Hány fokon kell csíráztatni a zöldségnövények magjait?

Agrofórum Online

Hamarosan kezdődik a kertészkedési szezon. Szeretném megtudni, hogy hány Celsius-fokon kell csíráztatni a különböző zöldségnövények magjait?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A zöldségfélék sokszínűségéből adódóan a csírázásukhoz, illetve a szikleveles és lombleveles korban szükséges hőmérsékletigényük is eltérően alakul. A melegigényes zöldségfajok közül a paprika, illetve a padlizsán, uborka, tökfélék és dinnyefélék azok, melyek kifejezetten nagy meleget igényelnek magjaik csírázásához. Optimálisnak számukra a 25 fokos hőmérséklet tekinthető alap esetben. A magvetésük utáni időszakban csírázásukhoz jóval magasabb, 32 fokos hőmérséklet mondható megfelelőnek.

A paradicsom ennél kissé mérsékeltebb, kb. 22 fokon érzi magát a legjobban, így csírázása mintegy 5-7 nap alatt, 29 fokos hőmérséklet mellett megy végbe a leggyorsabban. A zeller számára 18 fok az ideális, míg a káposztafélék hidegtűrő képességüknek köszönhetően csak mérsékelt meleget, kb. 13 fokot igényelnek fejlődésükhöz. Magvetésük után az optimumukhoz képest mintegy 7 fokkal szükséges magasabb hőmérsékletet biztosítani számukra.

A kis szikleveles növényeknek a hőoptimum már a fent említett értékektől eltérően alakul. Csírázás után minden zöldségnövény esetében ajánlatos a hőmérsékletet jelentősen lecsökkenteni. A melegigényes zöldségfajoknál ideálisnak a 18-20 fok körüli értéket tekintjük, míg a paradicsom esetében akár 15 fokig is érdemes lecsökkenteni a hőmérsékletet. Fontos, hogy a kikelt növényeket már ne tartsuk nagyon magas hőmérsékleten, hiszen ez gyorsan a fiatal növények megnyúlásához vezethet! Ez főként akkor következik be, amikor a magas hőmérséklet alacsony fényintenzitással is társul.

Az optimális környezeti körülményektől való eltérés  sajnos gyakori probléma a palántanevelés során, mely gyakran már ekkor a kis növények eldőléséhez és pusztulásához is vezet. A lomblevelek megjelenésekor a hőmérsékletet viszont már újra érdemes emelni, a növény számára fentebb leírt optimumon tartani. Napos időben a lombleveles növényeknek a kissé magasabb hőmérséklet már nem okoz olyan mértékű problémát, mint szikleveles korban, viszont jelentős hőmérséklet-emelkedést a növény csak megfelelő fényellátás mellett tud károsodás nélkül átvészelni.

Nemcsak a magas, de az alacsony hőmérséklet egyaránt rossz hatással van a növényre. Főként a melegigényeseknél kell ügyelni arra, hogy a hőmérséklet soha ne menjen le 10 fok alá, hiszen ekkor nem csupán fejlődésük áll meg, hanem a növény károsodása is bekövetkezhet!  

Kiemelt kép: Pixabay

Hogyan termeszthető a házikertben görögdinnye?

2023. április 7. 04:39

Termeszthető a kertben is görögdinnye? Amennyiben igen, akkor az is érdekelne, hogy hogyan valósítható meg?

Európai szőlőkereskedelmi körkép

2021. július 9. 07:36

A forróság hatására korán kezdődött a szőlőszezon Egyiptomban, ugyanakkor Olaszország késlekedve lépett színre, így nem alakulhattak ki az ellátási átfedések, amelyek biztosíthatták volna a folyamatos utánpótlást.

Miért hullatja leveleit az októberben behozott fikusz?

2022. december 15. 04:37

Nyári időszakban kint tartott fikuszt már októberben behoztuk. Most azonban elkezdte lehullatni leveleit, mitől lehet ez?

Hogyan legyen sokáig szép a vágott fenyő a lakásban?

2022. december 13. 05:38

Érdemes a vágott fenyőt megfelelő módon kezelni, hogy vízkeresztig, netán még utána is szép maradjon és illatozzon a lakásban.