Dr. Husti István

Agrofórum Online

Áldás vagy átok? - Robotok a mezőgazdaságban (3.)

2019. november 1. 12:53

Cikksorozatunkban önkényesen választott példákkal mutatjuk be, hogy a mezőgazdálkodás különböző területein milyen robotokkal találkozhatunk, amelyek közül néhány, akár már a közeli jövőben is megjelenhet a hazai gazdaságokban is. Sorozatunk első részében a zöldségtermesztésben, második részében a szőlő- és gyümölcstermesztésben alkalmazható robotok közül szemezgettünk. A mostani, harmadik részben a szántóföldi növénytermesztés területéről válogatunk.

Áldás vagy átok? Robotok a mezőgazdaságban (2 .)

2019. október 1. 17:44

Cikksorozatunkban példákkal alátámasztva mutatjuk be, hogy a mezőgazdálkodás különböző területein milyen robotokkal találkozhatunk, amelyek közül néhány, akár már a közeli jövőben is megjelenhet a hazai gazdaságokban is. Sorozatunk első részében a zöldségtermesztésben alkalmazott robotok közül mutattunk be néhányat, jelen cikkben pedig a szőlő- és gyümölcstermesztésben alkalmazható robotok közül szemezgetünk.

Áldás vagy átok? Robotok a mezőgazdaságban (1.) - Zöldségtermesztés

2019. szeptember 1. 10:26

A robotok olyan elektromechanikai (mechatronikai) szerkezetek, amelyek kialakításuk révén és előzetes beprogramozás után alkalmasak önálló munkavégzésre. A számítógép által „felügyelt” önálló munkavégzésre használt robotok mellett találkozhatunk az ún. „kobotok”-kal is, amelyek az emberrel együttműködve (kooperálva) látnak el bizonyos feladatokat. A mezőgazdaság különböző területein is találkozhatunk robotokkal, amelyek közül néhány, akár már a közeli jövőben is megjelenhet a hazai gazdaságokban is. A cikksorozat első részében a zöldségtermesztésben alkalmazott robotok közül mutatunk be néhányat.