Mikor és hogyan vethetők/ültethetők egynyári dísznövényeink?

Agrofórum Online

Az egynyáriak palántáit nem csak a kertészetekből szerezhetjük be, hanem kisebb gyakorlattal akár saját magunk is nevelhetjük.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Az egynyári növények teljes életciklusa egy év alatt lezárul, vagyis ez idő alatt a növények kifejlődnek, virágot hoznak és magot is érlelnek. Az egynyári növények nagy tömegben, változatos megjelenésű virágaikkal és színükkel ékesítenek. A nyár folyamán akkor is díszítenek, amikor az évelő növények nagy részének virágaiban már nem gyönyörködhetünk. Számos faj közül választhatunk, mint pl. a megszokott büdöske, paprikavirág, kék bojtocska és petúnia, vagy a kevésbé elterjedt nebáncsvirág, balkon aranya, verbéna is méltó helyet foglalhat el kertünkben.

Szaporításuk történhet magvetéssel, valamint palántázással is. Az alacsonyabb csírázási hőigényű fajokat helybe is vethetjük ágyásainkba (pl. büdöske, rézvirág, tátika). A vetést április és május eleje között végezzük a kijelölt sorba, vagy csoportokba, körkörös, félkörös stb. formában. Kelés után, ha állományunk túl sűrű, ritkításukat feltétlenül végezzük el annak érdekében, hogy elég hely jusson minden növénynek a fejlődéshez.

Az egynyáriak palántáit nem csak a kertészetekből szerezhetjük be, hanem kisebb gyakorlattal akár saját magunk is nevelhetjük. A magvetést szobai körülmények között már március-áprilisban is elkezdhetjük, hiszen korábbi vetés esetében akár virágzó növényként ültethetjük a szabadadba. Vetéshez használt földkeverékünk legyen steril, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű. A ládákat, ültető-edényeket a magok vetése és beöntözése után akár üveglappal, fóliával is takarhatjuk, majd kelés után ezt vegyük le, helyezzük növényeinket világos helyre. Túl sűrű vetésnél, a növényeket pár héttel kelésük után egyesével ültessük át, majd így gondozzuk őket kiültetésükig kb. május közepéig.

Az egynyáriak többsége melegigényes, ezért kiültetésüket csak a fagyosszentek elmúltával, fokozatos edzés elvégzése után tegyük meg. A túl korai kiültetés, valamint az edzés elmaradása is a gyökerek megfázásához a palánták legyengüléséhez vezethet. Az ültetést nem csak ágyásokba, hanem balkonládákba, különböző edényekbe is elvégezhetjük. Nyáron, különösen az edénybe ültetett növények öntözéséről gondoskodjunk, de ágyásba ültetett társainak is szüksége lehet a megfelelő mennyiségű vízutánpótlásra. A tápanyagokról se felejtkezzünk meg, hiszen a folyamatos és szép virágok fejlődéséhez tápoldat kijuttatása is elengedhetetlen.

Egynyári virágok: mit vethetek még?

2021. június 10. 10:03

Örök dilemma így a nyár legelején, hogy vajon mit lehet még ilyenkor vetni az egynyári és balkonnövények közül, ami behozza a lemaradást és szépen virágzik is, hogy a díszítő értékét is élvezhessük? Erre hoztam ma pár példát.

Milyen módon és mikor kell az egynyári dísznövények magjait begyűjteni?

2024. szeptember 8. 04:36

Milyen egynyári dísznövényekről szedhetünk magot? Mikor és hogyan kell azokat begyűjteni?

Szárazságtűrő dísznövények II. rész – egynyári dísznövények

2019. február 16. 04:36

Melyek azok az egynyári dísznövényfajok, melyeket nyugodt szívvel telepíthetünk lazább szerkezetű kerti talajokba olyan évben is, amikor kifejezetten meleg, aszályos időjárást jósolnak?