Címke: Xylella fastidiosa

Xylella fastidiosa

Szakcikkek / Növényvédelem

Európában a szőlőinket és csonthéjasainkat is fenyegető karantén baktérium, a Xylella fastidiosa

2019. szeptember 10.

A cikk átfogó képet nyújt az Amerikában őshonos Xylella fastidiosa baktériumról, eddigi európai térhódításáról, a főbb fertőzési esetekről. Bemutatja az okozott tüneteket a főbb gazdanövényeinken: szőlőn és csonthéjas gyümölcsűeken, valamint egyes fás szárú dísznövényeken. Felhívja a figyelmet a Xylella fastidiosa behurcolásának és terjedésének megakadályozására szolgáló hatósági intézkedések főbb elemeire és a készenléti terv szerepére a kórokozó terjedése elleni eredményes fellépésben.

Agrárhírek / Agrárközélet

A szigorodó növényegészségügyi előírások az összes külföldről hazautazót érintik

2019. szeptember 4.

Bizonyos növényeket, a fokozott kockázatra való tekintettel, már jelenleg is tilos behozni az Európai Unión kívüli országokból (pl. vetőburgonya, szőlőoltvány, leveles citrom), míg mások behozatala előzetes növényegészségügyi vizsgálathoz kötött.

Agrárhírek / Agrárközélet

Ne kockáztassuk a növényi károsítók behozatalát!

2017. augusztus 18.

A külföldi nyaralás során gyűjtött vagy vásárolt, bizonytalan eredetű növények, hajtások, magok és termések által veszélyes növényi károsítókat is behozhatunk Magyarországra. 

Agrárhírek / Növényvédelem

Növényegészségügyi szigorítást tervez az Európai Parlament

2016. május 10.

Azért, hogy megfékezzük az olyan növényfertőzések növekvő beáramlását az Európai Unióba, mint például a Xylella fastidiosa baktérium.