Szakcikkek / Szőlő-Bor

Sagmeister Borászat: cél a komplexitás és nem a feszesség

2022. január 23.

Sagmeister Ernővel a Szerémi borvidékről, a bolgár örökségről és természetesen a díjazott borról is beszélgettünk.

Agrárhírek / Agrárközélet

Nagy István: cél a magyar élelmiszeripar modernizációja

2022. január 22.

Az Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése című felhívás kapcsán eddig 64 kérelem részesült több mint 46,2 milliárd forint támogatásban.

Házikert / Ház, táj blog

Ismerjük meg a kertünkbe látogató madarakat! – A házi rozsdafarkú és az őszapó

2022. január 22.

Az elmúlt napokban és hetekben ismét a téli időjáráshoz méltó havazás, mínuszok és benépesült madáretetők köszöntenek minket reggelente. Ismerkedjünk meg az etetők ritkább vendégeivel is, hátha szerencsénk lesz hozzájuk! Mit kell tudni az őszapóról és a házi rozsdafarkúról?

Agrárhírek / Agrárközélet

Elhunyt Dr. Csíbor István, az Agrofórum alapítója

2022. január 21.

Mély megrendüléssel tudatjuk olvasóinkkal és mindazokkal, akik ismerték, hogy Dr. Csíbor István, az Agrofórum lapalapítója 2022. január 18-án, hosszantartó betegség után, 78. életévében elhunyt.

Szakcikkek / Gyümölcs

Mennyire bio, amelyet annak tartanak?

2022. január 21.

A növényvédelem óhatatlanul jelent némi veszélyt a környezetben élő egyéb szervezetekre, nem csak a kezelés során megcélzott károsítóra. Felismerve ezt mindenképpen helyes és követendő az a trend, gyakorlat, hogy a növényvédelem minél inkább szelektív legyen és a környezet „non target” résztvevőit minél kevésbé károsítsa. Ezen okok miatt pl. a növényvédő szerek és hatóanyagok engedélyezése napjainkban már rettenetesen drága és hosszú, több éves folyamat, hiszen egy leendő növényvédő szernek egyre újabb és újabb szempontoknak kell megfelelnie.

Szakcikkek / Ökológiai gazdálkodás

A paradicsom "régi" ízét keresi? A tájfajta a válasz!

2022. január 21.

Csaknem 370 ezer virágos növényfaj közül világszerte mindössze 200-at használunk élelmiszerek előállításhoz, miközben a 200 növényfajból pusztán 9 adja a globális növénytermesztés több mint felét. A genetikai erőforrások, vagyis a termesztett növényfajták sokfélesége mindeközben feledésbe merül. Ezen a tendencián kíván változtatni az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - a magyar konyha egyik kedvenc alapanyagaként ismert - paradicsom tájfajtáinak kutatásával és elterjesztésével.

Szaktanácsadás

Hogyan kell a bodzát metszeni?

2022. január 21.

Szeretném megmetszeni a bodzámat, csökkenteni a magasságát, megújítani, de még soha nem metszettem bodzát. Kérem, adjon ötletet!

Szakcikkek / Növénytermesztés

Elérhető-e a 6 t/ha termésátlag üzemi szinten napraforgóban? – újabb termelői szemmel

2022. január 21.

A Syngenta sokak számára megdöbbentő célt tűzött ki, még hozzá azt, hogy termelőinkkel közösen elérjük a 6 t/ha termésátlagot napraforgóban. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a napraforgó genetikának és a termelők precizitásának, technológiai fegyelmének köszönhetően a napraforgó termesztés élvonalában van. Éppen ezért meggyőződésünk, hogy mivel hibridjeinkben benne van a magas terméspotenciál, a két éve elindított és most kiterjesztett programunkban résztvevő termelőinkkel együtt közösen elérjük célunkat és tovább emeljük az országos napraforgó termésátlagot.

Házikert / Házikert

3 tünet, amikor fáznak a szobanövények

2022. január 21.

A téli időszakban egy gyakori kérdés rendre előkerül, mely elsősorban a növények megfázásával és helytelen tartásával függ össze. Sokan betegségnek nézik, hol tápanyaghiánynak, mégis az a legáltalánosabb, amikor a megfázás jeleit mutatja egy növény és ez a kiinduló pont is a többi tünetet illetően.

Agrárhírek / Állattenyésztés

Olaszország további lépéseket tesz a sertéspestis-járvány megfékezésére

2022. január 21.

Olaszország további intézkedéseket vezetett be két északi régióban a közelmúltban kitört afrikai sertéspestis megfékezésére.