Ház, táj blog

A tészta a koronavírus nagy nyertese

Kép: barillagroup.com

Virágzik a tészta piaca a világjárvány közepette: hamarosan heti négy alkalommal gördül át az Alpokon az úgynevezett tésztavonat. A járvány alatt az emberek egyre több tésztát vásárolnak. Az egyik fő exportőrnek számító Olaszországból a piacvezető Barilla rendszeresen több tonna tésztát küld Németországba.

Nem csak a WC-papír volt hiány a tavaszi koronaválság kezdetén, a tészta is gyorsan kevésnek bizonyult. Olaszországban szinte minden gazdasági mutató negatív irányba mozdult el, de a tészta export virágzott és még mindig virágzik.

Január és július között globálisan 30 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a tésztaértékesítés. Mindez a lezárás ellenére, vagy talán annak köszönhetően. Ezt mutatják az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai. Az olaszországi teljes tésztatermelés 60 százaléka exportra megy.

Paolo Barilla, az 1877-ben alapított Barilla egyik vezetője különösen örül a szegmens fellendülésének. „A növekedés azt mutatja, hogy a tészta ízletes, és hogy a tészta volt a kedvenc étel a lezárás hónapjaiban” – mondja az 59 éves vállalkozó a német Handelsblatt gazdasági lapnak. Paolo Barilla az alelnöke annak a családi vállalkozásnak, amelynek testvére, Guido az elnöke. Paolo Barilla egyébként 2016 óta a Nemzetközi Tésztaszervezet elnöke is.

„Németországban az üzleti év várhatóan nagyon jól sikerült majd” – magyarázza a menedzser. A parmai cég Németországban piacvezető a tészták piacán, 22 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A szószok piacán nagyobb, 40 százalékos a részesedésük.

„A járvány idején megnőtt a kereslet, és nemcsak Németországban, hanem Olaszországban és az egész világon fokozódott a tésztafogyasztás” – mondta Paolo Barilla. Ha sokat kell otthon lenniük az embereknek, akkor a tészta egyszerű, gyorsan elkészíthető ételként nagyobb szerepet kap, ráadásul ezt mindenki megengedheti magának – fűzte hozzá.

Annak biztosítása érdekében, hogy az ellátás észak felé stabil maradjon a Barilla vasúton szállítja a tésztáját: június vége óta minden héten három vonat haladt 839 kilométeres útvonalon Parmától Ulmig Milánón, Luzernen, Bázelen, Strasbourgon, Karlsruhén és Stuttgarton keresztül. A Barilla német központi raktára Ulm közelében, Langenau-ban található.

Minden szerelvény 16 kocsiból áll 32 konténerrel, amelyek körülbelül 490 tonna tésztát szállítanak. Ez több millió csomag, amely mellé még 60 tonna szószt és 40 tonna pestót is pakolnak. A bazsalikomos pesto a bestseller Németországban, ez különösen népszerű a fiatal fogyasztók körében.

Azzal, hogy vasúton szállítják az árut 5000 teherautó-fuvart váltanak ki és 70 százalékkal csökkentik a szállítás miatti szén-dioxid-kibocsátást.

Kincsek, amiket az erdőben kell hagyni

2025. május 3. 05:40

Az erdőlátogatások során könnyen elragadhatja az embert a lelkesedés, ha valami nem mindennapi „kincsre” bukkan az avarban. Tudnunk kell azonban, hogy mi az, ami semmiképpen nem jöhet haza velünk az erdőből!

Elődeink tudása II. – köhögés és gyógynövények

2025. április 30. 05:40

A leggyakoribb „lábon kihordott” betegségeknek a különböző súlyosságú megfázások számítanak, amik miatt nem feltétlenül maradunk ki az iskolából vagy a munkából. A gyógyulásunkat, sőt még a betegség megelőzését is sok növény teája segítheti.

Gyűjtsük össze a konyhában a húsvéti tojásfestéshez a színezőanyagokat!

2025. április 18. 05:40

A természetes színezőanyagokkal elképesztően változatos húsvéti tojásokat festhetünk az ünnepre.

Kapcsolódjunk be a Tavaszi természetles programba!

2025. április 12. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület április 1-től ismét elindította a Tavaszi természetles országos programot, amelynek keretein belül önkéntesen becsatlakozhatunk az Egyesület munkájába.

A magyar gasztronómia kincseit meg kell őriznünk

2021. augusztus 23. 08:39

A tésztafogyasztás hazánk gasztrokultúrájában is meghatározó. A világban Olaszországban a legmagasabb az egy főre jutó száraztészta fogyasztás, Magyarország a 15. helyen van 7,1 kg/fővel.

A prémium tészták iránt érdeklődnek a fogyasztók

2022. február 1. 07:36

Az új tésztacsalád úgy készül, hogy a tésztát bronz formákon nyomják át, ami intenzívebb ízt és durvább felületet eredményez.

Bodzavirág tésztabundában

2024. május 17. 11:10

A bodzavirág nemcsak egészséges, de tésztabundában kisütve az egész család kedvence lesz. Receptet is találtunk hozzá!

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

2024. november 10. 10:10

A ramen olcsó, finom és könnyen elkészíthető étel. Az ezt fogyasztó ázsiai emberek, jóval magasabb életkort élnek meg, mint mi európaiak.