Házikert
Házikert

Egyre hódítanak a közösségi kertek – de mire valók?

Egyre hódítanak a közösségi kertek – de mire valók?

Agrofórum Online

A hagyományos kertészeti technikák újraélesztése és fenntartása fontos szerepet játszik a környezetvédelemben és a fenntarthatóság előmozdításában. Mivel ezek a módszerek gyakran ökológiai alapokon nyugszanak, lehetővé teszik a természetes folyamatokhoz való jobb alkalmazkodást.

Emellett a hagyományos kertészeti technikák előnyei kiterjednek a gazdasági és kulturális területekre is. Ezek a módszerek gyakran gazdaságosabbak és fenntarthatóbbak hosszú távon, mivel minimalizálják a külső erőforrások igénybevételét. Ezáltal hozzájárulnak a kertészet hosszú távú stabilitásához és jövedelmezőségéhez, ugyanakkor segíti az ősi tudás és gyakorlatok továbbélését és átadását a következő generációknak.

Megoldások a technikák megőrzése és átörökítésére

Közösségi kertek: Az emberek összegyűlhetnek közösségi kertekben, ahol megoszthatják egymással a hagyományos kerti technikákat, és közösen gyakorolhatják azokat. Az ilyen közösségek nyugaton már régóta népszerűek, azonban kis hazánkban is egyre szélesebb palettából választhatunk, hogy hová is menjünk művelni a földet.

Ezek a közösségek olyan urbanisztikai koncepciót képviselnek, amelyek összehozzák a városi lakosokat, akiknek vágya a kertészkedés, vagy éppen a tanulási lehetőségek, azonban kert hiányában ezt nehezen tudják fejleszteni.

Ezek a kertek azonban kiválóan alkalmasak, hiszen bárki elérheti őket, így senkinek sem kell aggódnia, hogy nincs lehetősége kertészkedni, mert igenis van! Azonban ezek a zöld „szigetek” nem csupán növényeket termelnek, hanem közösséget is építenek.

A legtöbb ilyen egység szoros együttműködésben áll általános iskolákkal, így teremtve lehetőséget iskolakertek létrehozására, valamint tanparcellák és oktatási programok kialakítására. A modern város színterei, ahol a környezetvédelem, az egészségmegőrzés, valamint az oktatás és a közösségi kultúra egyaránt fontos szerepet kap.

Mára számos társadalmi hatása megfigyelhető, a szakmai események, vitafórumok, előadások és gyerekeknek szóló interaktív programok révén pedig még széleskörűbb kapcsolatot teremtenek az emberek között.

Könyvek és írott források: A hagyományos kertészeti technikák dokumentálása könyvekben, magazinokban vagy online forrásokban mindenkinek elérhetővé teszik az információhoz jutást.

Szóbeli hagyományok: Eldugott technikák és trükkök átadása a következő generációknak szóban, például családi vagy közösségi eseményeken. Talán a legtöbbünknek ismerős, hogy a nagymamáink mennyi mindent is tudnak a világról, mennyi praktikát és trükköt ismernek, amelyről mi még nem hallottunk.

A kertészkedéssel sincs ez másként! Az idősebb korosztály a régi időkben ezeket a praktikákat szájhagyomány útján adta tovább, ez pedig mára már megkopott. Saját nagymamám által tanultam meg, hogy ez bizony a legjobb módszer arra, hogy újat tanuljunk egyes dolgokról.

Gyakorlati oktatás: Kertészeti műhelyek, kurzusok és tanfolyamok szervezése, ahol a tapasztaltabb kertészek megoszthatják tudásukat az újabbakkal. Ilyen helyek lehetnek például a korábban már említett közösségi kertek is, valamint szakiskolák ingyenes tankertjeiben való önkéntes munka is.

Képzőművészet és kézművesség: A festészet, a szobrászat és más művészeti kifejezési formák révén is lehetőség van a hagyományos kertészeti technikák és kultúrák megjelenítésére és terjesztésére.

Talán meglepő lehet, azonban már megannyiszor előfordult, hogy a művészetből is sokat tanulhatunk. Régészek, kutatók már fejtették meg az élet minden területén alkalmazott praktikákat csupán festményekből vagy más egyéb művészi hagyatékokból.

Ezeknek különösen jelentős értéke lehet, hiszen a klímaváltozásnak köszönhetően sosem tudhatjuk, mikor kell elővenni a régmúlt leírásokat és mellé a képi ábrázolásukat, amelyekből inspirálódhatunk majd.

Néhány fontos kerti technika és kultúra, amelyeket érdemes átörökíteni

Permakultúra: A természetes ökoszisztémák megfigyelésén alapuló tervezési és termesztési módszer, amely fenntarthatóbb és hatékonyabb kertművelést tesz lehetővé. A permakultúra titka, hogy „tanuld meg a természetet” és alkalmazd a kertedben. Építs réteges rendszereket, ökológiailag gazdag talajt, és használj természetes összefüggéseket (kapcsolatok és kölcsönhatások a növények és más élőlények között)!

Magvetés és palántanevelés: Az időzített és helyes magvetés, valamint a palánták gondozása kulcsfontosságú a jó termés eléréséhez. Ne siess! Ennél a technikánál nagyon fontos a megfelelő időpont.

Komposztálás: A természetes anyagok lebontásának és tápanyagok visszajuttatásának módszere, ami segíti a talaj termékenységét és a növények egészségét.

Hagyományos növényválasztás: Az őshonos vagy hagyományos fajták termesztése és védelme, amelyek alkalmazkodtak a helyi éghajlathoz és körülményekhez. Fenntartásuk során mindig figyeld meg és tanulmányozd az élőlényeid igényeit, kiemelten a víz-, fény- és tápanyagszükségleteket!

Ha alaposan felmérted a helyi körülményeket, vigyázz rá, mivel nagyon sok hagyományos növényt veszélyeztet az intenzív mezőgazdasági tevékenység. Ilyen például a kék virágú csüngőpáfrány (nemus pendulifólia) is, ami a Bükk különleges mikroklímája és talajtípusa miatt érzi jól magát, így az erdőirtás akár veszélyeztetett fajjá teheti!

(Fotó: Alexander Fox | PlaNet Fox/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Erre különösen figyeljen a rebarbara termesztésénél!

2024. május 25. 12:10

A rebarbarának szüksége van a megmaradt hajtásokra, hogy a következő évben is fotoszintetizálni tudjon és ismét vastag szárakat képezzen.

Az „emelt ágyás" és a „magaságyás” különbsége – melyiket válasszuk?

2024. május 23. 15:40

Ha olyan helyen kell kialakítanunk a veteményesünket, ahol a termőtalajba valamilyen probléma miatt nem lehet, akkor a termesztőközeg talajtól való megemelése a legjobb módszer.

Levendula ültetése és ápolása kiskertben

2024. május 22. 16:40

Ahhoz, hogy levendulánk megfelelően fejlődjön, fontos az átültetés megfelelő módja és az azt követő gondozás.

Ragyogóan szép balkonnövények, amelyek a méheket is vonzzák

2024. május 20. 16:10

A beporzók munkája a biológiai sokféleség egyik kulcseleme. Ültessünk olyan virágokat a balkonra, amelyek vonzzák a méheket, lepkéket és társaikat!

Közösségi kertek – innovatív kezdeményezés a fenntartható és környezettudatos életmód szolgálatában

2018. július 20. 13:01

Közösségi kerteket ma már országszerte fellelhetünk, a fővárosban éppúgy, mint egy erdőszéli településen. De mit rejtenek ezek a kacagástól és kapasuhogástól hangos „különvilágok”? Mi vezetett a nagy népszerűségig és hol találhatjuk meg őket pontosan?

Kertművelést tanítanak a legszegényebb településeken

2023. március 16. 10:39

Ezerhatszáz kilogramm vetőmagot, illetve harmincezer előnevelt palántát osztanak ki a Felzárkózó Települések program munkatársai az ország legszegényebb falvaiban élő családoknak.

2024-től újra felfedezhetjük az otthoni komposztálást

2023. szeptember 16. 05:40

Új szabályok léptek életbe és fognak is még, mert 2024. év elejétől kötelező lesz a háztáji biohulladék szelektív gyűjtése, ami nagyban átírhatja a kerti szokásainkat is.

Már a nagy cégek is a közösségi kertekben gondolkodnak

2022. április 14. 05:37

A közösségi kertek lényege, hogy mindenki számára lehetőséget adnak a kertészkedésre és az ehető zöldségek, gyümölcsök megtermelésére.