Nagyon jó tapasztalataink vannak ezzel a géppel

Nagyon jó tapasztalataink vannak ezzel a géppel

Agrofórum Online

A hideg és csapadékos idő előrejelzése ellenére, 18 ℃-os, szeles, de napsütéses időben indultam útra Bajáról Gyulára, hogy a BEDNAR SWIFTER SE 10000 kompaktorral szerzett tapasztalatokról kérdezzem a MUNKÁCSY-TEJ Kft. ügyvezetőjét, Ráki Pétert.

A helyszínen nagy tócsákban állt a víz az előző napi esőt követően, így már rögtön az elején láttam, le kell mondanom arról, hogy egy kis gyakorlati próbát tegyünk a géppel a közeli táblán, de mivel nagyobb szüksége van mostanság a növényeknek és a talajnak a csapadékra, nem annyira bosszantott a dolog. A magágykészítő a tavaszi szezon előtt érkezett a gazdaságba, így kb. 200 hektárt teljesített, ezért még nem áll rendelkezésre egy hosszabb időszak tapasztalata, de így is volt miről beszélnünk a géppel kapcsolatban. Időközben csatlakozott hozzánk Ráki Tünde Ágnes vendéglátóm felesége is, aki a biogazdaság növénytermesztésének vezetését végzi. A riport ezúttal is a gazdaság bemutatásával indult.

A MUNKÁCSY-TEJ Kft. Gyula külterületén található. Január 1-től az eddigiektől eltérően önállóan gazdálkodunk 350 ha szántón és 150 ha gyepen. Olyan növényekkel foglalkozunk, amiket biogazdálkodásban jól lehet termeszteni, mint például: tönkölybúzát, alakorbúzát, szóját, lucernát, gabonakeverékeket – amik rozsból, tönkölyből, borsóból, zabból állnak – ez utóbbiakat a szenázs miatt. Ezen kívül van 320 db Holstein-fríz tejelő tehenünk, amiknek az éves takarmányszükségletét termeljük meg. Biotejet állítunk elő, így a területeinken is csak biogazdálkodást folytatunk. Nálunk volt az országban elsőként fejőrobot, ami itt nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, vagy mi nem váltunk be ennek a technológiának, így leszereltük és visszatértünk a fejőházi fejésre.

Ráki Péter a MUNKÁCSI-TEJ Kft. ügyvezetője és felesége, Ráki Tünde Ágnes a biogazdaság növénytermesztési vezetője, a BEDNAR SWIFTER SE 10000-es magágykészítővel

Nem megszokott dolog a biogazdálkodás. Mit lehet erről tudni?

Se műtrágyát, se növényvédő szereket nem lehet kijuttatni, próbáljuk a talajéletet a jövő számára fenntartani és megőrizni, nem pedig kizsigerelni. Baktériumtrágyát és különböző melaszszármazékokat, amivel a talajbaktériumokat tudjuk táplálni, használhatunk. Ezeket most fogjuk először alkalmazni ebben az évben. Gabonából olyanokat vetünk, amiknek nagy a gyomelnyomó képessége, gombakórokozókra rezisztensebbek. A kukoricával nehezebb dolgunk van, mert az gyomosodik és a kézi kapálás, amit alkalmaztunk eddig, mára megfizethetetlen lett. E helyett a mechanikai gyomirtás – sorközművelő kultivátorozás, gyomfésűzés – felé vettük az irányt, illetve nem hagyjuk, hogy a gyomok magba szökjenek, virágzás előtt lezúzzuk, vagy letárcsázzuk.

Sajnos jelenleg csak a hitünk van meg ebben a technológiában, mivel egyelőre nem rentábilis, de azon dolgozunk, hogy ez megváltozzon. Nincs olyan felvásárlási árkülönbözete a biotermékeknek hazánkban, mint az a boltok polcain található áruk esetében tapasztalható, a tejnek meg pláne nem. Nálunk jellemzően a végtermék a biotej, valamennyi alakort és tönkölyt azért néha adunk el önmagában is. Magyarországon még nincsen meg a felvevőpiaca a biotejnek, így ezt a termékünket Olaszországba, Ausztriába, Németországba és Horvátországba exportáljuk.

Munkában a SWIFTER SE 10000 (a kép illusztráció)

Miért a BEDNAR SWIFTER munkagépet választották és miért pont az SE 10000-est?

A gépeinket mindenképpen frissíteni kellett, így vásároltunk traktorokat és munkaeszközöket is. A célunk az volt, hogy nagyobb teljesítményű erőgépre váltsunk – ezért először vettünk egy 400 LE-s traktort hátsó ikerkerekezéssel – ezzel együtt nagyobb munkaszélességű munkagépeket alkalmazzunk, amikkel egy menetben megművelhetjük a talajainkat, hogy minél gyorsabban tudjuk a munkákat elvégezni. Erre ösztönöz bennünket a szakemberhiány, a megemelkedett fizetések és a szélsőséges időjárási körülmények is. Már eleve csak azokat a talajmegmunkáló eszközöket kerestük, amik egy menetben több műveletet tudnak elvégezni, de leginkább azt, ami a szántott területen is egyből jó magágyat készít.

A BEDNAR tudott ajánlani erre a feladatra alkalmas és ilyen munkaszélességű eszközt. A SWIFTER SE 10000 három napig itt volt próbán és úgy láttuk, hogy megfelel az elvárásainknak, így esett a választásunk rá. Lett volna olcsóbb gép is, de ár/érték arányban ezt találtuk a legjobbnak. Emellett vettünk még egy BEDNAR TERRALAND DO 4000-es tárcsás lazítót, mert szeretnénk áttérni a szántás nélküli talajművelésre is, és amit szintén ezzel a nagytraktorral üzemeltetünk. Ezen a téren is körülnéztünk és annak ellenére, hogy ez volt a legdrágább, ezt választottuk. Mindjárt a tavasszal munkába is tudott állni, mivel az önállósodás folytán került hozzánk olyan régi lucerna tábla, ami a tavalyi évben nem lett felszántva, így most kellett ezzel a munkagéppel megdolgozni és el kell, hogy mondjam, nagyon szép munkát végzett ilyen mostoha körülmények között is.

Először azért még gondolkodtunk egy eke vásárlásán is, hátha nem válik be az új technológia, de aztán inkább annak az árát is ebbe a komolyabb munkaeszközbe invesztáltuk. Most úgy látom jó gondolat volt. Amint az idő engedi és egy kicsit felszárad, kukoricát fogunk vetni ebbe a szántás nélküli talajba, lehet, hogy már ma délután. Kíváncsian várjuk, lesz-e majd terméskülönbség a két technológia között.

A feltört lucernaföld a TERRALAND és a SWIFTER munkája után

Mennyit dolgoztak a magágykészítővel eddig?

A SWIFTER-rel eddig 200-220 ha-t dolgoztunk, mivel volt olyan területünk, amin kétszer is átmentünk vele. Óránként 10 ha-t teljesített a gépkapcsolat, így a tavaszi munkálatokat két nap alatt el tudtuk végezni – kapcsolódott be a beszélgetésbe Ráki Tünde Ágnes is. Nekünk ez nagyon fontos szempont volt a kiválasztásnál, mert ezeken a békési, Gyula környéki perctalajokon egyik nap lehet dolgozni, a másikon már nem, nem egyszerű megművelni. Minden munkaeszköz vásárlásakor nagyon figyelünk arra, hogy gyorsan tudjuk elvégezni az adott feladatot, legyen az zöldsoros technológia, vagy vetés. Ahogy már előzetesen említettem, emellett lényeges az is, hogy minél kevesebb munkaerőt kelljen alkalmazni, mivel a lelkiismeretes, megbízható szakemberből egyre kevesebb van.

A gazdaságban a tarlóhántást és a szántás kiváltását a TERRALAND DO 4000-es géppel kívánják megoldani (a kép illusztráció)

A SWIFTER alkalmas az őszi talaj-előkészítésre is. Ilyen szerepet is szántak a gépnek?

Biztosan fogjuk használni az őszi vetések előtti talaj-előkészítésnél is, de például tarlóhántásra biztosan nem. Ott inkább a TERRALAND munkájára számítunk, mivel mélyebb talajművelést szeretnénk annál, mint amit eddig folytattunk. Annak ellenére is, hogy azt mondják, így jobban ki tudjuk szárítani a talajt. Bízom benne, hogy az utolsó művelőelemként dolgozó, DD henger vissza tudja tömöríteni a talajt, így ez nem fog előfordulni. A terveink szerint a tarlóra kiszórjuk a szervestrágyát és ezzel a tárcsás lazítóval mindjárt bele is dolgozzuk a talajba. Eddig ezzel a géppel kb. 60 ha-t dolgoztunk.

Milyen növények talaj-előkészítéséhez használják a SWIFTERT?

Eddig kukorica és szója alá készítettünk vele magágyat, úgy, hogy alkalmaztuk szántás egymenetes elmunkálására, de kipróbáltuk a TERRALAND után is, mivel nem számoltunk azzal, hogy a tárcsás lazító után egyből vetésre alkalmas magágyat kapunk. Ezen a bizonyos régi lucerna területen nagy rögfrakciójú talajt csinált, így mindenképp szükség volt a kompaktor alkalmazására.

A hidraulikusan állítható crushbar első talajsimító sor, elegyengeti a durvább talajegyenetlenségeket is az utána következő művelőelemek előtt

Milyen tapasztalatot szereztek eddig a magágykészítővel?

Ha röviden akarnék válaszolni, akkor azt mondanám, hogy nagyon jó tapasztalataink vannak eddig ezzel a géppel. Bővebben kifejtve azt gondolom; igen jó döntés volt a SWIFTER megvásárlása. Előtte még egy hasonló felépítésű gépet próbáltunk ki, de a BEDNAR mellett tettük le a voksunkat, nem tudok eddig negatívumot mondani rá. Egy dolog talán, ami jó lenne, ha lenne rajta, egy első lúdtalpkapa sor, a rugóskapával szerelt gép esetén is, ami a gyomokat kivágná vetés előtt. Azt már a bemutatkozáskor is elmondtam, hogy mi biogazdálkodást folytatunk, mind a szántóföldöm, mind a tejtermelésben, így gyomirtó szereket nem használhatunk. Ezért nekünk nagyon fontos, hogy az eszközeink alkalmasak legyenek mechanikus gyomirtásra is.

A gyengébb szárú gyomok kivágására így is képes, de az erősebb szárúakéra nem, így megvásároltuk hozzá a lúdtalpkapa-mezőket is, amik átszerelés után már kezelik az ilyen gyomnövényeket. Ezzel a kialakítással az őszi szezonban, vetés előtt gondoltuk előkészíteni a talajt.

Ezek szerint akkor mindkét kapamezőt megvásárolták a SWIFTER-hez, de milyen kialakítású a munkagép?

Elöl egy crushbar – hidraulikusan állítható – talajsimító sor van, ami elegyengeti a durvább talajegyenetlenségeket. Ezt követi egy pálcás hengersor, ami a felszíni rögöket aprítja, majd a cserélhető kapamezők találhatóak – ahogy említettem már, a tavaszi szezonra 4 sorban rugós kapákkal, őszre pedig a lúdtalpkapákkal –, melyeket után egy simítólap van felszerelve. Ennek az a szerepe, hogy a hátsó hengerek jobb munkát tudjanak végezni. Ezután a tandem crosskill hengersor dolgozik, ami a fennmaradt rögök finomaprítását végzi és a súlyánál fogva egyben talajtömörítést is végez, amit egy újabb pálcás hengersor követ, intenzívebb rögtörést eredményezve a két előtte lévő hengerrel együtt. A vonórúdon, két oldalt a traktor nyomát követve, fel van szerelve nyomlazító kapákkal is, de ezeket még nem kellett használnunk, mivel az ikerkerekekkel nagyon kicsi a talajtaposás. Mást azt hiszem nem is nagyon lehet hozzá felszerelni.

A munkagép ezen pozíciójában jól látszanak a különböző művelőegységek

Mivel egy igen széles, 10 m-es munkaszélességű gépről van szó, mit lehet elmondani a talajkövetéséről?

A munkaszekciók egyes részeinek egymástól független rögzítése biztosítja, hogy tökéletesen kövesse a talajfelszínt. Viszonylag heterogén talajaink vannak. Az elmúlt évek műveléseinek következtében igen egyenetlen területekről beszélhetünk, ettől függetlenül, nagyon szép, sima talajfelszínt sikerült ezzel a géppel kialakítanunk. Arra számítok, hogy 1-2 éven belül nagyon egyenletes területeink lesznek.

Milyen ekével szántották meg a talajaikat?

Nagyrészt váltvaforgató ekével, de volt egy területünk, amit ágyekével szántottunk meg. Na, ott volt is bajunk, mivel a nagy barázdát, amit hagyott ez az eszköz, többször át kellett járni, hogy be tudjuk húzni. Ágyekével már biztosan soha nem fogunk szántani, de lehet a váltvaforgatóval sem, ha beválik a szántás nélküli talajművelés. Egyébként eddig mindig úgy csináltuk, hogy mélylazítóval meghúztuk az összes területet és utána szántottuk meg, jellemzően egy 4 fejes Kverneland váltvaforgató ekével. Sokan a környékbeli gazdák közül fogták a fejüket, hogy ez micsoda költség, de aztán belátták, hogy nekünk lett igazunk, mivel a szárazság miatt ők nem tudtak szántani, mi pedig tudtunk, egy 165 LE-s traktorral a lazított talajba, és gyönyörű munkát végzett 42 cm-es munkamélységgel. Arról már nem is beszélve, hogy a terület vízelvezetése is sokkal jobb lett.

Mivel most a tavasszal vásároltuk meg a SWIFTER-t, egy kicsit késésben is voltunk a szántáselmunkálással, legalább is mi így éreztük, mivel már két hónapja nem esett az eső. Azzal, hogy előbb nem tudtunk rámenni a talajainkra, mennyivel lett szárazabb, azt nehéz megítélni, de most ezzel az esővel a nedvességtartalom úgy érzem kompenzálódott.

A 10 méteres munkaszélesség ellenére is jól követi a talajfelszínt a BEDNAR által Wave-Flex névre keresztelt független szekció függesztésnek köszönhetően

Milyen munkasebességgel és munkamélységgel tudnak dolgozni a kompaktorral?

13-17 km/h-s sebességgel tudunk dolgozni vele, attól függően mekkora a tábla mérete. Sajnos elég kicsik a mi területeink (10-20 ha), így sokszor fel sem tud gyorsulni rendesen, ami az ideális lenne a munka szempontjából. A táblavégi fordulókat nagyon jó veszi, a munkagépet ki sem kell emelni a földből, sőt kifejezetten tilos. Nagyon mozgékony gép. 8-10 ha az órás teljesítménye. Először 10 cm-es munkamélységgel dolgoztunk, aztán 7 cm-re állítottuk be.

Mennyire egyszerű, vagy bonyolult beállítani a gépet?

Véleményem szerint viszonylag egyszerű. Sok mindent lehet állítani hidraulikával bentről a fülkéből, mint például az első crushbar simítólapokat, a nyomlazító kapákat, vagy a kapamező munkamélységét, de ott még egy biztosítószeges állítás is van. Amit nem lehet így, azt is könnyen meg tudjuk oldani a gép mellől. Ilyen a hátsó hengerek beállítási lehetősége, ami egy ütközőcsavar szilentblokkhoz való pozíciójának állításával történik. A szilentblokk az elmunkáló egység védelmét is szolgálja. Egyszer volt egy alapbeállítás, amikor mindent beállítottunk és utána már csak egyszer változtattunk rajta, de akkor is csak a kapamező mélységén, mert vizes volt a talaj. Azóta is úgy dolgozunk vele.

A megfelelő furatok kiválasztása és a csapok áthelyezése után a kapamező munkamélysége állítható be hidraulikusan, melynek pontosságát egy mutatóval ellátott skáláról ellenőrizhetjük

A rögtörő hengerek munkamélységének állítása az ütközőcsavar szilentblokkokhoz való pozicionálásával történik. A szilentblokkok egyben az elmunkáló védelméről is gondoskodnak

Egy ekkora géppel már jelentős átfedések is lehetnek a munka során, használnak-e GPS-t?

Igen, RTK jel segítségével dolgozunk, az idéntől már minden gépünk fel van szerelve erre a technológiára alkalmas berendezéssel, de egyelőre 10 cm-es pontossággal dolgozunk ezzel a gépkapcsolattal, mert még az erőgépen nem lett kikódolva a GPS. Mivel nem vetésről van szó, egyelőre ez sem rossz, de a végleges megoldás a 2 cm-es pontosság lesz. Eddig csak a kukorica vetésnél és kultivátorozásnál használtuk ezt a rendszert. Ott nagyon nagy jelentősége van, mivel a biogazdálkodás miatt nem használhatunk vegyszereket. Meghatározó eszköz a sorközművelő kultivátor a gazdaságunkban, amiből egy kamerával felszerelt típust használunk már két éve és most cseréltük egy újabbra a TOPCON egységet, az ISOBUS kompatibilitás miatt.

Amiért használjuk még és nagyon fontosnak tartjuk ezeket az eszközöket, hogy nemcsak pontosak, és egymás nyomába tudnak járni a különböző egységek, de a kímélik a gépkezelőt is, mivel nem kell 10-12 órán keresztül egy csíkot figyelnie. Nem közömbös az sem, hogy üzemanyagot és vetőmagot is spórolni tudunk így. Vettünk egy függesztett műtrágyaszórót, de mi nem műtrágyát szórunk vele, hanem azzal szórva vetjük a füvet, a lucernát, a zabot. Az RTK-val úgy tud szakaszolni, hogy ahova már került mag, oda nem vet.

Szó volt az előbb az ISOBUS kompatibilitásról, van ilyen vezérlésű gépük?

Az előbb említett műtrágyaszóró ISOBUS vezérlésű, amivel a gabonákat is vetjük. A kukoricát viszont már hagyományos szemenkénti vetőgéppel juttatjuk a talajba. Régebben volt egy sűrűsoros vetőgépünk és most egy pályázat keretében is szeretnénk vásárolni, bár lehet, hogy a biogazdálkodásnál előnyösebb egy szórva vető gép. Nekem mindenesetre tetszik a munkája. A szemenkénti vetőgép cseréjén is gondolkodunk, mivel van egy új változata, amivel 9 sorba, 45 cm sortávra lehet a szóját vetni, 75 cm-re pedig kukoricát.

Igaz, hogy RTK-jel segítségével dolgoznak, de jelentett-e valamilyen nehézséget a kezelőnek, hogy egy ekkora géppel kell végeznie a munkát?

Egy új kolléga kezeli ezt a gépkapcsolatot, aki korábban jellemzően régi gépekkel dolgozott, így új volt neki a traktor és a munkagép is, de viszonylag hamar belejött a kezelésükbe. Szerintem ez részben köszönhető a könnyű kezelhetőségnek is. Először ódzkodott ettől a széles munkagéptől, de aztán megbarátkozott vele. Azt még nem mondhatom, hogy megszerette, de már jó úton halad errefelé. Egymaga dolgozik csak vele, általában napi 8 órában, de kampányidőszakban ez inkább 10-12 óra munkaidőt jelent.

A GPS használatával megakadályozható, hogy túl nagy legyen az átfedés, így a napi teljesítmény is nő és kevésbé fárad el a gép kezelője is (a kép illusztráció)

Az eddigi tapasztalatok alapján, volna-e olyan dolog az előzőekben elmondotton kívül, amit változtatnának a gépen?

A hátsó tömörítőhengerekből lehet, hogy kipróbálnék másikat is, mivel a gyulavári földek elég kötöttek, és ha egy kicsit is nedves a föld, beletömörödik a crosskill hengerekbe – pedig nem is járattuk túl mélyen –, amit a traktorosnak csavarhúzóval kellett kiütögetni. Ezért lehet, hogy egy másfajta henger nekünk előnyösebb lenne, de azt is csak próbára tennénk, mert különben elégedettek vagyunk a munkájával.

Mivel egy nagy gépről van szó, aminek a két szárnya felfelé csukódik; a szállításkor nincsen problémájuk?

A munkagép szállítása abszolút nem okoz problémát, se magassági, se szélességi szempontból, inkább a traktor ikerkereke miatt van gondunk, mivel annak külső széle súrolja a csatornahíd mindkét oldalát.

A SWIFTER szállítási helyzetében könnyen vontatható, jelen esetben egyedül a traktor ikerkerekének szélessége okoz némi gondot a csatornahidakon való áthajtáskor

Mennyire egyszerű a karbantartása? Volt-e valami meghibásodás, vagy rendellenes kopás az eltelt időszakban?

Nagyon egyszerű, mivel nem sok zsírzó hely van rajta. Sok mindent nem kell vele csinálni. Munka után lemossák és kész is. Karbantartásmentes csapágyakkal szerelték, amiben én hiszek is meg nem is – lehet, hogy jobb lett volna, ha zsírozhatóak lennének –, de majd meglátjuk, meddig bírják. Nem volt semmi rendellenesség, a festék is épp hogy csak lekopott róla. Furcsa is lenne, ha már történt volna ilyesmi, korai lenne még bármi hiba, vagy túlzott kopás.

Milyen a kapcsolatuk a kereskedővel, az AGRO-BÉKÉS Kft.-vel?

Általánosságban mondom, és nem kifejezetten az AGRO-BÉKÉS Kft.-re értem, hogy a technika előrébb haladt, mint azt a magyarországi kereskedők követni tudnák. Beszélhetek itt a szervizről, beüzemelésről. Annyiféle eszköz van és akkora a technikai fejlődés, hogy el is hiszem, nagyon nehéz követni ezt. De visszatérve az eredeti kérdésre, jó a kapcsolatunk a BEDNAR gépek kereskedőjével. Bármilyen kérésünk merült fel eddig, azt mindig teljesítették. Sajnos a munkaerőhiány őket is érinti. Az alapbeállításoknál segítettek, de a finomhangolásokat nekünk kell elvégezni, bár azt is el kell ismerjem, hogy nagyon sokféle talajtípus van erre felénk is. A SWIFTER-nek egyszerű a beállítása, de a TERRALAND-é már nem annyira, sok műveletet végez egyszerre.

Elöl van a két tárcsasor, utána a lazítók, majd a tömörítők és még egyéb művelő elemek, így ennek a gépnek a beállítása türelemjáték. Igaz, még csak magunk próbáltuk ezt megoldani, de a kereskedő segítségével biztosan megoldásra jutunk. Most fogjuk jelezni ezt a kérésünket feléjük. Próbáltunk más hasonló felépítésű gépet, de emellett döntöttünk, mert ennek 9 db kapája van, a másiknak meg csak 7 db. Mivel sűrűbben vannak ezek a művelőeszközök, van rajta egy olyan lehetőség, hogyha minden másodikat felhajtunk, akkor pont 75 cm-re lesznek egymástól, így alkalmas lehet kukoricavetésre is ebben a lazított talajban. Lucerna után gondoltuk ezt a technológiát kipróbálni, ami még ugyan gyerekcipőben jár, de jövőre szeretnénk megvalósítani. Kevésbé zavar bennünket, ha a kukoricában feljön a lucerna, mint a gyom. A másik lényeges érv az volt e gép mellett, hogy tudták szállítani DD hengerrel is.

Egy kicsit elkanyarodtunk az eredeti kérdéstől, de segít bennünket a kereskedő, amiben igényünk mutatkozik.

A TERRALAND DO Aktive-Mix kései, akár 45 cm munkamélységben is képesek a talaj lazítására és a szármaradványok bekeverésére

Milyen mélyen dolgoznak a tárcsák és a kapák a TERRALAND-nál?

A 660 mm átmérőjű, 2 sorban elhelyezett tárcsákkal akár 18 cm-ig meg lehet nyitni a talaj felszíni rétegét, de mi 10-15 cm mélyen dolgozunk vele. Jól aprítja a tarlómaradványokat is. A kapákat pedig a 45 cm-es munkamélység helyett, 35-36 cm-en használjuk. Kétféle típus közül lehet választani, ezen a gépen az Active-Mix, 280 mm széles lúdtalpkapák vannak és 60/80 mm-es lazítókések, a jobb talajkeverésért. Először lúdtalpkapák nélkül próbáltuk, csak később tettük rá azokat, de nem is tudom, hogy szükség van-e rájuk, mert a széles kapákkal nem lehet olyan mélyre engedni, az már sok a 400 LE-s traktornak. Ja igen, a gép munkaszélessége 4 m, amit azért sejteni lehet a 4000-es típusjelből.

A TERRALAND DO 4000-rel óránként 3-4 hektárt tudnak teljesíteni (a kép illusztráció)

Ha valaki megkérdezi a véleményüket a BEDNAR gépekről, mit tudnak neki mondani?

Volt már ilyen kérdés az egyik barátomtól, aki itt, Újkígyóson gazdálkodik és azt mondtam neki részrehajlás nélkül, hogy jók ezek a BEDNAR gépek, valóban meg vagyunk elégedve velük. Még a beállítást kell tökéletesítenünk a TERRALAND-nál, ahogy már említettem, de hiszünk benne, hogy ez is megoldódik. Ami az üzemanyag-fogyasztást illeti, a SWIFTER-rel hektáronként 4,0 liter gázolajjal is beéri a traktor. A TERRALAND-dal óránként 3-4 ha-t teljesített és ehhez úgy 41 l üzemanyagot fogyasztott, ha jól emlékszem. A másik, amit megtapasztaltunk, hogy egy elhagyott, ugaroltatott területen, ahol embermagasságú gaz volt, szép munkát végzett. Persze teljesen korrekt tapasztalatokról majd évek múlva tudunk beszámolni, amikor beigazolódhat, hogy jó irányba indultunk el. Most úgy látom, igen. Nemrég még azt gondoltam, hogy nem szabad a gépekkel taposni a talajt, de most úgy látom és abban hiszek, hogy ezeké a nagygépeké a jövő!

Fotó: a BEDNAR FMT s.r.o. és a szerző felvételei

ARCHÍVUM
KERESÉS / SZŰRÉS
Kulcsszó vagy címrészlet
Dátum
Szerző
Csak az extra lapszámokban keressen