Hány fokon kell csíráztatni a zöldségnövények magjait?

Agrofórum Online

Hamarosan kezdődik a kertészkedési szezon. Szeretném megtudni, hogy hány Celsius-fokon kell csíráztatni a különböző zöldségnövények magjait?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A zöldségfélék sokszínűségéből adódóan a csírázásukhoz, illetve a szikleveles és lombleveles korban szükséges hőmérsékletigényük is eltérően alakul. A melegigényes zöldségfajok közül a paprika, illetve a padlizsán, uborka, tökfélék és dinnyefélék azok, melyek kifejezetten nagy meleget igényelnek magjaik csírázásához. Optimálisnak számukra a 25 fokos hőmérséklet tekinthető alap esetben. A magvetésük utáni időszakban csírázásukhoz jóval magasabb, 32 fokos hőmérséklet mondható megfelelőnek.

A paradicsom ennél kissé mérsékeltebb, kb. 22 fokon érzi magát a legjobban, így csírázása mintegy 5-7 nap alatt, 29 fokos hőmérséklet mellett megy végbe a leggyorsabban. A zeller számára 18 fok az ideális, míg a káposztafélék hidegtűrő képességüknek köszönhetően csak mérsékelt meleget, kb. 13 fokot igényelnek fejlődésükhöz. Magvetésük után az optimumukhoz képest mintegy 7 fokkal szükséges magasabb hőmérsékletet biztosítani számukra.

A kis szikleveles növényeknek a hőoptimum már a fent említett értékektől eltérően alakul. Csírázás után minden zöldségnövény esetében ajánlatos a hőmérsékletet jelentősen lecsökkenteni. A melegigényes zöldségfajoknál ideálisnak a 18-20 fok körüli értéket tekintjük, míg a paradicsom esetében akár 15 fokig is érdemes lecsökkenteni a hőmérsékletet. Fontos, hogy a kikelt növényeket már ne tartsuk nagyon magas hőmérsékleten, hiszen ez gyorsan a fiatal növények megnyúlásához vezethet! Ez főként akkor következik be, amikor a magas hőmérséklet alacsony fényintenzitással is társul.

Az optimális környezeti körülményektől való eltérés  sajnos gyakori probléma a palántanevelés során, mely gyakran már ekkor a kis növények eldőléséhez és pusztulásához is vezet. A lomblevelek megjelenésekor a hőmérsékletet viszont már újra érdemes emelni, a növény számára fentebb leírt optimumon tartani. Napos időben a lombleveles növényeknek a kissé magasabb hőmérséklet már nem okoz olyan mértékű problémát, mint szikleveles korban, viszont jelentős hőmérséklet-emelkedést a növény csak megfelelő fényellátás mellett tud károsodás nélkül átvészelni.

Nemcsak a magas, de az alacsony hőmérséklet egyaránt rossz hatással van a növényre. Főként a melegigényeseknél kell ügyelni arra, hogy a hőmérséklet soha ne menjen le 10 fok alá, hiszen ekkor nem csupán fejlődésük áll meg, hanem a növény károsodása is bekövetkezhet!  

Kiemelt kép: Pixabay

Érdemes beáztatni a magokat vetés előtt?

2020. március 26. 04:38

K. Csaba kérdése: Azt tanácsolták ismerőseim, hogy vetés előtt áztassam be a magokat. Mi az előnye, érdemes-e csinálni?

Mikor és hogyan ültessük ki palántáinkat?

2022. április 30. 16:34

Milyen fejlettségi állapotnál szabad kiültetni a palántákat? A műveletet hogyan kell végrehajtani, illetve mire kell odafigyelni?

Miért hullanak le a ciklámen levelei?

2022. november 27. 04:38

Minden évben tönkremegy a ciklámenem, mivel levelei lehullanak. Mit csinálok rosszul?

Mivel kezeljem a paprikát és az uborkát a fólia alatt, ha sárgulnak, száradnak a leveleik?

2023. július 16. 14:36

Mivel kezeljem a paprikát és uborkát, melyek most fólia alatt vannak? Sárgulnak, száradnak. Mi lehet a bajuk?