Hány évig maradhat a szamóca egy helyen? Hogyan és mikor szaporítsam?

Hány évig maradhat a szamóca egy helyen? Hogyan és mikor szaporítsam?

Agrofórum Online

A szamóca töveit általában háromévente szükséges új helyre telepítenünk, hiszen ezen időtartam alatt a növények meglehetősen elöregednek, ritkulnak, valamint termésmennyiségük is lecsökken. Mindezek mellett a talaj tápanyagkészlete egyaránt kimerül, valamint a gyomok, kártevők és kórokozók is felszaporodhatnak az adott területen.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szamóca szerencsére könnyen telepíthető gyümölcsfajunk, azonban a talaj előkészítését többi társához hasonlóan nagy gondossággal kell elvégeznünk, annak ellenére, hogy csak rövidebb ideig tartjuk fenn állományát az adott területen. A szamóca a laza, levegős talajokat kedveli, ezért ültetés előtt érdemes a talajt fellazítani (felásni), és alaposan ellátni szerves és/vagy műtrágyákkal is. Ágyásainkat előzetesen fekete fóliával takarhatjuk, melyekbe kialakított lyukakon keresztül ültethetjük szamócáinkat. A fólia előnye, hogy a talaj nem gyomosodik, víztartó képessége növekszik, az érőfélben levő gyümölcsök kevésbé vannak kitéve szennyezésnek, növényvédelmi problémáknak. Amennyiben fóliát az ültetést megelőzően nem fektetünk le, a későbbiekben szalmatakarás alkalmazására van lehetőségünk.

Az ültetés optimális ideje augusztus, így már a következő év tavaszán szüretelhetők lesznek a termések. Megkésett ültetés esetében csak kevesebb gyümölcs megjelenése várható a következő évben. A soros művelésnél 70-80 cm-es sortávolságot és 25-30 cm-es tőtávolságot szokás kialakítani. Ágyásos termesztésnél 120-160 cm széles ágyásokba, 30-40 cm sor- és 15–20 cm tőtávolságra ajánlott telepíteni a palántákat.

Alapvetően a szamócának négyféle szaporítási módja ismeretes: a magról történő palánta előállítás, a tőosztás, az indanövényről és a tenyészőcsúcsból történő szaporítás. Házikerti körülmények között a legelterjedtebb és legegyszerűbb szaporítási mód az, amikor az ostorindáról legyökeresedett fiatal növényeket telepítjük át. Vannak olyan fajtái is a szamócának, melyek nem képeznek indákat, ezeket tőosztással szaporíthatjuk, vagyis az idősebb gyöktörzset kihúzzuk, a fiatalokat választjuk le és ültetjük tovább. A kis növényeket lehetőleg minél nagyobb gyökértömeggel szedjük és ültessük a jobb átvészelés érdekében. Fiatal szamócánk legyen fejlett, nem felnyurgult, legalább 3 ép és egészséges lomblevelű és fejlődő csúcslevelű. A töveket az elszáradt részektől tisztítsuk meg, és fontos továbbá az is, hogy a szamócapalánták vírusoktól, gombás betegségektől, kártevőktől mentesek és életerősek legyenek.