27℃ 19℃
július 7. Apollónia, Vilibald, Bene
Házikert

Gyümölcsök betárolása télire

Agrofórum Online

Lassan vége a termelési szezonnak és eljött az, amikor egyszerre sok terményt kell betárolni a kiskertből. Ez főleg a gyümölcsöknél lesz izgalmas, de nem kell aggódni, sokféle lehetőség van a téli eltárolásra.

Hideg, de fagymentes pince

A családi házakat régen úgy építették, hogy készült a házhoz egy hűvös, fagymentes pince is. Pontosan emiatt, mert kiválóan lehet télire betárolni ott zöldségeket és gyümölcsöket. Egy régi pince mindig kincseket rejtett, mert a burgonya, hagymafélék, sütőtök és káposztafélék mellett elfért a télálló csemegeszőlő, az alma, a körte, birsalma, a csonthéjas magvak, mint a mogyoró, mandula is. A pincének két olyan tényezője volt régen is és van mai, amire viszont figyelni kell: ne legyen penészes és a rágcsálókat távol kell tudni tartani.

A nagyszüleink idejében bevett szokás volt kénlapot elégetni a penészesedés ellen. Viszont a rágcsálókkal nekik is meggyűlt a bajuk.

Érdekesség, hogy még a nagyszülők idejében a paprikát és görögdinnyét is eltárolták egy időre. Fahamuval kenték be a dinnye külső héját és így pár hónapig még tárolható is volt. A paprikákat viszont sokszor egyesével újságpapírba tekerve tárolták be jól szellőző ládákba téve.

Befőzés, fermentálás és egyéb tartósítások

Ha a fermentálást halljuk, akkor elsősorban a zöldségekre gondolunk, pedig a gyümölcsöket is lehet fermentálni és ezáltal tartósítani. De ugyanígy befőzhetjük lekvárnak is, akár cukormentesen is. Ha cukor- és tartósítószermentes lekvárra vágyunk és a megtermelt javainkat eképp raknánk el, akkor a klasszikus Szatmári szilvalekvár elvén készítsük el, vagyis lassú tűzön hosszú ideig érdemes főzni, hogy a gyümölcshéjakban lévő pektintől besűrűsödjön, a felesleges víz elpárologjon és a rostokban gazdag, hogy már szinte a „megáll benne a kanál” állapotban megőrizhessük az ízeket.

Manapság a gyors megoldásokat keresik az emberek, így nem véletlen, hogy nagy divatja lett a különböző dzsemfixeknek. Az tény, hogy nagyságrendekkel gyorsabban készen van a lekvárunk, viszont akkor kalkulálni kell a hozzáadott cukorral, tartósítószerekkel is.

Gyümölcsecet

Ha már a fermentálásban jártasabbak vagyunk, akkor érdemes gyümölcsecetes recepteket is keresgélni, melynek nagy művelője például Király Ágnes is.

Kompótok, szószok, chutney-k

Ha az előbbi verziókat már kipróbáltuk és még mindig van helyünk és kedvünk alkotni, akkor elkalandozhatunk a kompótok (cukros lében eltett gyümölcsök), a szószok és chutney-k világába.

A kompótok sem újkeletűek, rendkívül ízletes kompót készíthető birsalmából, meggyből vagy akár körtéből is. Bátran játsszunk a fűszerezéssel is! Egy kis fahéj, egy kevéske szerecsendió vagy pár csepp vanília fenséges ízeket tud kialakítani. Így akkor télen a húsok mellé is köretként felszolgálható a családnak.

A chutney-k (csatni) az utóbbi években lettek „újra”felfedezve. Sok kultúra ismeri, Indiában rengeteg chutney-recept van, igazi hagyománya van a készítésének. Ezek gyümölcsös-zöldséges, édeskésen, savanykás, kicsikét pikánsan fűszeres mondjuk úgy szószok. A szószoktól az különbözteti meg, hogy többnyire darabosabbak. Szintén izgalmasak lesznek télen a húsok és grillzöldségek mellé, de akár édességként is bevethetők túrókrémmel vagy pudingos desszerttel.

Szaporítsunk szobanövényeket: így a legpraktikusabb!

2025. július 7. 05:40

A szobanövények szaporítása kreatív és egyszerű folyamat, még a kisgyermekek is örömüket lelhetik benne. Nézzük sorra a lehetőségeket!

Napraforgó balkonra? Igen, így lesz sikeres!

2025. július 6. 14:10

Napraforgót nem csak szántóföldön nevelhet! Mutatjuk, hogyan ültessen és gondozzon cserepes fajtát, akár erkélyen is!

Kutyás kerttulajdonosok figyelem: vége a sárga foltoknak!

2025. július 6. 11:10

Ha a kutyája rendszeresen kiégeti a gyepet, ne essen kétségbe! Mutatjuk, hogyan előzheti meg és állíthatja helyre a károkat.

5 zöldség, amiket júliusban is érdemes elvetni

2025. július 6. 05:40

Júliusban számos gyorsan fejlődő, rövid tenyészidejű zöldségfajta vethető. Íme öt olyan zöldség, amelyet bátran elvethet ebben a hónapban is!