Mely talajtakaró bírja a szárazságot?

Mely talajtakaró bírja a szárazságot?

Agrofórum Online

Ritkábban látogatott hétvégi telkünk udvarára talajtakaró növényt ültetnénk. Léteznek olyan fajok amelyek szárazságtűrők és évelők?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Minden növényfaj vízigénye különböző, valamint a vízszükségletüket több tényező, mint pl. a növény mérete, kora, fejlettségi állapota is befolyásolja. Kifejezetten szárazságtűrő növények is léteznek, melyek életfolyamataikat kevés víz jelenlétében is hosszú ideig képesek fenntartani. Hazánkban természetes körülmények között több szárazságtűrő növény is megtalálható, azonban a kertészetekben is számos évelő növényfaj közül választhatunk. Az alábbiakban a legelterjedtebb szárazságtűrő, évelő talajtakaró növényeket mutatom be.

A gólyaorrfélékről (Geranium) elmondható, hogy általánosságban igénytelenek, tarackokkal terjednek. Az illatos gólyaorr talaj szempontjából is igénytelen, viszont a pangóvizet nem viseli el. A himalájai gólyaorr a laza szerkezetű talajon is megél, társai közül pedig a legjobban viseli el a szárazságot.

A kislevelű meténg (Vinca minor) kedvelt örökzöld növény, mely levelei sűrűn beborítják a takarni kívánt talajfelületet, ezért gyomelnyomó képessége is kiváló. Virágai lila, kékeslila vagy akár fehér színűek is lehetnek, szára pedig könnyen legyökeresedik. Nem csak a szárazságot, hanem az árnyékot is jól tűri. Nagyon hasonló társa a nagy meténg (Vinca major) szívalakú levelei viszont nagyobbak, élük és levélnyelük is szőrözött.

Száraz helyre, rossz talajra, árnyékba is ültethető, fél-örökzöld növényünk a kaukázusi varjúháj (Sedum spurium). Húsos leveleit nyáron, május-júniusban, csillag alakú virágok díszítik. A borsos varjúháj (Sedum acre) is pozsgás évelő, örökzöld növényünk, mely meglehetősen igénytelen. Homokos területre is ültethetjük, viszont napos fekvést válasszunk számára, a pangó vizet nem tolerálja.

A felsorolt növények ugyan a szárazságtűrő kategóriába tartoznak, azonban ültetésükkor ugyanúgy gondoskodnunk kell rendszeres öntözésükről, mint a nem szárazságtűrő növényfajok esetében. A gyökereik megfelelő kifejlődése után már jól tűrik a szárazabb talajokat, azonban hosszan tartó aszályos időszakban, forró száraz nyárokon érdemes alkalmankénti öntözésükről gondoskodni.