7℃ -2℃
március 2. Lujza, Ágnes, Henrik, Magor

Címke: Csicsóka

csicsóka

Szakcikkek / Zöldség

Sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség a csicsóka

2019. szeptember 15.

Az elmúlt évtizedben a sokoldalú hasznosítás lehetősége miatt került a csicsóka az érdeklődés homlokterébe. A klasszikus humán étkezési hasznosítás és a fruktózgyártásra történő felhasználás mellett a leveles szár egy tenyészidőszakon belül többször is visszavágva igen értékes levélfehérje-koncentrátum alapanyag. Emellett közvetlen takarmányozásra is alkalmas. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja.

Szakcikkek / Zöldség

Csicsóka - A sokoldalúan hasznosítható zöldségkülönlegesség

2018. április 1.

A fehérjetartalmon túl nem elhanyagolható a fitonutriens- (klorofill és karotenoid), mikro- és makroelem-, továbbá zsírsavtartalma sem.

Agrárhírek / Növénytermesztés

Csicsóka, az újra felfedezett növény (2. rész)

2016. február 13.

A csicsókából készíthető legfontosabb termékek: sűrítmény, cukor (fruktóz), szesz és szárítmány (kockázott szárítmány, liszt és dara).

Agrárhírek / Növénytermesztés

Csicsóka, az újra felfedezett növény (1. rész)

2016. február 12.

A csicsóka az amerikai kontinensről származik, a napraforgó (Helianthus annuus L.) közeli rokona.