Címke: Hal

hal

Agrárhírek / Agrárközélet

Lezárult a „Kapj rá!” halfogyasztást ösztönző projekt

2023. július 30.

Míg korábban alig került hal a magyarok tányérjára, a hét éves ciklus végén csaknem húsz százalékkal többet fogyasztanak belőle.

Szakcikkek / Házikert

Algásodik a tavam! - Mit tehetek vele?

2023. június 30.

Nézzük sorra, hogy mi vált be nálunk a kerti tó algamentesítésével kapcsolatban úgy, hogy a legtermészetesebb legyen a végeredmény.

Szakcikkek / Kitekintés

Nem csak korhelyeknek

2023. január 22.

A bajai és a tiszai halászlevet követően a tiszacsegei korhely halászlé is bekerült a Magyar Értéktárba, így viselheti a ’kiemelkedő nemzeti érték’ címet.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Az őshonos halfajokat védik a Tisza-tónál

2023. január 18.

Az őshonos halfajokra élőhely- és táplálékkonkurenciát jelentő idegenhonos busából és törpeharcsából is többet fogtak ki tavaly a Tisza-tavon a halászok az egy évvel korábbihoz képest.

Agrárhírek / Életmód

Lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás

2022. december 19.

Az utóbbi években lassan, de folyamatosan nő a hazai halfogyasztás; a nehézségek ellenére van elég hal, és mindenki megtalálja a karácsonyi asztalra valót az üzletekben - mondta Nagy István.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Nébih: továbbra is virágzik a nagytestű halak feketekereskedelme

2022. november 29.

Újabb nagytestű tiszai pontyot sikerült egy közös akcióban hazajuttatnia eredeti élőhelyére a Nébih Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) és a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetség (KTVHESZ) halőreinek.

Agrárhírek / Agrárközélet

Közelebb hozzák a látogatókhoz a halászat ősi mesterségét 

2022. szeptember 8.

A kiállításban régi idők halászati eszközei, írásos és tárgyi emlékek, halászati módszerek és a vízi élővilág bemutatásával hozzuk közelebb a halászat ősi mesterségét a látogatókhoz.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Megváltozhat a halak test- és pikkelyalakja a gyógyszermaradványok miatt!

2021. február 16.

A természetes vizekben lévő gyógyszerhatóanyagok befolyásolhatják a halak test- és pikkelyalakját – állapították meg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatói a budapesti agglomeráció kisvízfolyásaiból vett minták alapján. A szemmel nem észrevehető alakmódosulások vizsgálata új típusú adatokkal segítheti a mikroszennyezők környezeti kockázatainak becslését.

Szakcikkek / Életmód

Tiszai halászléért 200 kilométerről is eljönnek

2020. december 16.

A tiszacsegei halászcsárda elődjét az 1900-as évek elején építették, mondhatnánk közkívánatára, a komppal átkelő éhes utazók részére, a helyi halászok pedig folyamatos ellátást biztosítottak a konyhának. Azóta igencsak sok víz lefolyt a Tiszán, a friss hal sem a csárda előtti folyóból kerül már az asztalra, de az egykori népszerűség mit sem változott.