a hőmérséklet mérséklésére is, hiszen magas hőmérséklet mellett, főként fényszegény környezetben a szikleveles növények gyorsan megnyúlnak, majd a talajra fekszenek!
Kiemelt kép: Pixabay