Lárvák ijesztő mennyiségben

Lárvák ijesztő mennyiségben

Agrofórum Online

Kocsi-beállónk földjében 1-2 cm-es lárvákat találtam tömegesen, ijesztő mennyiségben. Tavaly ősszel a téli tüzelőt azon a területen aprították fel, sok apró faforgács hullott a területre. Mik lehetnek ezek, károsak-e a veteményesemre? Csatolok képet róla.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Köszönöm a jó felvételt, az alapján be lehet azonosítani a rovart. Leírásában megadta, hogy a lárvák lábatlanok, ez egy fontos bélyeg, a légyféléknek vannak lábatlan lárváik.

A rovar a bársonyfélék népes családjába tartozik. A hazánkban a tavaszi bársonylégy (Bibione marci) és kerti bársonylégy (Bibione hortulans) gyakori, mindkettő faj az európai fauna része.

Bársonylegyek teste többnyire rövid szőrrel borított, tavasszal jelennek meg tömegesen. Megtermékenyítés után a nőstények száznál több petét raknak a szerves anyagban gazdag földbe, trágyára, komposztos területre. Lárváik 1-2 cm-es méretet érik el kifejlődve, hengeresek, erősen szőrözöttek, fejük sötét színű, fejlett, erős, rágásra alkalmas szájszervvel rendelkeznek, lábatlanok. Évente 1 nemzedékük fejlődik. A lárvák lebomló növényi maradványokkal vagy növények gyökereivel táplálkoznak, azokat rágják. Nagy számban történő előfordulásuk esetén komoly kártételt okozhatnak. Lárva alakban a talajban telelnek, és csak tavasszal bábozódnak. A tavaszi bársonylégy hím és nőstény egyedei is fekete testűek, míg a kerti bársonylégynek csak a hím egyedei feketék, a nőstények barnásvörös színűek.

A korán megjelenő tavaszi bársonylegyek lomhán, és viszonylag alacsonyan, csoportosan, fejmagasságban repülnek, könnyen észlelhetők. Repülés közben jellegzetesen lógatják hosszú lábaikat. A növények lombján pihennek, vagy azok hiányában bármi tárgyra rárepülnek. Rajzásuk feltűnő, városokban is előfordulnak, ahol a városi emberek között riadalmat szoktak okozni. A kifejlett legyek rövid életűek, 1-2 hétig élnek, feladatuk a faj fenntartása. A nőstények a peterakás után pár nap múlva elpusztulnak. Rövid életük alatt hasznos tevékenységet folytatnak, virágzó gyümölcsfák és más virágzó növények nektárját fogyasztva beporzásukat segítik.

Zöldségfélék, különböző palánták, gabonafélék, takarmánynövények gyökereinek elrágásával, rejtetten károsítják. Gyakoriak a jól gondozott gyepekben, a füves területeken és azokkal szomszédos virágok gyökerén.

A bársonylégy megítélése kétarcú, míg a kifejlett legyek (imágók) hasznosak, addig a lárvái növényi károsítók. A lárvái ellen, ahol tömeges előfordulásuk kárt okoz, védekezés, gyérítésük szükségessé válhat. Lárváik igen ellenállóak. A talajkártevők ellen jelenleg forgalmazott szerek közül a rovarparazita fonálféreg alapú Nemastar vagy a rovarparazita hatóanyagú Artis pro bio-preparátumokat ajánlom. Kisszámú lárva esetén kiválogatásuk és összegyűjtésük is elegendő lehet. Szabadtartásban nevelt baromfiak gyorsan és megbízhatóan mentesítik a területet.

Mi lehet a légyhez hasonló, nagyméretű rovar a gyümölcsfákon?

2023. április 30. 10:38

Kertemben virágzó gyümölcsfáimon és más növényeken is, sok, fekete színű, nagyméretű, légyhez hasonló rovar jelent meg. Kérdésemhez képet is csatoltam. A szomszédos kerteket is meglepték. Mik ezek? Kell-e védekezni ellenük?