Mit kell tudni a naspolya ápolásáról?

Agrofórum Online

A naspolya Magyarországon viszonylag ritkán előforduló gyümölcsfaj. Fái kisebb méretűek, virágai meglehetősen feltűnőek, gyümölcsei pedig kifejezetten különlegesnek számítanak.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Mutatós lombja, valamint szép fehér, 3-5 cm átmérőjű, tavasszal nyíló virágai által nemcsak gyümölcsével, hanem megjelenésével is gazdagítja kertünket. Rokonságban legközelebb az almatermésűekhez áll kemény magjai ellenére. Ültetésre szánt csemeténket érdemes faiskolából, mint oltványt beszereznünk, ugyanis magról szaporított egyedeinek termésnagysága elmarad, valamint fáin tövisek is megjelennek. Kertünkben olyan helyet válasszunk számára, amely napos fekvésű és meleg, így akár a ház közelébe is kerülhet. A téli hideg sem viseli meg, és a késő tavaszi fagyok sem veszélyeztetik május júniusban bekövetkező virágzását. Talajban nem különösebben válogatós, azonban száraz talajon mindenképp szükséges gondoskodnunk öntözéséről, valamint a trágyázást is meghálálják egyedei.

A naspolya metszésekor ügyeljünk arra, hogy vesszőinek végét soha ne vágjuk vissza, ugyanis ezen részeken képződnek termései. A metszést úgy végezzük el, hogy a beteg, sérült, egymást keresztező, elöregedett részeket metsszük ki tőből, majd pedig következhet a többi, sűrűsödést okozó fás rész eltávolítása is. Ez azt jelenti tehát, hogy a metszése lényegében a fás részek ritkításából áll. Nagyon öreg fáin, tavasszal a lombfakadás előtt ifjító metszést is alkalmazhatunk, hiszen ennek hatására kiválóan megújulnak példányai. A növényvédelem szempontjából csak kevés kártevőre (levéltetvek) és betegségre (lisztharmat) számíthatunk, mely így megkönnyíti termesztését.

A termésének szüreti ideje fajtájától függően ősszel, október végén vagy novemberben van. Gyümölcse utóérő, vagyis közvetlenül a fáról leszedve frissen nem fogyasztható. A kezdetben kemény gyümölcsöket fagymentes, hűvös, száraz helyen tároljuk pl. padláson, kamrában. A gyümölcsök decemberre beérnek, megpuhulnak, kellemes, jellegzetes ízűek lesznek.