Nem tagadom: igazi csokoládérajongó vagyok és voltak évek, hogy százszámra készítettem a csokibonbonokat karácsonyra a családnak, legyen az házi baunty vagy töltött konyakosmeggy. De mivel ez egy viszonylag lassú „üzem”, így már november elején neki kellett álljak ahhoz, hogy a természetes fogyás mellet jusson karácsonyra is mindenkinek.
A házi csokoládékészítés eszközigénye
Ezzel a gasztroajándékkal egy „baj” van azon kívül, hogy gyorsabban fogy, mint ahogy készül. Kell hozzá némi eszközpark, mert nagyon könnyen elronthatjuk és akkor oda a drága alapanyag. Na igen, a másik a minőségi alapanyag, mert bizony olcsó csokoládépasztillával vagy étbevonóval aligha lesz szép a végeredmény.
Szükség lesz olyan lábosokra, melyek egymásba tehetők, mert vízgőz felett kell dolgozni a legtöbbször. Kellhet egy hőmérő, ami alkalmas a temperáláshoz. Ha túl magas hőfokon olvasztjuk a csokoládét, akkor a kakaóval a dermedéskor foltosan kicsapódik a bonbon felületére.
Kelleni fog kis lyukméretű fémrács, amin lecsepegtethetjük a felesleges csokoládét.
Ezen kívül már csak a jó minőségű, belga csokoládéra, liofilizált vagy aszalt gyümölcsökre, színes cukorkadekorokra és sütőpapírral lesz alapvetően szükség, ha nem akarjuk túlbonyolítani. De aki merészebb, az szerezzen be szilikon öntőformát is, bár én éveken keresztül a szilikon jégkockaformákkal dolgoztam.
Házi kókuszos bonbon avagy a kézműves bounty
Talán az egyik legegyszerűbb és annál nagyobb sikert arató kedvencem. Viszonylag olcsón el is készíthető.
Hozzávalók:
2 tubus cukrozott sűrített tej
3 bögre kókuszreszelék
1 tábla étcsokoládé
1 ek. olaj vagy vaj
Elkészítése:
Egy tálba kiöntjük a kókuszreszeléket és hozzáadjuk a sűrített tejet és alaposan elkeverjük. Egy fémrácsot előkészítünk magunk mellé. Egy szelet sütőpapírt is mellékészítünk. A kókuszreszelékes pépből evőkanálnyi mennyiségeket kiveszünk és összegyúrjuk kis gombócokká, majd a sütőpapírra tesszük szép sorban. Ha nincs kint elég hideg, akkor mélyhűtőbe tegyük be kihűlni a kókuszgombócokat, mert így a csokoládémáz gyorsabban dermed.
Egy lábosban forraljunk vizet, majd tegyük rá a kisebb lábasunkat, hogy a csokoládét megolvaszthassuk benne. A csokoládé olvasztásánál adjuk hozzá a kevéske olajat.
Amikor a kókuszgombócok áthűltek és a csokoládémáz is elkészült, akkor a gombócokat mártsuk meg egy villa segítségével a csokiban, majd tegyük a fémrácsra dermedni. Itt is, ha nagyon meleg van a lakásban, akkor érdemes vagy kitenni az esti hidegbe dermedni vagy a mélyhűtőbe pár percre.
Ez annyira gyors és egyszerű recept, hogy közvetlenül karácsony előtt is elkészíthető, ha van időnk rá.
Táblás csokoládé gyümölcsökkel
Kedvünk szerinti mennyiség olvasszunk meg jó minőségű csokoládépasztillát vízgőz felett és készítsük elő a liofilizált gyümölcsöket, mely lehet bármilyen a málnától kezdve akár az áfonyáig, ízlésünk szerint.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, és öntsük bele az olvasztott csokoládémázat. Ezután jöhet is a dekorálás! Dekorálni igazából tényleg bármivel lehet. Szórhatunk rá olajos magvakat, blansírozott mandulaszeleteket, liofilizált vagy aszalt gyümölcsöket, de még akár kókuszreszeléket is.
Ha sós csokoládéra vagy izgalmas ízekre vágyunk, próbáljuk ki a maldon sót rászórni, a sós karamellát ráaprítani, vagy akár a chilipehelyből is tehetünk rá!
Hűtőben dermesszük meg a még olvadt és kidekorált csokoládénkat és ha teljesen megszilárdult forró késsel táblákra vághatjuk vagy akár össze is törhetjük és celofános kis tasakokba téve kiváló gasztroajándék lesz!