Mi okoz elváltozásokat a szilva levelén?

Mi okoz elváltozásokat a szilva levelén?

Agrofórum Online

Mi okozhatja a szilvafa levélén látható táska alakú gubacsokat, kidudorodásokat?

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

Kedves Olvasó!

Az ön szilvafájának levélén látható táska alakú gubacsok, kidudorodások a szilvalevél gubacsszúnyog munkájának eredménye.  A gubacsszúnyogok igen kicsi szúnyogok. A nőstény potrohának vége tojócsővé alakul. A legtöbb gubacsszúnyog magasabb rendű növényekben belsejében él. E fajok jelenléte növény szövetét rendszerint sejtburjánzásra serkentik. Az ilyen módon fejlődő gubacsról kapták a gubacsszúnyog elnevezést. A gubacsszúnyogoknak különböző fajtái ismeretesek, az az almalevél gubacsszúnyog az almát kedveli. A körtét kedvelő gubacsszúnyog pedig körtelevél gubacsszúnyog névre hallgat. Ezek különböző fajok, de tevékenységük nagyon hasonló, ezért nem csoda, hogy egy családba tartoznak. A gubacs- szúnyogok ezen kívül nem vetik meg a mákot, málnát, ibolyát, fűzfát, borsót sem. Hazánkban, ebből a kevésbé kutatott családból több mint 250 faj ismeretes.

A szilva levelén levő gubacsok a levéllemezből csak a fonáki részen emelkedik ki. Nyílása a levél színén az érrel párhuzamos. A fala porcos állományú. A lárvák narancssárga színűek, egyes szelvényeik hasi részén kitüremlő állábak vannak. A torlábak nem ízeltek.  Gubacsonként lárvákból, mindig több van egy gubacsban. Júniustól általában már üresek a gubacsok.

A szilvalevél gubacsszúnyognak évente egy nemzedéke van. A talajban telel át. Az imágók tavasszal rajzanak, és a fejlődő levelekbe rakják tojásaikat. A kifejlett lárvák júniusban a talajba húzódnak.

A szilvalevél gubacsszúnyog megtalálható a szilván kívül a kökényen és az őszibarackon is.

Védekezés

A rendelkezésemre álló szakirodalomban azt olvastam, hogy a szilvalevél gubacsszúnyog elleni védekezés általában nem indokolt, mert a gubacsok csak feltűnőek, de jelentősebb kárt nem okoznak. A képen látható tünetek alapján úgy látom jelen eset eltér az általánostól, mert jelentősen van jelen, itt minimum időben el kel távolítani a károsodott leveleket, hogy kevesebb szilvalevél gubacsszúnyog báb teleljen át a talajban, hogy jövőre még erőteljesebb fertőzést ne okozzon.