Mikor kell felszedni a burgonyát?

Agrofórum Online

Mikor szedhetem fel a kiskertemben termesztett tárolásra szánt burgonyát?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos 

Kedves Kérdező!

A burgonya betakarítása és tárolása is megfelelő körültekintést igényelő feladat. A tárolás hosszát nagymértékben befolyásolja a gumók felszedéskori érettségi állapota, ezért is nagyon fontos a helyes betakarítási idő meghatározása. A korai és a késői felszedés is hiba, hiszen a korán felszedett, még nem beérett gumók könnyen romlanak, tárolásuk közben pedig több vizet veszítenek és idő előtt fonnyadni kezdenek. A későn felszedett gumók pedig már igen sérülékenyek lesznek. A termesztett burgonyafajták augusztus eleje és október közepe között, nagyobbrészt szeptemberben érnek be.

A betakaríthatóság optimális időszaka egyrészt az ültetési idő, másrészt a választott fajta függvénye is, amely általában 15-20 nap közé tehető.  A burgonya természetes körülmények között akkor éri el betakarításra érett állapotát, amikor a levélzete és szára teljesen leszáradt, a szár könnyen kihúzható a talajból. Ekkor már a gumók is könnyen leválaszthatóak, héjuk nem foszlik, erős nyomás hatására sem válik le róluk. Előfordulhat, hogy aszályos időjárás után az esőzések hatására másodlagos növekedésű gumók képződnek, ilyenkor minőségük már romlik és a keményítőtartalom is lecsökken.

A burgonya termesztése során az egyik legmunkaigényesebb feladat a betakarítás. Kiskerti körülmények között először a szártalanítást kell elvégezni, melyet főként mechanikai úton kivitelezhetünk. Házikertekben a felszedés többnyire kapával vagy ásóval történik. A folyamat során arra kell ügyelnünk, hogy a szerszámmal ne sértsük meg a gumókat. A betakarítás után a gumókat végleges tárolás előtt ajánlott 1-2 hétig száraz, sötét, szellős, szobahőmérsékletű helyen tartani. Ekkor ugyanis a gumók héja jobban beparásodik, és az esetleges sérülések is begyógyulnak. A végleges tárolási helyre szállítás előtt érdemes a gumókat még egyszer átválogatnunk. Az ideális tárolási hely, legyen az pince esetleg kamra, magas páratartalmat és alacsonyabb 7-8 °C-os hőmérsékletet kell biztosítson.