Hogyan ápoljuk a mikulásvirágot?

Hogyan ápoljuk a mikulásvirágot?

Agrofórum Online

Minden évben újat vásárolok, mert lehullatják leveleiket. Mitől lehet ez?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherima) eredetileg a közép-amerikai fennsíkok nedves, trópusi területein 3-4 magasra is megnövő bokor vagy törzses fa. Apró, sárga virágai jelentéktelennek számítanak, a hajtások végén fejlődnek. Díszítőértékét szabályos rozettát alkotó fellevelei adják. A fellevelek a lomblevelekkel megegyező vagy esetenként nagyobb méretűek, színüket tekintve leggyakrabban pirosak, de rózsaszín, halványsárga és úgynevezett összemosott változatai is léteznek. A mikulásvirág tipikusan rövidnappalos nővénynek számít, Magyarországon, megfelelő fényviszonyok mellett fellevelei november végétől színeződnek és decemberben virágoznak. A növény télen akár 4-5 hétig is megtartja piros, fehér vagy rózsaszínű színét, attól függően, hogy milyen körülmények között tartjuk a lakásban.

A megvásárolt virágok számára az optimális hőmérséklet, fajtától függően 18-24 fok között változik. A 26 fok feletti hőmérséklet azonban a virágok képződésének zavarát okozza. Fejlődése során folyamatos vízellátást igényel, de virágindukciója után mérsékeljük öntözését. Kerüljük a túlöntözést is, hiszen a pangóvízre is érzékenyek reagálnak.

Január végén, február elején a mikulásvirág leveleinek fokozatos lehullása egy természetes folyamat része, ilyenkor készül fel a pihenésre. Teleltetésére olyan helyet válasszunk, ahol a hőmérséklet 10-15 fok körüli, valamint öntözését is csökkentsük. Májusban kezdhetjük el újra a növények öntözését és tápoldatozását, valamint ekkor szükséges elvégeznünk a metszésüket (kb. 15-20 cm magasságban), és esetleges átültetésüket is.

A növényeket ilyenkor a szabadban, árnyékos helyen, vagy a szobában világos körülmények között gondozzuk tovább. Az ősz beköszöntével újra csökkentsük a tápoldat és az öntözővíz mennyiségét is, valamint a kint tartott növényeket vigyük be a lakásba. Ebben az időszakban megkezdhetjük továbbá a sötétítést is, vagyis a növények 12-14 órára teljes sötétben tartását, mellyel a fellevelek színeződését érhetjük el. A sötétítést takarással, vagy akár a növények szekrénybe helyezésével is elérhetjük, a lényeg az, hogy ezen időtartam alatt semmilyen fény ne érje mikulásvirágainkat.

Ikonikus karácsonyi növények

2022. december 20. 05:37

Vannak olyan klasszikus darabok a virágosok polcain, melyek a karácsony elmaradhatatlan növényei. Többet már kapásból fel is sorolhatunk, mint a korallvirág, mikulásvirág, de idén vannak izgalmasabb összeállítások is.

Mérgező növény a mikulásvirág?

2022. december 30. 04:38

Ajándékba kaptam egy szép mikulásvirágot. Azt szeretném megtudni, hogy mérgező növény-e a mikulásvirág?

Így vásároljunk mikulásvirágot!

2023. december 25. 05:40

Hamar a mi lakásunk dísze is lehet a mikulásvirág, de hogy valóban sikerélményünk legyen, így vásároljunk mikulásvirágot magunknak, vagy akár ajándékba!

4 meglepő tény a mikulásvirágról

2023. november 17. 08:10

A legtöbben azt gondoljuk, már mindent tudunk a Mikulásvirágról, hiszen sokszor vásároljuk meg télen, és akkor mindig elmondják nekünk, amiről úgy vélik, tudnunk kell, ám meglehet, van azért új a nap alatt. Az alábbiakban olyan tényeket sorolunk fel erről a szépséges ünnepi növényről, ami lehet, mégiscsak újdonságként hat.