34℃ 20℃
július 24. Kinga, Kunigunda, Kincső, Krisztina
Ház, táj blog

A tészta a koronavírus nagy nyertese

Kép: barillagroup.com

Virágzik a tészta piaca a világjárvány közepette: hamarosan heti négy alkalommal gördül át az Alpokon az úgynevezett tésztavonat. A járvány alatt az emberek egyre több tésztát vásárolnak. Az egyik fő exportőrnek számító Olaszországból a piacvezető Barilla rendszeresen több tonna tésztát küld Németországba.

Nem csak a WC-papír volt hiány a tavaszi koronaválság kezdetén, a tészta is gyorsan kevésnek bizonyult. Olaszországban szinte minden gazdasági mutató negatív irányba mozdult el, de a tészta export virágzott és még mindig virágzik.

Január és július között globálisan 30 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest a tésztaértékesítés. Mindez a lezárás ellenére, vagy talán annak köszönhetően. Ezt mutatják az olasz statisztikai hivatal, az Istat adatai. Az olaszországi teljes tésztatermelés 60 százaléka exportra megy.

Paolo Barilla, az 1877-ben alapított Barilla egyik vezetője különösen örül a szegmens fellendülésének. „A növekedés azt mutatja, hogy a tészta ízletes, és hogy a tészta volt a kedvenc étel a lezárás hónapjaiban” – mondja az 59 éves vállalkozó a német Handelsblatt gazdasági lapnak. Paolo Barilla az alelnöke annak a családi vállalkozásnak, amelynek testvére, Guido az elnöke. Paolo Barilla egyébként 2016 óta a Nemzetközi Tésztaszervezet elnöke is.

„Németországban az üzleti év várhatóan nagyon jól sikerült majd” – magyarázza a menedzser. A parmai cég Németországban piacvezető a tészták piacán, 22 százalékos részesedéssel rendelkeznek. A szószok piacán nagyobb, 40 százalékos a részesedésük.

„A járvány idején megnőtt a kereslet, és nemcsak Németországban, hanem Olaszországban és az egész világon fokozódott a tésztafogyasztás” – mondta Paolo Barilla. Ha sokat kell otthon lenniük az embereknek, akkor a tészta egyszerű, gyorsan elkészíthető ételként nagyobb szerepet kap, ráadásul ezt mindenki megengedheti magának – fűzte hozzá.

Annak biztosítása érdekében, hogy az ellátás észak felé stabil maradjon a Barilla vasúton szállítja a tésztáját: június vége óta minden héten három vonat haladt 839 kilométeres útvonalon Parmától Ulmig Milánón, Luzernen, Bázelen, Strasbourgon, Karlsruhén és Stuttgarton keresztül. A Barilla német központi raktára Ulm közelében, Langenau-ban található.

Minden szerelvény 16 kocsiból áll 32 konténerrel, amelyek körülbelül 490 tonna tésztát szállítanak. Ez több millió csomag, amely mellé még 60 tonna szószt és 40 tonna pestót is pakolnak. A bazsalikomos pesto a bestseller Németországban, ez különösen népszerű a fiatal fogyasztók körében.

Azzal, hogy vasúton szállítják az árut 5000 teherautó-fuvart váltanak ki és 70 százalékkal csökkentik a szállítás miatti szén-dioxid-kibocsátást.

Július 25-ig szavazhatunk! Melyik faj legyen a 2026-os Év madara?

2025. július 23. 05:40

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) "Év madara" programjának célja, hogy a jelölt madárfajok, és végül a győztes faj életmódjával, szokásaival és élőhelyével közelebbről megismerkedjen a nagyérdemű.

Madárfiókát találtam a kertben, mi a teendőm?

2025. július 19. 05:40

Otthoni kertészkedés alkalmával is találhatunk az aljnövényzetben gubbasztó fiatal madarat. Hogyan segíthetünk rajta, mi ilyenkor a teendőnk?

Osztálykirándulás az élelmiszer-biztonság jegyében – tudatosságra int a Nébih

2025. június 20. 05:42

A cikkben szereplő praktikus tanácsok segítenek azoknak, akik otthon készítik elő az útravalót az egy- vagy többnapos kalandokra.

Szelíd óriások a kertben – ne bántsuk őket!

2025. június 15. 05:40

Három csodás, őshonos rovarunkat mutatjuk be: az óriás tőrösdarazsat, a mezei tücsköt és a kék fadongót, melyektől egyáltalán nem kell tartanunk.

Együnk-e rendszeresen instant leveseket vagy sem?

2024. november 10. 10:10

A ramen olcsó, finom és könnyen elkészíthető étel. Az ezt fogyasztó ázsiai emberek, jóval magasabb életkort élnek meg, mint mi európaiak.

Akár négyszer olyan drága Magyarországon ugyanaz a tészta, mint nyugaton

2023. augusztus 1. 13:10

Miért kerül a sokszorosába ugyanaz az élelmiszertermék Magyarországon, mint bizonyos nyugat-európai országokban? A magas infláció miatt még árérzékenyebbé vált hazai vásárlók jogosan tehetik fel ezt a kérdést.

Felavatták az új tésztagyárat Gyermelyen

2018. szeptember 28. 06:09

A gyár kapacitása meghaladja a magyarországi tésztafogyasztás méretét, egy európai szinten is jelentős, a leghatékonyabbak közé tartozó tésztagyár kezdte meg most a működését.

Sokkal jövedelmezőbb a durumbúza

2018. május 14. 11:59

A korszerű nemesítési eljárásoknak köszönhetően, a jobb tűrőképességgel rendelkező fajták miatt az elmúlt évtizedekben széles körben elterjedt a világban.