2021. szeptember 7.
A tenyészidőszak hosszát legnagyobb mértékben a termesztés módja befolyásolja, de a fajták között is nagyobb mértékű különbségek tapasztalhatók.
2021. szeptember 7.
A reggeli hűvösben éppen erős a harmatképződés, ami csak a délelőtti órákban szárad fel. A hosszabb idejű nedvességborítás kedvez néhány kórokozó terjedésének.
2021. szeptember 7.
Az elmúlt héten kezdetben ősziesre fordult az időjárás, majd néhány nap után ismét kellemes nyárvégi napok köszöntöttek ránk. A nappali 20-25 Celsius fok maximumok mellett éjszakánként jelentős volt a lehűlés, így csak 5-10 fokot lehetett mérni. Ezen a héten csapadék csupán helyenként hullott, de jelentéktelen mennyiségben. A nagy hőmérsékleti különbség miatt reggelente erős harmatképződést lehetett tapasztalni.
2021. szeptember 7.
Mediterrán növényként a citrusfélék nagyja nem télálló. Bár van a télálló vadcitrom, melyből manapság előszeretettel sövényt is nevelnek, de a legtöbb esetben a citrusféléket teleltetni kell.
2021. szeptember 7.
Nincs fröccsenés, nincs kiömlés: semmi sem történhet rosszul vagy tévesen a permetlé előkészítésekor.
2021. szeptember 7.
A gazdák befejezték a 2021-es repce betakarítását, 2,79 millió tonna termeléssel, és megkezdték a napraforgómag feldolgozását.
2021. szeptember 7.
Az utóbbi időben mind több információ jelent meg, amelyek a hidrogénhajtású motorok kifejlesztését célzó megoldásról tájékoztatnak. A következőkben ezekről adunk egy rövid körképet.
2021. szeptember 6.
Ha a kukoricatáblákat járjuk, időnként igen nagy tömegben találunk verőköltő bodobácsokat a növényeken. Adódik ilyenkor a kérdés, hogy vajon van-e félnivalónk, kell-e kártételtől tartanunk?
2021. szeptember 6.
Jelenleg hazánkban az egy évre jutó vadhúsfogyasztás 30 dkg/fő, amely elenyésző az uniós átlaghoz képest. Pedig, mint az a 14. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztiválon is elhangzott, hazánkban éves szinten mintegy 10.000 tonna vadhús képződik. Mindemellett tudni kell azt is, hogy ez a vadhús prémium minőségű, egészégügyi ellenőrzése rendkívül szigorú és fenntartható módon „keletkezik”. Érthető hát a szakma és a szaktárca azon törekvése, hogy a vadhús fogyasztását népszerűsítsék a fogyasztók körében. Bizonyára sok módon történhet ez, de az egyik legsikeresebb módja az a rendezvény volt, amelynek a Pákozdi Pagony adott otthont.
2021. szeptember 6.
A szentesi zöldpaprika a magyar agrárium megőrzendő kuriózuma. A régió stratégiai zöldségtermesztő terület, ahol az elmúlt években jelentős fejlesztések teremtették meg a jövedelmezőbb gazdálkodás feltételeit és biztosítják a paprikatermesztéssel foglalkozók és családjaik jövőjét - hangsúlyozta az Agrárminisztérium miniszterhelyettese Szentesen, a X. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.