Meggy és kajszi: megvédhető még a moníliától?

Meggy és kajszi: megvédhető még a moníliától?

Agrofórum Online

SOS! Meggyfám és a kajszibarack fám virágai hírtelen leszáradtak. Gondolom, hogy moníliásak. Mit tudok most tenni? Vagy eső után köpönyeg?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Segélykérő!

Sajnos nem sokat lehet már tenni, reálisan mérte fel a helyzetét. Idén az időjárás kedvezett a monília gombának, és az időjárás nem kedvezett a védekezéshez. Szinte folyamatosan szeles, kifejezetten viharos időjárás volt uralkodó. Közben hol esett, hol nem, a növények levelei gyakran vizesek voltak. Ezek mind lehetetlenné tették a permetezés végrehajtását. Jelen helyzetben már csak a tűzoltásra, a kárenyhítésre van csekély lehetőség.

Monília virág- és hajtás károsodás

A virágfertőző monília (Monila laxa) csak a virágon keresztül, a kinyílt virágon hatol be a növénybe. A moníliás elhalások azokon a vesszőkön lép fel, ahol virágok voltak. Ezekre már nem tudunk hatást gyakorolni. A virágokból a gombafonál belenő a zsenge hajtásokba, és a kicsi zöld levelek hirtelen lankadnak, erőtlenül lógnak. Annak a jele, hogy a gomba már a hajtásokat is elérte. Onnan a fásodott vesszőkbe nő lankadatlanul, halad előre az idősebb fás részek felé.

Erős meggymonília fertőzés

Az okszerű kémiai védekezés virágfertőző monília ellen virágzás alatt 3 permetezést javasol, az utolsó ideje a sziromhulláskor lett volna. Ez a kezelés hivatott arra, hogy megelőzze a gomba hajtásba hatolását.

Most már/még mit lehet tenni? A még élő hajtásokat javaslom sürgősen lepermetezni, megelőzésképpen megvédeni azokba hatoló gomba ellen. Hangsúlyozom ez csak a még élő, nem lankadó hajtásoknál nyújt eredményt, hiszen csak azokba tud felszívódni. Azon hajtásokat, vesszőket, amiken elhalt virágzatok, levelek észlelhetők, azaz a fertőzött részeket vissza kell vágni, csonkolni. A vágás mélységét több tényező is befolyásolja: amin elhalt virág, levélzet, vesszőn mézgakiválás látható, azt le kell vágni legalább 20-30 cm-es egészségesnek látszó fás résszel. A metszési felület színét közben figyelni kell: a belső felület egyszínű, világos zöldes legyen, nem maradhat benne barnás elszíneződésű rész, ami a gombafertőzés jele. A 2 cm-nél vastagabb átmérőjű visszavágott fás részeket sebkezelővel kezelni kell. A lombozat teljes kifejlődése alatt még további elhalt hajtások, vesszők tűnhetnek fel, folyamatosan figyeljük, és hasonló elvek alapján vágjuk vissza azokat is.

Lombpermetezésre a virágfertőző monília ellen engedélyezett Chorus, Signum, Switch, Teldor és Topas szabadon felhasználható felszívódó hatású gombaölő szerek engedélyezettek, ezekből választhatnak.

Ültetvények, gyümölcsösök időszerű növényvédelmi teendői

2021. február 8. 06:30

A télvégi időszak mind a nagyüzemi gyümölcsösökben az előkészület ideje a vegetációs időszakra. hagyományosan ez a metszés és a lemosó permetezések időszaka, amellyel  - helyesen elvégezve - jól megalapozhatjuk az aktuális év termését és a gyümölcsfák egészségi állapotát.

Ne hagyjuk magukra a gyümölcsfákat!

2021. október 19. 04:36

A gyümölcsösök szüret utáni gondozásában elsődlegesen törekedni kell arra, hogy folyamatosan kellő információnk legyen a növényzet aktuális állapotáról, a kártevők és kórokozók jelenlétéről, mennyiségéről.

Mi bántja a mandula termését?

2020. augusztus 3. 06:22

F. Klára kérdése. Mézgásodást figyeltem meg mandulám termésein, melyek sajnos idő előtt le is hullanak. Mi bánthatja a terméseket?

Miért kell eltávolítani a fákról a gyümölcsmúmiákat?

2019. szeptember 9. 13:11

G. Szabolcs kérdése: Miért kell eltávolítani a fákon maradt összeaszalódott gyümölcsöket, gyümölcsmúmiákat?