Európai Nyúlhús Napok

Agrofórum Online

2025 októberének első hétvégéjén a nyulaké lesz a főszerep a hazai éttermekben. Az új kezdeményezés nem titkolt célja a nyúlhúsfogyasztásnak, ennek az ínyenc, rendkívül egészséges és változatosan elkészíthető fogásnak a népszerűsítése.

2025 októberének első hétvégéjén a nyulaké lesz a főszerep a hazai éttermekben. Az új kezdeményezés nem titkolt célja a nyúlhúsfogyasztásnak, ennek az ínyenc, rendkívül egészséges és változatosan elkészíthető fogásnak a népszerűsítése. Szombat és vasárnap olyan gasztronómiai különlegességek közül választhatnak többek között a vendégek, mint a nyúl erőleves, a rozmaringos nyúlcomb vadasan, vagy a feketeerdő sonkába göngyölt nyúlgerinc.

Ezen a hétvégén felejthetetlen kulináris élményben lehet része azoknak, akik felkeresik az Európai Nyúlhús Napok rendezvényhez csatlakozó éttermeket. Az érdeklődők ízletes fogásokat, egyedien megálmodott nyulas recepteket, leveseket, ragukat, sülteket kóstolhatnak országszerte, miközben ismét felfedezhetik egy rég elfeledett íz harmóniáját és sokoldalúságát.

2025. október 4-5-én keresse fel a programban résztvevő éttermek egyikét, és kóstolja meg a nyúlhúsos finomságok változatait!

Nyulat a tányérokra – hétköznapokon is!

A nyúlhús az egyik legegészségesebb húsféle, mégis méltatlanul mellőzött a magyar asztalokról. Allergén- és zsírmentes, könnyen emészthető, magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, gyorsan és egyszerűen elkészíthető, puha és hófehér húsának köszönhetően pedig a gyerekek nagy kedvence is. Ezenkívül nagyon jól felszívja a gyógynövények, fűszerek, borok és húslevesek ízét, ami ideálissá teszi pörköltekhez, ragukhoz vagy rizottókhoz. A nyúlhús tehát hétköznapi és ünnepi fogásként is különleges gasztronómiai élményt nyújt.

Kulturális és kulináris örökség

A mára hazánkban elfeledetté váló nyúlhús az európai gasztronómiai kultúra alapvető alapanyaga, amely ősidők óta része a magyar szakácskönyveknek és konyhaművészetnek, ezért felbecsülhetetlen értékű kulináris örökségünk. A nyúlhúsnak és a nyulas fogásoknak tehát ott a helye a magyar étlapokon, azonban ismét meg kell ismertetni és szerettetni azt a fogyasztókkal. Ennek érdekében a magyar Nyúl Terméktanács összefogott az INTERCÚN spanyol testvérszervezetével, hogy megmentse az ágazatot. Ennek érdekében elindult egy 3 éves, az Európai Unió által társfinanszírozott kampánysorozat, amelynek egyik első állomása a mostani hétévége is.

Élvonalban Európában

Magyarország Spanyolország mögött a 4. legnagyobb európai nyúlhústermelő és a világ 2. legnagyobb exportőre több, mint 50 aktív gazdasággal. A hazai nyúlhús minősége kiváló és megbízható, a termelés színvonala első osztályú, amely magában foglalja az állatjólétet, az élelmiszerbiztonságot, valamint a környezeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságot is.

További információ: www.nyulhus.eu

Időpont
2025. október 4.
5.
Több helyszín: a csatlakozó éttermek

Botanikai séta a fehérvárcsurgói Károlyi Kastély  parkjában

A megújult parkban a látogatók felfedezhetik a 22,5 hektáros történeti kertet, amely egyben természetvédelmi terület is.

Időpont

2025. december 21.

Helyszín

8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi utca 2.
Károlyi Kastély

Stari Advent

A Stari Sörfőzde születésnapi és egyben adventi eseménye egy 8 méter magas söröshordó karácsonyfával és rengeteg finomsággal várja 2025. november 29-től december 23-ig a látogatókat.

Időpont

2025. december 1. – 23.

Helyszín

8300 Tapolca, Petőfi Sándor utca 12.
Stari Sörfőzde

Ünnepi látványetetés és állatismertető a Körösvölgyi Állatparkban

Látványetetéssel és állatismertetőkkel várják az érdeklődőket a karácsonyi ünnepek után Szarvason a Körösvölgyi Állatparkban.

Időpont

2025. december 27. – 28.

Helyszín

5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Körös-Maros Nemzeti Park - Körösvölgyi Állatpark

Szilveszteri Party a Kincsem Lovasparkban

Szilveszteri Party Tápiószentmártonban a Kincsem Lovasparkban 2025. december 31-én 19 órától.

Időpont

2025. december 31. (19:00) – 2026 január 1.

Helyszín

2711 Tápiószentmárton, Sőregi út 1.
Kincsem Lovaspark