2019. szeptember 15.
Az elmúlt évtizedben a sokoldalú hasznosítás lehetősége miatt került a csicsóka az érdeklődés homlokterébe. A klasszikus humán étkezési hasznosítás és a fruktózgyártásra történő felhasználás mellett a leveles szár egy tenyészidőszakon belül többször is visszavágva igen értékes levélfehérje-koncentrátum alapanyag. Emellett közvetlen takarmányozásra is alkalmas. A gumók igazán nagy értékét a benne található szénhidráttartalma, az átlagosan 15%-nyi inulin adja.
Annak ellenére, hogy gyenge termékenységű talajokon is termeszthető és sokoldalúan felhasználható, termőterülete a múltban is csak legfeljebb néhány ezer hektár volt. Ez elsősorban a termesztéstechnológiai hiányosságokra és a gumók eltarthatóságára vezethető vissza. Az ősszel betakarított gumók a hagyományos tárolókban maximum 2-3 hónapig tárolhatók. Mivel a…
Lapszám:
2019. január
Év:
2019
Hónap:
január
2018. április 1.
A fehérjetartalmon túl nem elhanyagolható a fitonutriens- (klorofill és karotenoid), mikro- és makroelem-, továbbá zsírsavtartalma sem.
A népességkutatók előjelzései szerint a Föld lakossága 2050-re eléri a 9 milliárd főt, és ennek mintegy 2/3-a urbanizált körülmények között fog élni. A népesség növekedésével a táplálkozási szokások is átalakulnak. Előrejelzések szerint a fejlettebb, gazdagabb társadalmakban dominálni fog a fehérje és a szénhidrát (elsősorban a cukor) fogyasztása. A…
Lapszám:
2018. március
Év:
2018
Hónap:
március
2016. február 13.
A csicsókából készíthető legfontosabb termékek: sűrítmény, cukor (fruktóz), szesz és szárítmány (kockázott szárítmány, liszt és dara).
2016. február 12.
A csicsóka az amerikai kontinensről származik, a napraforgó (Helianthus annuus L.) közeli rokona.