Hazánk 4,3 millió hektár szántóterületének közel 90%-án kalászosokat, szemes és silókukoricát, napraforgót és őszi káposztarepcét termesztünk.
E gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér- és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként. Ez a szervesanyagtömeg jelentős tápelemtartalommal rendelkezik.
A magyarországi mezőgazdasági melléktermékek közül a kukoricaszár és a búzaszalma együttes éves mennyisége 15-20 millió tonna, amelynek csak töredéke humifikálódik évente, hiszen ma még bevett gyakorlat ezeknek a melléktermékeknek a területről való eltávolítása.
A talajban történő lebontásuk során jelentős mennyiségű, a növények számára felvehető makro- és mezoelem kerül a talajba. Ugyanakkor nem elhanyagolható a maradványok bontásával a talajba visszajuttatott mikroelemek mennyisége sem, hiszen talajaink fokozódó mikroelem-szegényedésének számos kedvezőtlen – köztük például humánélettani – hatása ismert.
Ezek alapján könnyen belátható, hogy jelentős gazdasági érdekünk is fűződhet e melléktermékek talajba juttatásához, hiszen így műtrágyázási költségeinket is lehetőségünk lesz csökkenteni.
Az állattenyésztés visszaszorulásával egyre kevesebb szervestrágyát juttatunk a talajokba, csaknem teljes mértékben műtrágyák felhasználásával végezve a tápanyag-utánpótlást. Köztudott, hogy a nitrogén alapú műtrágyák savanyítják a talajt, a humuszképződés és a humusztartalom csökken, ennek megfelelően a talaj nitrogénforgalma romlik. Az alacsonyabb kémhatású talajban azonban a talajélet számára fontos talajlakó baktériumok száma is csökken. A csökkenő mikrobiális fajszám és egyedszám következtében többek között a kötött kálium és foszfor nehezebben válik elérhetővé a növények számára.
A tápelemek feltárása és visszapótlása miatt elsődleges fontosságú, hogy ezek a növényi szár- és gyökérmaradványok milyen gyorsan és milyen mértékben bomlanak el, majd a tápanyagok feltáródása milyen ütemben történik. Ha a szármaradványok intenzívebb bomlását sikerül elérnünk a jól megválasztott agrotechnikával, esetlegesen tarlóbontásra alkalmas mikrobiális készítményekkel, egy kevésbé jó előveteménynek számító növénykultúrából is sikerülhet megfelelő előveteményűnek számítót „előállítani”.
Fontos szem előtt tartanunk azonban, hogy a sok tarlómaradvány kiválthatja a talaj átmeneti tápanyagkészlet-csökkenését. Az őshonos mikroorganizmusok, melyek ebben az időszakban az élettevékenységeikhez szükséges nitrogéntápanyagot folyamatosan veszik fel a talajból, jelentős mértékben elvonhatják azt a másodvetésként vetett kultúrnövény elől. E jelenséget pentozán-hatásként ismerjük. Bár a későbbiek során ezen őshonos mikrobák élettevékenysége folyamatosan megszűnik, és az általuk megkötött nitrogént „visszaadják” a talajnak, és így a növényeknek is, e hatás kiküszöbölésére az a megoldás, hogy egyes szárbontó baktériumtrágyák tartalmaznak olyan baktériumtörzseket, melyek nitrogénkötésükkel segíthetik a tarlóbontás hatékonyságát, és a káros hatások kiküszöbölését.
A talajok mikroflórája alapvetően meghatározza a talajban található lignocellulózok lebontását.
A cellulóztartalmú biomassza, a lignocellulózok, a növényfajtól, -fajtától, azok érettségi fokától függően eltérő mennyiségben tartalmaznak cellulózt, hemicellulózt és lignint, ez a három polimer adja a szárazanyag 85-90%-át.
A hazánkban forgalmazott tarlóbontó baktériumkészítmények olyan baktériumtörzseket tartalmaznak, melyek képesek a lignocellulóz és hemicellulóz hatékony bontására. E célra leggyakrabban a Cellvibrio és Bacillus nemzetség egyes fajait alkalmazzuk. A Bacillus nemzetség tagjai közül a B. subtilis, a B. polymyxa, a B. licheniformis, a B. circulans használhatók leginkább. E nemzetségek egyes fajai az endoglükanázok és exoglükanázokat mellett még egyéb enzimeket (amiláz, proteáz stb.) is termelnek, míg a Cellvibriok a lignocellulózbontó enzimet, a xilanázt termelik.
A megfelelő módon elvégzett tarlóhántás (jól megválasztott talajművelő eszköz, a szármaradványok kellő mértékben aprítottak, egyenletesen elterítettek) elvégzésével, a talajbaktériumok áldásos lebontó, mobilizáló tevékenysége során a következő, a növénytermesztés számára kedvező hatásokat érhetjük el:
- a gyökér- és szármaradványok tápanyagai a következő növénykultúra számára felvehetővé válnak, csökkenthetők a kijuttatott műtrágyaadagok;
- javul a talajszerkezet annak szervesanyag-tartalmának növelésével, humuszosodásával, így jobb víz-, levegő- és hőgazdálkodású talajokat kapunk;
- a szármaradványok elbontásával jelentősen csökkentjük az azokon élő, talajból fertőző kórokozók és kártevők mennyiségét is.
E készítmények segítségével a forgatásos és a forgatás nélküli talajművelés során is biztosítani lehet az amúgy jelentős tápelem-tartalommal rendelkező szár- és gyökérmaradványok megfelelő mértékű lebontását.