Címke: Mikotoxin

mikotoxin

Szakcikkek / Növényvédelem

A mikotoxinok és a bendőműködés

2020. április 5.

A mikotoxinok penészgombák által termelt másodlagos metabolitok, melyek toxikus hatással lehetnek az élő szervezetre. A mikotoxinok jelen lehetnek a takarmányban még akkor is, ha azok szemmel láthatóan nem, vagy csak kis mennyiségű penészt tartalmaznak.

Szakcikkek / Állattenyésztés

Penészgombák és mikotoxinok a szarvasmarha takarmányokban és az ellenük való védekezés lehetőségei

2020. április 4.

A hazai termesztésű gabonamagvak 20-30% mértékben szennyezettek az állati szervezet számára potenciális veszélyt jelentő mennyiségben valamely mikotoxinnal, melyek termeléscsökkenést, vagy nagyobb mennyiség hatására előbb tünetmentes, majd klinikai tünetekkel is járó toxikózisokat idézhetnek elő.

Szaktanácsadás

Hogyan védhetjük meg a fákat taplógomba-fertőzés ellen?

2020. március 14.

R. Sándor kérdése: A fák törzsén fehér színű taplógombát figyeltem meg. Mi ez a károsító? Hogyan védhetjük meg a fákat?

Agrárhírek / Növényvédelem

Elérkezett az állományszárítás nélküli betakarítás kora - de kinek jó ez?

2019. november 29.

A bromoxinil hatóanyagú növényvédő szerek napraforgó lombtalanítására még engedélyezettek. Ezen kívül gyakorlatilag semmi nem maradt…

Agrárhírek / Agrárközélet

Támad a fuzárium!

2019. július 16.

A fuzárium kialakulására fokozottan hajlamosít a gomba számára kedvező időjárás, valamint a stresszes, legyengült növényállomány.

Szakcikkek / Növényvédelem

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica szár- és levélbetegségei (2/2.)

2019. június 9.

A fuzáriumos betegségeken kívül egyéb gombás betegségeit is ismerjük a kukoricának. A cikkben ezek közül mutatjuk be a legjelentősebbeket, megemlítve még néhány Magyarországon is előforduló érdekesebb kórokozót.

Szakcikkek / Növényvédelem

A kukorica gombás betegségei és ellenük való védekezés – A kukorica csövét károsító betegségek (2/1.)

2019. június 8.

A kukorica a legnagyobb területen termesztett, egyben legfontosabb takarmánynövényünk, bár az elmúlt években változást mutat a felhasználás szerkezete. Az élelmiszeripari hasznosítása fokozatosan nő, jelenleg mintegy 2,7 millió tonna, ezzel ellentétben takarmányként egyre kevesebbet (2,3 millió tonna) használunk fel. A hazai piacra szánt kukoricánál a deoxinivalenol (DON), és az aflatoxin mennyiségét kell tanúsítvánnyal igazolni, míg az exportra szánt tételeknél akár 4-5 féle toxinra is kérhetnek vizsgálatot.