Házikert: hogy hozható korábbra a termés?

Házikert: hogy hozható korábbra a termés?

Agrofórum Online

Kisméretű kertem van, magamnak nevelek különböző zöldségeket. Milyen praktikák ismertek, amivel a termések koraiságát fokozni lehet?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Amint Ön is tudja, a növények termeszthetőségét elsősorban a hőmérsékleti igényük határozza meg, az korlátozza. Az alacsony hőigényű növényeket már márciusban szabadföldön el lehet vetni, és a nyári időszakra kinevelik ehető részeiket. ű

Ebbe a csoportba tartozik a borsó, sárgarépa, petrezselyem, retek, hagymafélék, spenót stb. Vannak olyan borsó fajták, melyeket késő ősszel el lehet vetni, enyhe téli napokon, idén is volt egy hosszú periódus, amikor azok a talajban kicsíráztak, és februárban már kibújtak a földből. Ilyen fajták több héttel is megelőzik a tavaszi vetésű borsókat, róluk szedik a korai zöldborsót.

Azoknál a növényeknél van szükség rásegítésre, melyek meleg igényesek, és a hűvös tavaszi időjáráskor, még nem lehet sem közvetlenül a talajba vetni, sem a palántáikat kiültetni. Védett, meleg helyen elvetett és ápolt palántái olyan időszakban nevelkednek, amikor a kinti időjárás erre nem alkalmas.

A palántanevelés segíti a kiültetett növények koraiságát. Közismert és elterjedt a paradicsom, paprika, tojásgyümölcs, uborka, dinnyefélék, cukkini, tökfélék, káposztafélék „előnevelése” palántával. Rajtuk kívül, házi kertben, nem nagy tömegben termesztett, egyéb zöldségfélénél is bevált, terjedőben van ez a módszer, bár szokatlan. Csemege-kukoricánál, babnál, sóskánál, céklánál is ismertté vált és bevált.

Az előnevelt palánta növények kiültetéskor fejlettek, erősek, ezért jobban, biztosabban megerednek, mint a helyszíni magvetéssel nevelteké, az állományuk is egységes. Előcsíráztatott burgonya gumók ültetésével a betakarítás hetekkel korábbra hozható.

A rövid tenyészidejű fajták is korábban érlelik első terméseiket, érdemes ilyeneket – is – választani. Belőlük nevelt palántákkal a koraiság még erőteljesebb.

A kiültetett növények lehűlés elleni védelmére elterjedt módszer a magvetés és később a növények lombjának takarása a levegőt és esőt is átengedő fátyolfóliával. Már egy rétegben alkalmazva alatta a levegő 2-3 °C – kal magasabb, mint nélküle. A két rétegű takarással még erősebb hő-visszatartó hatást fejt ki. Ezzel a módszerrel napokat lehet nyerni koraiságban.

A harmonikus tápanyag ellátás, kálium túlsúlyos, összetett műtrágyák támogatják a növények virágképzését. Az első virágok megtermékenyülését, az ebből fejlődő korai termések mennyiségét mesterséges beporzással is lehet segíteni, fokozni.

Kánikula a balkonon? Így küszöböljük ki!

2022. május 19. 07:37

Gyakori probléma a társasházas ingatlanoknál is és sok kertesháznál is, hogy főleg a déli fekvésű erkélyen nem lehet megmaradni a nyári melegben.

Szükséges ápolni a fürtös gyöngyikét a kertben?

2023. április 6. 04:36

Kérem a segítségüket! Kell-e ápolni a kertben nevelt fürtös gyöngyikét?

A rózsák átteleltetése cserépben és ágyásban

2022. december 2. 09:09

A törékeny rózsák különleges védelmet igényelnek a hideg hónapokban. Az alábbiakban megtudhatja, hogyan teleltetheti át sikeresen rózsáit az ágyásokban és a cserepekben.

Kezdődik az őszi hagymás növények beszerzési ideje

2022. augusztus 1. 05:38

Az őszi hagymások ideje többnyire augusztus végén kezdődik, amikortól szokás a talajba tenni őket, de ez az idő az éghajlat rohamos melegedésével még inkább elkezdett kitolódni.