A világ és a hazai kukoricatermesztés hatalmas változásokon ment keresztül az elmúlt két évtizedben.
Mivel a gabonafélék meghatározó jelentőségűek a szántóföldi növények között, ezért alapvető fontosságú, hogy elemezzük ezeknek a növényeknek a termesztéstechnológiájában bekövetkezett változásokat, és ennek birtokában megjelöljük azokat a rövid- és középtávú feladatokat, amelyek szükségesek a növényi kultúrák agrotechnikájának hatékonyabbá tételére mind agronómiai, mind ökonómiai szempontból.
A gabonafélék a legfontosabb, legnagyobb területen termesztett növénycsoportot jelentik a világon (a szántóterület ~50%-át foglalják el), melyek közül is háromnak, a búzának, a kukoricának és a rizsnek van domináns szerepe. E három gabonanövény közül az elmúlt évtizedekben a legdinamikusabban a kukorica vetésterülete növekedett (1961. évben 106 millió ha, 2017. évben 197 millió ha). Ugyancsak dinamikus volt az alapvetően élelmiszert adó rizs területnövekedése (115 millió ha-ról 167 millió ha-ra), míg a búza vetésterülete gyakorlatilag alig változott (204 millió ha és 219 millió ha). A kukorica területi növekedése termésátlag-növekedéssel is párosult (3 t/ha-ról 5,8 t/ha), így a világon megtermelt összes kukorica mennyisége meghaladja a 1100 millió tonnát (1. táblázat).
Ennek oka összetett, melyek közé tartozik – többek között – a kukorica hatalmas genetikai potenciálja (C4 növény), az egyre bővülő felhasználás (élelmiszer, takarmány, ipari alapanyag, bioetanol stb.), a nemesítők által elért egyre jobb tulajdonságok (adaptációsképesség, hő- és hidegtűrés, agronómiai előnyök stb.), valamint az egyre intenzívebb és fejlettebb agrotechnika. A világ legnagyobb termesztő országai (Kína, USA, Brazília) nagy mértékben növelték a vetésterületüket és – ezzel párhuzamosan – a termésátlagukat is (2. táblázat).
Különösen kiemelkedik ebből a szempontból az USA, melynek termésátlaga 10-11 t/ha között változik ~35 millió ha vetésterület átlagában. Ezekkel a nagy kukoricatermesztő országokkal nyilván nem releváns összehasonlítani a legnagyobb termésátlagokat elérő országokat, ugyanakkor a kiemelkedő értékek jól jelzik a kukorica növény terméspotenciálját (3. táblázat). Ezek, a néhány száz-néhány ezer hektáron kukoricát termelő országok termésátlaga 25-27 t/ha között változik igen kedvező ökológiai és intenzív agrotechnikai feltételek mellett.
A hazai kukoricatermesztésben ezzel ellentétes tendenciákkal találkozunk. A kukorica termesztésének fontosságát aláhúzza az a tény, hogy szinte valamennyi üzemben találkozhatunk a termesztésével. Az elmúlt évtizedben ugyanakkor a hazai vetésterülete lassan, de folyamatosan csökkent (1,2 millió ha-ról 0,95-1,0 millió ha-ra). Ha a termésátlagokat elemezzük, kétségkívül kedvező változások következtek be (4. táblázat), azaz az 1990-es évek 5,0 t/ha átlagtermése fokozatosan nőtt a 2010-es években 6,6 t/ha-ra.
Kedvezőtlen ugyanakkor az, hogy az évek közötti termésingadozás tovább nőtt (1980-as években 6,0 t/ha termésszintnél 25% volt) napjainkban is (a 2010-es években 6,6 t/ha országos termésnél 69% ingadozás). Az időbeli változékonyság mellett legalább ilyen kritikus probléma a térbeli inhomogenitás is. Ezt az elmúlt években az egyes megyékben elért megyei termésátlagok rendkívüli heterogenitása jól mutatja (1. ábra).
A heterogenitás ellenére – tendenciaszerűen – azonban az megállapítható, hogy a legjobb terméseket elérő megyéket a Dunántúlon találhatjuk. A térbeli és időbeli heterogenitás pedig még nagyobb variabilitást mutat, ha egyes – akár szomszédos – gazdaságokat, ill. egyes – akár szomszédos – táblákat hasonlítunk össze. Felvetődik tehát a termelők és a kutatók számára egyaránt, hogy melyik fejlesztési irányt részesítsék előnyben: a stabilitást vagy a termések növelését. A kutatási és gyakorlati eredményeink elemzése egyaránt azt bizonyította, hogy a kettőt együtt, egymással párhuzamosan kezelve (nem a „vagy”, hanem az „és” szót használva) hozhatunk helyes döntést. A kukoricatermesztésünk stabilitását számos ökológiai (klímaváltozás, talajok degradációja stb.) és agrotechnikai tényező (input felhasználás szintje, technológiai fegyelem, műszaki háttér, innovációs sebesség stb.) veszélyezteti. Ugyanakkor a termésátlagok növelése az inputok árának folyamatos drágulása, a munkaerő bérének növekedése, a technológiai fejlesztések (precíziós agrotechnika stb.) miatt kényszerpályát jelöl ki a termelők számára ahhoz, hogy a kukoricaágazat jövedelmezősége megmaradjon. Ennek a dilemmának (stabilitás és/vagy növekedés) feloldásához szeretnénk hozzájárulni néhány kísérleti eredményünkkel és gondolatunkkal.
A klíma és talaj komplex összefüggéseit kell elemezni
Sokan vitatják a klímaváltozást mind bizonyos nemzetközi, mind bizonyos hazai körökben. A klímaváltozás által létrejött feltételekhez (csapadék csökkenése, hőmérséklet emelkedése) többé-kevésbé hozzá lehet igazítani egyrészt a hibridválasztást, másrészt az agrotechnikát. A legnagyobb kihívást azonban az extrém időjárási jelenségek (csapadékhullás gyakorisága, mennyisége, hőségnapok, nagy hőingadozás stb.) gyakoriságának és szélsőségének növekedése jelenti. A klímaváltozás tendenciájának erősödését jól jelzi az OMSZ által készített évi középhőmérsékleti értékek vizuális ábrázolása (2. ábra), melyen az egyre nagyobb gyakoriságú és sötétebb árnyalatú vörös vonalcsíkok jól jelzik a hőmérséklet emelkedését.
A másik környezeti tényező, azaz a talaj állapotára sem fordítunk kellő figyelmet. A talajaink kedvezőtlen állapotát jól jellemzi a savanyú (12,8%), az eróziónak kitett (15,6%), a kötött (6,8%) talajok magas aránya (5. táblázat).
Ezen kedvezőtlen talajok aránya az elmúlt években tovább növekedett a szervestrágyázás, a meszezés limitált alkalmazása, a nem környezetbarát talajművelés, a talajtaposás és egyéb okok miatt. Ennek kettős következménye közismert: egyrészt a talajjal szemben kifejezetten igényes kukorica termésképződési feltételeit korlátozzuk (víz- és tápanyagellátás, levegőgazdálkodás, talajélet stb.), másrészt a klímaváltozással szembeni legfontosabb pufferközeg, a talaj kiegyenlítő funkcióit nem tudja ellátni. A termésbiztonság és a termésátlag növekedéshez elengedhetetlen tehát a klíma és talaj komplex összefüggéseit elemezni adott gazdaságban, adott táblán és azokat a konklúziókat beépíteni a gyakorlati agrotechnikába.
Debreceni kukorica termesztéstechnológiai kísérletek
Sok tízezer kísérleti adat elemzésével értékeltük a kukorica termesztéstechnológiai elemeinek a hatását a termésmennyiségre eltérő intenzitású technológiákban (3. ábra).
Az intenzív technológia alkalmazásával csökkenthető az ökológiai faktorok termésre gyakorolt kedvezőtlen hatása (65%-ról 25%-ra), de teljesen nem eliminálható ez a hatás. Intenzív technológiában megnő a hibrid megválasztásának a jelentősége. Jelenleg a hazai hibridportfólió rendkívül bőséges, inkább a sok hibridből történő racionális választási szempontok megtalálása jelent nehézséget. Vizsgálataink eredményei azt bizonyították, hogy a jelenlegi hibridek terméspotenciálját messze nem használjuk ki. Az országos termésátlag 6,0-8,0 t/ha között változott az elmúlt években, a nagyüzemi kísérletekben elért termések pedig 8,0-15,0 t/ha közötti intervallumban helyezkedtek el (4. ábra).
A kisparcellás kísérleteinkben – eltérő évjáratokban és agrotechnikai feltételek mellett – a kukorica termése 12,0-20,0 t/ha között változott, azaz az adatok azt bizonyítják, hogy a növekedés feltételei genetikai oldalról adottak. Figyelmet szükséges fordítani arra is, hogy az eltérő intenzitású növényi modellekbe milyen típusú hibridet választunk (5. ábra).
Extenzív és mérsékelt (low input) agrotechnikai modellben az extenzív típusú hibridek 2,5 t/ha, ill. 1,0 t/ha-ral nagyobb termést adtak az intenzív hibridekkel összehasonlítva. Az intenzív hibridek termésfölénye már átlagos növényi modellben megjelent (2,0 t/ha-ral nagyobb termés az extenzív hibriddel összevetve), amely az intenzív technológia alkalmazásával tovább növekedett (4,0 t/ha terméstöbblet). Eltérő évjáratokban vizsgált hibridek (6. táblázat) kísérletben elért terméseredményei azt bizonyították, hogy azonos ökológiai és agrotechnikai feltételek mellett az egyes genotípusok között akár 4-5 t/ha terméskülönbség lehet igen magas termésszint (12,0 t/ha) felett.
A kukorica termését kialakító termésképző elemek (6. ábra) kialakulása már a vegetációs periódus relatíve korai szakaszában (6-10 leveles kortól) megkezdődik és folytatódik a generatív fázisokon keresztül egészen a szemtelítődésig, ill. az érésig. Ezeket a termésképző elemeket figyelembe véve határoztuk meg azok minimum és maximum értékeit. Ezeknek végtelenül sokféle kombinációja lehetséges, melynek alapján – reálisan és átlagos feltételek között – hazai viszonyok között a kukorica termése 6,5-17,0 t/ha között változhat.
Vetésváltás és trágyázás
Számos tartam- és egyéb kísérletben vizsgáljuk azokat az agrotechnikai elemeket, amelyek hozzájárulhatnak a kukorica termésstabilitásához, ill. termésének növekedéséhez. Ezek közül – a lehetőségek adta keretek között – csak néhány, fontosabb tényező bemutatására nyílik lehetőség. Tartamkísérletben vizsgáljuk a vetésváltás és trágyázás hosszabb távú interaktív hatását a kukorica termésére (7. ábra).
Napjainkban a kukorica részleges monokultúrája is csak elvétve fordul elő, mégis tanulságos, hogy a kísérleti adataink (2004-2019. évek) szerint a legnagyobb termésingadozást a monokultúrában lehetett tapasztalni (stabilitás hiánya), de egyúttal a legnagyobb trágyahatást (5,1 t/ha terméstöbblet) is itt kaptuk rendkívül nagy mennyiségű műtrágya használatával (optimum adag N180-240 +PK). Ugyanakkor bikultúrában (búza után) és trikultúrában (borsó/szója–búza–kukorica) a kontroll kezelésben (műtrágya nélkül) is rendkívül magas termésszintet (bi = 6,3-14,1 t/ha, tri = 6,7-12,1 t/ha) kaptunk, amelyet a műtrágyázással tovább lehetett növelni (2,8 t/ha és 2,0 t/ha terméstöbblet), így értük el évek átlagában a 7,7-15,3 t/ha (bikultúra) és 8,0-16,1 t/ha (trikultúra) termésmaximumokat. Az ehhez szükséges műtrágya adag azonban lényegesen kevesebb volt (bi N120-180 +PK, tri N60-120 +PK), mint monokultúrában.
Tápanyagreakció
A kukorica hibridek eltérően reagálnak a különböző agrotechnikai tényezőkre. Mind a stabilitás, mind a növekedés érdekében feltétlenül figyelembe szükséges venni ezeket a hibridspecifikus agrotechnikai reakciókat. Vizsgálataink azt bizonyították, hogy a kukorica hibridek eltérő tápanyagreakcióval (természetes tápanyag- és műtrágya-hasznosítás) jellemezhetők. A nemesítés eredményeképpen az újabb genotípusok kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkeznek (7. táblázat).
Az újabb genotípus jobban hasznosította a csernozjom talaj természetes tápanyagait (a kontroll kezelésben 1,8 t/ha többlet) és műtrágyázás hatására kapott termésmaximuma is nagyobb volt (régebbi genotípus 14,5 t/ha, újabb genotípus 16,1 t/ha maximális termés, azaz 1,6 t/ha többlet), miközben a Nopt +PK érték csökkent (régebbi genotípus N = 120 kg/ha + PK, újabb genotípus N = 100 kg/ha + PK). Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a harmonikus és optimális makro-, mezo- és mikroelem-utánpótlással kedvezőbb vízhasznosítását tudjuk a hibrideknél elérni, azaz javul a termésbiztonság (8. táblázat).
A hiányos tápanyagellátásra jellemző WUE értékek (36,6-44,4 kg/mm) az optimális N+PK adagnál lényegesen kedvezőbbek (51,9-55,0 kg/ha) voltak. A kísérleteink egyúttal azt is bizonyították, hogy az újabb genotípusok vízhasznosítása meghaladta mind a kontroll (+7,74 kg/mm-rel kedvezőbb), mind az optimális tápanyagellátásnál (+3,12 kg/mm-rel kedvezőbb) a régebbi genotípus WUE értékeit több év átlagában.
Vetésidő és tőszám
Sokat vitatott kérdés a kukorica vetéstechnológiájának egyes elemei (vetésidő, tőszám, mélység, homogenitás stb.). Ezek esetében is igen erős hibridspecifitás érvényesül (korai-késői vetésidő, kisebb-nagyobb tőszám stb.). Kísérleteink eredményei a hibridspecifitás mellett arra is rámutattak, hogy a vetéstechnológiai elemek között igen jelentős interaktív hatások működnek. A különböző genotípusok vizsgálata során azt állapítottuk meg (8. ábra), hogy az optimális vetésidőn belül a korai vetésidő esetében növelni lehetett az optimális tőszámot a hibrideknél (csernozjom talajon, optimális agrotechnikai feltételek mellett 90 ezer/ha értékre) és ebben a kombinációban (korai vetésidő x nagyobb tőszám) kaptuk a legnagyobb termést (12,3-14,2 t/ha).
A még optimum intervallumban (április közepe) történő, de átlagos vetésidőben a hibridek optimális tőszáma 75 ezer/ha-ra csökkent miközben valamivel kevesebb termést kaptunk (12,2-13,8 t/ha). A kései vetésben (május eleje) alacsony tőszámnál (60 ezer/ha) már a termés lényegesen csökkent (10,2-12,7 t/ha). A vetésidő és a tőszám optimalizálásával tehát a kukorica termésnövekedésének a lehetőségét teremthetjük meg.
Gyomszabályozás
A kukorica növényvédelmének egyik kiemelkedően fontos eleme a gyomszabályozás. Napjainkban kiváló hatékonyságú herbicidek állnak a termelők rendelkezésére. A különböző kijuttatású herbicidek okszerű használatát a feltételeket mérlegelve szükséges megteremteni. Különböző okok miatt a presowing kezelések használata minimális mértékűre csökkent. A preemergens és az early-normál posztemergens kezeléseknek egyaránt vannak előnyei és korlátjai. A növényvédelmi kísérleteink eredményei azt bizonyították, hogy a sikeres gyomirtás alapvető termésnövelő faktor lehet a kukoricatermesztésben. Az elmúlt négy évben (2016-2019. évek) végzett vizsgálataink eredményei szerint (9. táblázat) a mechanikai gyomirtásban (2x kultivátorozott) részesített területeken a gyomborítottság igen jelentős volt (17-32%) még a kedvező kultúrállapotú Látóképi Kísérleti Telepen is.
Ezzel szemben a herbicidkezelések esetében a gyomborítottság 0,2-4,0% között változott a vizsgálati években. Ennek eredményeként a kultivátorozott kontrollhoz (nem abszolút kontrollhoz) viszonyítva a herbicides kezelések terméstöbblete 2016. évben 1,8-2,5 t/ha, 2017. évben 4,0-5,0 t/ha, 2018. évben 0,6-3,0 t/ha és 2019. évben 2,5-4,2 t/ha volt. Nyilvánvaló, hogy a megfelelő herbicidkezelés nemcsak a termésnövekedést, hanem a termésstabilitást is segíti a kukoricatermesztésben.
*
A hazai kukoricatermesztés előtt álló kihívások igen jelentősek az elkövetkező néhány évben. A cél az lehet, hogy az országos termésátlagot 9-10 t/ha-ra növeljük és ezt a termésszintet stabilizáljuk, azaz a termésnövelést és termésstabilitást egyszerre érjük el. Ezeket az ambiciózus célokat összességében romló ökológiai feltételek (klímaváltozás, talajtulajdonságok romlása) mellett kell elérnünk. Ahhoz, hogy ezeket a célokat realizáljuk az objektív feltételek elméletileg és gyakorlatilag adottak. Rendelkezünk megfelelő genetikai alapokkal és agrotechnikai ismeretekkel, kutatási eredményekkel. Szükséges azonban, hogy ezeket rendszerszemléletben, innovatív módon alkalmazzuk a gyakorlatban. A hazai kukoricatermesztés agronómiai és ökonómiai hatékonyságát így biztosíthatjuk a jövőben.
Köszönetnyilvánítás:
A publikáció elkészítését a GINOP-2.2.1-15-2016-00001 számú projekt támogatta.
A publikáció elkészítését a EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00008 számú projekt támogatta. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.