A gyorsítás fokozható úgy is, ha a lebontó szervezeteket adagolunk a komposzthoz, „beoltjuk”.
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A komposztkészítés szabályait betartva az érés viszonylag egyszerűen szabályozható. A komposztba került szerves anyagok lebontását különböző élő szervezetek végzik: mikroorganizmusok, giliszták, ízeltlábú rovarok, bogarak stb. Ha számukra igyekszünk optimális létfeltételeket biztosítani, a folyamat intenzitása fokozódik, felgyorsul. A felsorolt lebontók a nedves, helyesebben fogalmazva a nyirkos hulladékot kedvelik, nem szabad hagyni annak kiszáradását. Ezért ajánlják a komposzt-halom árnyékba telepítését, ne érje közvetlen, tűző nap, ami kiszáradását idézheti elő. A lebontó élő szervezetek többsége 20-25 C fok körüli hőmérsékletet kedveli, ilyen hőmérsékleti tartományban gyorsan szaporodnak, anyagcseréjük is felgyorsul. A gyors lebontást segíti, ha a növényi hulladék apró méretű, apróra darabolt és vegyes összetételű. Ezért a komposztba került zöld hulladékot érdemes aprítani. Segíti a folyamatot a növényi hulladék keverése is.
A gyorsítás fokozható úgy is, ha a lebontó szervezeteket adagolunk a komposzthoz, „beoltjuk”. Gyakorlattá vált, hogy az előző évi érett komposzt halom szétbontásakor alakítják ki, indítják az újat. Hatásos házi módszer, a már érett komposztból kisebb-nagyobb mennyiség áthelyezése, bekeverése az új halomba, ami a folyamat gyors beindulását segíti. Az érett komposztban található gilisztákból is érdemes áttelepíteni az újba. Kaphatók kereskedelmi forgalomban kész, komposztérést serkentő preparátumok, közülük több bio minősítésű, melyekkel hasonló oltás végezhető a folyamat beindulásának serkentésére. Ezek általában természetes eredetű, komposztból vagy talajból izolált és felszaporított mikroorganizmusokat tartalmaznak, használatuk veszélytelen. A beindulást követően is, később is alkalmazhatók a preparátumok. Ősszel a lehullott lombot, sokan, ha száraz állapotban van, lombszívóval aprítják, a kisebb méretű levéldarabkák lebomlása bizonyítottan gyorsabb.
Bár az őszi, téli hónapokban a lebomlási folyamat lassul, de fagypont feletti hőmérsékletnél is folytatódik.