Így termessz húsos somot szakszerűen
A som egy ősi növényünk, a magyar tájkultúra része, amit számos hazai településnév is bizonyít - többek között a festői szépségű Somogy megyében. Az utóbbi években ráadásul egyre népszerűbb a gyümölcse és az abból készített termékek is hódítanak a piacon. Többek között ezért döntött úgy négy éve Simon Attila csányi gyümölcstermesztő, hogy 3,7 hektáron somültetvényt telepít a hagyományos kertészeti kultúrái mellé.
Hardi Percek VII - Hardi Commander permetezőgép
A Hardi COMMANDER egy csúcskategóriás permetezőgép, amire a megbízhatóság, a biztonság, az optimalizált működés, a könnyű kezelhetőség és a precizitás jellemző. A 24–39 méteres munkaszélességű DELTA FORCE szórókeretek nagy menetsebességet és kiemelkedő teljesítményt garantálnak.
A búza fahéjbarna levélfoltosságára figyelnünk kell
Tárkány mellett jártunk, és egy búzaállományban érdekes tünetekre lettünk figyelmesek. Gondolhatnánk, hogy az élettani sárgulást kaptuk ,,puskavégre", de tüzetesebben megvizsgálva az elváltozást, a diagnózis a fahéjbarna levélfoltosságra esett...
Cirok: mikor és hogy érdemes belevágni?
Minden csapból a cirok folyik. Az Agrofórum stábja meglovagolva a témát, felkeresett egy olyan gazdálkodót, aki árnyalja a képet ezzel a régi-új, alternatív gabonanövénynek, sőt, a jövő egyik növényének tekintett kultúrával kapcsolatban.
A burgonya jelene és jövője hazánkban
2023. augusztus 21. 13:47
Hazánk burgonya-előállítás tekintetében kétségtelenül nagy potenciállal bír, ahogy ezt egykor, az ’50-es, ’60-as években is tapasztalhattuk. Akkortájt az egy főre eső éves burgonyafogyasztás 70 kg-körül alakult, és ennek dacára megvalósulhatott hazánk önellátása.
Ma az üzletek polcain azonban halmokban áll az import burgonya, és ez a jelenség fájdalmasan érinti a hazai termelőket, és sokszor a hazai termelőt támogatni vágyó fogyasztót is. A magyar burgonya jelenéről, jövőjéről tartottak előadást az ágazat meghatározó szakemberei Gyulatanyán.
Takarónövények a talajművelés nélküli növénytermesztésben - Notill technológia (2. rész)
A minimum till, illetve a no till, vagyis a talajművelést részben vagy egészben elhagyó növénytermesztési technológia alapja a megfelelő takarónövények kiválasztása, hiszen a nehéz vasak munkáját, és az inputanyagok kiváltását is ezek végzik. A Somogy megyei Pusztakovácsiban, Berend Ferenc földjein a kísérletek során a talajművelő retek, a lóbab, a homoki zab, a takarmányborsó és a facélia kombinációja vált be. A nagyrészt télen kifagyó növények mindegyikének megvan a maga szerepe abban, hogy a kultúrnövények számára kedvezőek legyen az adottságok a direktvetéstől, egészen az aratásig.