A sikeres palántanevelés több tényezőn, mint pl. a nedvességen, hőmérsékleten, az elegendő fény és szellőztetés mennyiségén egyaránt múlik.
Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos
Kedves Kérdező!
A különböző zöldségfajok igényei ráadásul meglehetősen el is térnek egymástól, ezért legtöbbször a gondot is ezek közül valamelyiknek hiánya vagy túlzott jelenléte okozza.
A hiányos kelés visszavezethető pl. a magok élettartamára, mely évről-évre fokozatosan csökken, csíraképességük gyengül. Azt se felejtsük el, hogy a kelés idejét az elvetett faj is meghatározza. A keléshez elengedhetetlen a víz utánpótlása, a vetés után a közeget ne hagyjuk kiszáradni, de a túlöntözést is kerülni szükséges. Amennyiben a mag közvetlen közelében a talaj kiszárad, a csírázás megállhat, vagy el sem kezdődik. Kelésig a magas páratartalom úgy érhető el, hogy az edényekre fóliát vagy üveglapot helyezünk.
Hőmérséklet szempontjából pl. a paprika, uborka, padlizsán melegigényes, a paradicsom és a tök kissé alacsonyabb csírázási optimummal rendelkeznek. A vetés mélysége egyaránt befolyásoló tényező lehet, melyet akár a csomagoláson leírtak alapján érdemes elvégezni. A közegünk legyen tápanyagban gazdag, se túl kötött, se túl laza, megfelelő víztartó képességű, jó szerkezetű és levegős. Használt közegbe való vetés esetén előzetesen elvégzett fertőtlenítéssel, hőkezeléssel érhetjük el talaj kórokozó mentességét.
Kelés után általánosan előforduló probléma a palánták túlzott megnyúlása. Kevés fény, főként ha az magas hőmérséklettel párosul a palánták fakulását és megnyúlását okozzák, mely által az a betegségekre is fogékonyabb lesz. A palánták túlzsúfolása is kerülendő, ezzel előzve meg a növények fényért és tápanyagokért való versengését.
A csírázáshoz képest lényegesen alacsonyabb hőmérsékletre van szükség a kelés után, mely a fényviszonyok függvénye. Összességében elmondható, hogy több fényre, kevesebb vízre és szárazabb körülményt igényel a szikleveles palánta. A palánták kidőlése, elsatnyulása ebben a korban a palántadőlés kórokozói okán lép fel, melyet megelőzéssel lehet kiküszöbölni. Tartsuk tisztán eszközeinket, edényeinket, közegünket, valamint gondoskodjunk szellőzésükről egyaránt.