IV. REL Expo – Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Konferencia és Kiállítás

Agrofórum Online

2025. november 13-án 4. alkalommal szervezik meg a hazai REL közösségnek azt a kiállítást és konferenciát, ahol minden a rövid ellátási láncokról, a helyi termékekről és szolgáltatásokról szól.

Újra REL EXPO!

2025-ben is összehozzák az ország kistermelőit, termelőket összefogó és támogató szervezeteit, rövid élelmiszer-ellátási lánc szereplőit, a REL szervezőket, segítő hatóságokat, fogyasztókat és minden érdeklődőt.

A résztvevők szakmai előadásokon megismerkedhetnek az aktuális trendekkel, betekintést kaphatnak a nemzetközi és a hazai helyzetbe, a várható támogatási lehetőségekbe és a szabályozás aktualitásait is megismerhetik. Továbbá a REL szereplők (termelők, piacszervezők, vidékfejlesztők, kosárközösségek, beszállítók, szaktanácsadók, helyi terméket használó éttermek és kereskedők, önkormányzatok, LEADER szervezetek, tanácsadók, kertészkedők) számára egy üzleti találkozóra, szakmai konzultációkra nyújtanak lehetőséget szakkiállítás és szakmai fórum formájában.

Az esemény helyszínén helyi termékek és innovatív eszközök értékesítésére is helyet biztosítanak.

IV. REL Expo

Program

9.00-17.00 REGISZTRÁCIÓ

9.00-17.00 SZAKMAI KIÁLLÍTÁS

9.30-10.00 MEGNYITÓ

  • Agrárminisztérium
  • Gáspár Ferenc, Bács-Kiskun vármegyei elnök
    Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun vármegyei szervezete
  • Fieszl Csaba, támogató egység vezető, szakmai igazgató
    Herman Ottó Intézet, KAP Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egység
  • Grónay Andrea, ügyvezető
    KDMFÜ Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
    ARCCHAD projekt vezető partnere
  • Kujáni Katalin, elnök
    Kislépték Egyesület

10.00-10.15 DÍJÁTADÓ

  • Az Év Segítő Hatósági Szakembere díj

10.30-12.00 ELŐADÁSOK

  • ARCCHAD Kistermelők támogatása az éghajlatváltozás okozta kihívások kezelésében – Határon átnyúló kapcsolatok a kistermelők támogatása céljából.
    Lakó-Tóth Edit, vezető projektmenedzser
    KDMFÜ Közép-Duna Menti Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft.
    ARCCHAD projekt vezető partnere
  • Mi lesz veled Homokhátság? A klímaváltozás környezeti és társadalmi hatása a Homokhátság területén
    Szalai Ádám, tudományos munkatárs
    ELTE KRTK, Regionális Kutatások Intézete, Alföldi Tudományos Osztály
  • Nagyító alatt a helyi termékek világa – Kertész leszek, fát nevelek – Lehetőségek, irányok kistermelők számára
    Kujáni Katalin, elnök
    Kislépték Egyesület
  • Tervek, tapasztalatok – eszközajánló kistermelőknek (klímaváltozás és digitalizáció)
    Lengyel László, elnök
    Kertészek Egyesülete Zenta

12.00-12.30 KÉRDÉS-FELELEK BLOKK

12.00-14.00 EBÉDSZÜNET 

12.30-13.50 ELŐADÁSOK

  • Az élelmiszereink valós értéke
    Kálmán Zoltán
    , nagykövet, Magyarország korábbi állandó FAO képviselője
    ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezete
  • Helyi élelmiszerrendszerek a Homokhátság déli részén – egy kutatás tapasztalatai
    Benedek Zsófia, tudományos főmunkatárs
    ELTE KRTK Közgazdaságtudományi Intézet agrárgazdaságtan és vidékfejlesztés kutatócsoport
  • Tájak, terroir, helyi értékek. Hogyan lesz érték a helyi termékből?
    Eric Barraud, alapítványi főmegbízott
    Crédit Agricole Alpes Provence Vállalati Alapítvány
    Planète Terroirs Egyesület (alelnök)

13.50-14.00 KÉRDEZZ-FELELEK BLOKK

14.00-14.40 KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

  • Klímaváltozás kistermelői szemmel – esélyek, lehetőségek, eszközök
    Moderátor: Kujáni Katalin, elnök – Kislépték Egyesület
    Résztvevők: Az ARCCHAD projekt 4 mintafarmja

14.40-14.50 KÉRDEZZ-FELELEK BLOKK

14.50-15.30 KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

  • Nyitott Porták 2025 – tanulságok az első év alapján
    Moderátor: Pócsi Gabriella, kelet-magyarországi LEADER szakértő – KAP-Hálózat, Vidék- és Térségfejlesztési Támogató Egység
    Résztvevők: Nyitott Porta Napok 2025 koordináló szervezete és térségi szervezői

15.30-15.40 KÉRDEZZ-FELELEK BLOKK

15.40-16.20 KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

  • Gasztroszemle – Gasztronómia és helyi termékek találkozása
    Moderátor: Benedek Zsófia, tudományos főmunkatárs – ELTE KRTK Közgazdaságtudományi Intézet agrárgazdaságtan és vidékfejlesztés kutatócsoport
    Résztvevők: Termelők és gasztronómiai szereplők

16.20-16.30 KÉRDEZZ-FELELEK BLOKK

16.30 A KONFERENCIA ZÁRÁSA

A programváltoztatás jogát a szervezőség fenntartja!

Forrás: IV. REL EXPO és Konferencia honlapja

Időpont
2025. november 13. 09:00
17:00
Aero Hotel (6078 Jakabszállás, II. körzet 12/a. Sportrepülőtér)

FÜREDI SZÜRET 2025

Füredi szüret, több napos fesztivál a szüret jegyében Balatonfüreden. Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal. A parton kézműves vásár, koncertek, boros pavilonok és gasztroudvar.

Időpont

2025. október 10. – 12.

Helyszín

8230 Balatonfüred, Tagore sétány, Kisfaludy színpad
FÜREDI SZÜRET

XII. Siófoki Halfesztivál

Október elején ismét a balatoni halé a főszerep a Siófoki Halfesztiválon, ahol színes családi és gyermekprogramok, ingyenes koncertek, kulináris élmények, Fish Food verseny, halkülönlegességek várnak minden korosztályt.

Időpont

2025. október 10. – 12.

Helyszín

8600 Siófok, Fő tér
Siófoki Halfesztivál

30. Tiszántúli Növényvédelmi Fórum

A Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete szervező partnereivel együtt idén is megrendezi a hagyományosan minden év októberében tartott Tiszántúli Növényvédelmi Fórumot.

Időpont

2025. október 15. – 16.

Helyszín

Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kar/Debreceni Egyetem MÉK Növényvédelmi Intézete

Dűlőtúra - Pincejárat a Móri Borvidéken!

2025. október 18-án egy felejthetetlen rendezvényen vehet részt, ahol 4 kiváló pince boraival és a Móri Borvidék varázsával ismerkedhet meg!

Időpont

2025. október 18.

Helyszín

8060 Mór, Belváros
Móri Borvidék TDM Egyesület