Házikert

Gyümölcsök betárolása télire

Agrofórum Online

Lassan vége a termelési szezonnak és eljött az, amikor egyszerre sok terményt kell betárolni a kiskertből. Ez főleg a gyümölcsöknél lesz izgalmas, de nem kell aggódni, sokféle lehetőség van a téli eltárolásra.

Hideg, de fagymentes pince

A családi házakat régen úgy építették, hogy készült a házhoz egy hűvös, fagymentes pince is. Pontosan emiatt, mert kiválóan lehet télire betárolni ott zöldségeket és gyümölcsöket. Egy régi pince mindig kincseket rejtett, mert a burgonya, hagymafélék, sütőtök és káposztafélék mellett elfért a télálló csemegeszőlő, az alma, a körte, birsalma, a csonthéjas magvak, mint a mogyoró, mandula is. A pincének két olyan tényezője volt régen is és van mai, amire viszont figyelni kell: ne legyen penészes és a rágcsálókat távol kell tudni tartani.

A nagyszüleink idejében bevett szokás volt kénlapot elégetni a penészesedés ellen. Viszont a rágcsálókkal nekik is meggyűlt a bajuk.

Érdekesség, hogy még a nagyszülők idejében a paprikát és görögdinnyét is eltárolták egy időre. Fahamuval kenték be a dinnye külső héját és így pár hónapig még tárolható is volt. A paprikákat viszont sokszor egyesével újságpapírba tekerve tárolták be jól szellőző ládákba téve.

Befőzés, fermentálás és egyéb tartósítások

Ha a fermentálást halljuk, akkor elsősorban a zöldségekre gondolunk, pedig a gyümölcsöket is lehet fermentálni és ezáltal tartósítani. De ugyanígy befőzhetjük lekvárnak is, akár cukormentesen is. Ha cukor- és tartósítószermentes lekvárra vágyunk és a megtermelt javainkat eképp raknánk el, akkor a klasszikus Szatmári szilvalekvár elvén készítsük el, vagyis lassú tűzön hosszú ideig érdemes főzni, hogy a gyümölcshéjakban lévő pektintől besűrűsödjön, a felesleges víz elpárologjon és a rostokban gazdag, hogy már szinte a „megáll benne a kanál” állapotban megőrizhessük az ízeket.

Manapság a gyors megoldásokat keresik az emberek, így nem véletlen, hogy nagy divatja lett a különböző dzsemfixeknek. Az tény, hogy nagyságrendekkel gyorsabban készen van a lekvárunk, viszont akkor kalkulálni kell a hozzáadott cukorral, tartósítószerekkel is.

Gyümölcsecet

Ha már a fermentálásban jártasabbak vagyunk, akkor érdemes gyümölcsecetes recepteket is keresgélni, melynek nagy művelője például Király Ágnes is.

Kompótok, szószok, chutney-k

Ha az előbbi verziókat már kipróbáltuk és még mindig van helyünk és kedvünk alkotni, akkor elkalandozhatunk a kompótok (cukros lében eltett gyümölcsök), a szószok és chutney-k világába.

A kompótok sem újkeletűek, rendkívül ízletes kompót készíthető birsalmából, meggyből vagy akár körtéből is. Bátran játsszunk a fűszerezéssel is! Egy kis fahéj, egy kevéske szerecsendió vagy pár csepp vanília fenséges ízeket tud kialakítani. Így akkor télen a húsok mellé is köretként felszolgálható a családnak.

A chutney-k (csatni) az utóbbi években lettek „újra”felfedezve. Sok kultúra ismeri, Indiában rengeteg chutney-recept van, igazi hagyománya van a készítésének. Ezek gyümölcsös-zöldséges, édeskésen, savanykás, kicsikét pikánsan fűszeres mondjuk úgy szószok. A szószoktól az különbözteti meg, hogy többnyire darabosabbak. Szintén izgalmasak lesznek télen a húsok és grillzöldségek mellé, de akár édességként is bevethetők túrókrémmel vagy pudingos desszerttel.

Mitől nőnek kalaposgombák az udvar gyepén?

2025. január 19. 05:40

A kertünk gyepén megjelenő, egyedülálló vagy csoportosan növő kalaposgombákról érdemes tudni, hogy jót vagy rosszat jeleznek, mit kezdhetünk velük, és ha el kell őket távolítanunk, azt hogyan tegyük.

Így tervezzük meg okosan a kerti világítást!

2025. január 18. 14:10

Az éjszakai fények túlzott használata zavarhatja a helyi élővilágot, energiát pazarolhat, és fényszennyezést okozhat.

Madarak helyes etetése: egész évben szabad gondoskodni róluk?

2025. január 18. 08:10

Az etetés támogatói szerint a madarak rengeteg energiát használnak el testhőmérsékletük (kb. 40 °C) fenntartásához.

Hogyan tudhatjuk meg, hogy milyen a kertünk talaja?

2025. január 18. 05:40

Az alábbiakban bemutatjuk, hogyan tudhatja meg, milyen a kertje talaja, és mit tehet annak javítása érdekében.