Hogy gondozzam az ajándékba kapott szerencsebambuszt?

Hogy gondozzam az ajándékba kapott szerencsebambuszt?

Agrofórum Online

Egy 50 cm hosszú szerencsebambuszt kaptam ajándékba, mely vízben áll. Milyen feltételek mellett őrizhetem meg szépségét?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A szerencsebambusz egy meglehetősen dekoratív szobanövényünk, melynek gondozása nem tekinthető kifejezetten nehéz feladatnak, így akár kezdő növénytartók számára is ajánlható tartása. A szerencsebambusz, bár nemcsak neve, de megjelenése alapján is hasonlít a bambuszra, mégsem tekinthető a bambuszok rokonának, hiszen egy sárkányfák nemzetségébe tartozó növényfajról van szó. A növény másik magyar neve a szerencsebambusz mellett a fehérszélű sárkányfa, vagyis a Dracaena sanderiana. E faj Kamerunban és Zairében honos, kistermetű növényei pedig hosszan kihegyezett leveleket nevelnek, melyek a sárkányfák közül legismertebb sávos sárkányfáétól jellemzően szélesebb megjelenésűek. A szerencsebambuszok a kereskedelemben általában hosszúra nevelt, dekoratív csavaros végű, illetve kisebb darabokból álló, emeletekben elhelyezett formátumban találhatók meg.

A gondozása során talán a legfontosabb arra ügyelnünk, hogy a növény kedveli ugyan a napos fekvést, viszont a tűző naptól óvnunk szükséges, hiszen az hamar megégetheti leveleit. A növény kedveli a levegő magas páratartalmát, erre főként télen, a fűtés által kialakított száraz levegő esetében érdemes odafigyelni. Jó ötlet lehet a növény kavicságyra való helyezése, esetleg a környezet párásítása. Hőmérséklet tekintetében általában a 18-22 fok felel meg számára a legjobban, viszont nyáron a 30 fok körüli hőmérséklet sem okoz problémát fejlődésének. Vízigényes növényfaj lévén, talajban való nevelésekor a rendszeres öntözésről feltétlenül gondoskodni kell, ha már talajának felső rétege kiszáradt fontos, hogy megöntözzük. Vízben való tartása mellett is cseréljük vizét legalább kéthetente, illetve az elfogyott mennyiséget is pótoljuk. A felhasznált öntözővíz pedig lehetőleg legyen klórmentes.

Általában a szerencsebambuszra lassú növekedés jellemző, illetve szobai körülmények között virágzására sem kell számítanunk. A növény sikeresen szaporítható szárdugványozással, vagyis a növény szárrészének feldarabolásával, majd vízben történő gyökereztetésével.

Kiemelt kép: Pixabay

Mi lehet az oka, hogy hervad a karácsonyi kaktusz levele?

2023. november 25. 04:39

Az lenne a kérdésem, hogy vajon miért hervad a karácsonyi kaktuszom levele?

Hogyan előzzük meg a gyökérrothadást a szobanövényeinknél?

2024. április 5. 07:10

A legtöbb embernek gondot okoz az, hogy – vélhetően a nem megfelelő öntözés vagy ültetés miatt – a szobanövényei előbb-utóbb a gyökérrothadás áldozatává válnak.

Mire figyeljünk szobanövényeink átültetésénél?

2018. november 2. 08:29

Az átültetés időpontjára univerzális szabály nincs. Nagy általánosságban véve tél végén-tavasz elején ültetünk át, de a legtöbb szobanövény esetében tavasztól őszig el lehet végezni a munkát.

Házi trükkök – sérült szobanövényekhez

2024. január 23. 14:10

Amióta világ a világ, az emberek mindig kitalálnak különféle trükköket, amitől szebb lesz a termésük, jobban nő a növényük, gyommentesebb lesz a füvük – függetlenül attól, hogy az ötlet első blikkre ésszerűnek tűnik-e vagy sem.