Az SGS Hungária Kft. több mint 25 éve tevékenykedik Magyarországon mint független minőségellenőrző és tanúsító vállalat.
Nemzetközi alapítása óta 140 éve több mint 140 országban van jelen. Mezőgazdasági szempontból szakembereink tevékenykednek a szántóföldi mintavételeknél, szántóföldi kísérleteknél, betakarítások ellenőrzésénél, raktárak állapotának felmérésénél, raktári mintavételeknél, szállítások ellenőrzésénél, laboratóriumi vizsgálatoknál. Az Agrofórum megkeresésére a raktári ellenőrzéseinknél tapasztalt minőségi problémákról osztjuk meg tapasztalatainkat.
Az időjárási viszonyok miatt 2018-ban nem kellett szárítani a terményeket, így ennek következtében a tisztítás is elmaradt legtöbb esetben, nem fordítottak rá kellő figyelmet.
Magyarországon és a környező országokban évek óta átmenőkészletekkel telítettek a raktárak, ezért azok erős közepes mennyiségű terméssel teljesen telítődtek.
Tapasztalataink alapján az elmúlt években a szokásosnál is magasabban tárolták a terményeket, holott a vonatkozó szabvány 2-3 m magasságot enged meg. Ennél a magasságnál az állag megőrzése kezelhetőbb, és a mintavételezés is megoldható kézi módszerrel. Ezen magasság felett olyan mértékben nő az egységnyi felületre jutó termény mennyisége, hogy az a tárolás alatt hő- és nedvességleadási szempontból problémákat okozhat. Minél magasabban tárolják a terményt, annál nehezebben adja le egységnyi felületen a hőt és a párát, így könnyebben alakul ki helyi nedvesedés – gomba- vagy kártevőfertőzés.
A telítődött raktárakban helyhiány miatt az árumozgatásokra korlátozottan volt lehetőség, ami a problémák fellépésekor még megoldást jelenthetett volna.
Felmerülő állagromlás esetén azonnali intézkedés szükséges. Ilyen a tétel mozgatása, szellőztetése, a problémás területek elkülönítése. A szárítás hiánya miatt a termények nedvességtartalma sok esetben a szabványos határérték közelében mozgott, méréseink alapján magasabb nedvességtartalmakat tapasztaltunk, mint az elmúlt évek átlagában. A tél beköszöntével ezt a magas nedvességtartalmat adta le a termény, így több pára képződött a tételekben, mint a megelőző években.
Ennek következménye, hogy a magasabb keveréktartalom miatt a szemek közötti légrés telítődött, és a szemek által leadott pára kicsapódott a keverékességen, ezzel lezárta s szellőzés útját, így további nedvességtartalom-leadás nem volt lehetséges.
A folyamat egyik súlyos következménye a keveréktartalom nedvesedése és tömörödése, a másik a szemek romlása, hiszen a magas nedvességtartalom és a hosszabb tárolási idő egyenes következménye a minőségi romlás.
Ez a jelenség a poros felszínen is kialakul a raktározott tételeknél.
Síkraktárban a horizontális betárolási mód vertikális rétegekbe rendezi az árut – és a fizikai paraméterek nem osztályozódnak erősen (nagyon magas tárolás esetén viszont ebben az esetben is romlásnak indulhat a felszín, hiszen az egységnyi felületre jutó áru mennyisége megnövekszik).
Vertikális betárolás esetén horizontálisan rendeződnek a minőségi rétegek, és a fizikai paraméterek vertikálisan és horizontálisan is osztályozódnak (az áru felszíne horizontálisan, és a betárolási pontok alatt vertikálisan osztályozódnak a keverékesség összetevői).
Minőségi romlás következik be a poros-keverékes területeken, ahol a pára erősebben csapódik ki.
Silóban is az áru felszíne, és a betárolási pont alatti terület van veszélyben, azonban hőhidak kialakulásával az áru egyéb pontjain is kicsapódhat a pára, ahol szintén megromlással kell számolni (pl. fémsiló palástja).
Ha az áru állaga romlásnak indul, azonnali beavatkozásra van szükség, mivel ezek nem visszafordítható folyamatok. Ilyen esetekben az áru mozgatása-szellőztetése indokolt, valamint komolyabb minőségromlás megállapításakor a tétel tisztítása és szárítása is szükségessé válhat. A minőségi vizsgálat során a mélységi mintavétel nagymértékben hozzájárul a rejtett állaghibák felfedésében, hogy mielőbb orvosolni lehessen a kialakult helyzetet. Ahhoz, hogy a minőségi romlást megelőzzük, a tételeket minden esetben folyamatosan monitorozni kell.
Fontos tudni, hogy a legfontosabb belföldi és export felhasználók és vevők az átvétel során automatikusan ellenőrzik az áru minőségi állandóit és a penészes, idegen szagú, az árura nem jellemző állagú tételeket átvételét megtagadják. A visszautasítás költségei, a magas fuvardíjak miatt, tetemesek.
A mintavételezést érdemes minél hamarabb kérni, hiszen az idő múlásával a minőségromlás terjedelme növekszik, és egyre nagyobb mennyiségű árut kerít hatamába. A folyamat exponenciális felgyorsulhat, és óriási károkat okozhat, ennek következtében a termény értéke is csökken, míg az időben felfedett probléma azonnali kezelése minimalizálja a veszteséget.
A minőségi romlások csökkentik a felhasználható mennyiséget, értékvesztést irányoznak elő a tétel további részében, valamint nem mellőzendő, hogy mérgező anyagok termelését indukálják az áruban.
Mindannyiunk számára fontos az egészséges élelmiszerek fogyasztása, hát tegyünk az alapanyagok épségéért!