Alma és körte terméseken, paradicsomokon is sok repedt gyümölcsöt látok. Lehet-e védekezni ellene, vagy megelőzni ezt a károsodást?
Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus
Kedves Kérdező!
A gyümölcsök héjának felrepedése a gyümölcsök növekedése és az érési időszakában is előfordulhat, súlyos kárt okozva a termesztőnek, a kiskert tulajdonosnak egyaránt.

A jelenség mindenképpen a növény egyenlőtlen vízellátásának problémájára vezethető vissza. Olyan időszakokban lép fel, amikor előzetesen a növényzet a talajból nem jut elegendő, a növekedéséhez, fejlődéséhez szükséges vízmennyiséghez, a vízszegény körülményekhez alkalmazkodott növény az anyagcseréjét lelassítja. Ezt követően a gyorsan és nagy mennyiségben lehulló csapadék a növény turgor-nyomását hirtelen megnöveli, ez indítja el a gyors sejtszaporodást, a szövetek fokozott növekedését. A felrepedés nyomán a héj, a bőszövet felhasad, a gyümölcs húsa is, a felszínre került gyümölcshúson a levegőből mikro-organizmusok tömege telepedik meg, romlást, rothadást idézve elő. A károsodott termések elvesztik piaci értéküket.

A hirtelen vízbőség okozta repedés lehet vonalas (egyenes, vagy körkörös), gyakran a kocsány felöl kialakuló csillag alakú. Hőmérséklet is befolyásolja a folyamatot, magas hőmérsékleten intenzívebb a repedés. Gyümölcsfákon a termések fejlődése eltérő ütemű, az intenzív növekedésben lévő terméseket érinti jobban a repedési károsodás. Repedésre való hajlam növényfaj és azon belül fajtára jellemző tulajdonság. Gyümölcsféléknél – az almatermésűeknél, a csonthájasoknál is – gyakori, és a fajtaleírás általában tartalmazza az adott fajta repedésre való hajlamát. Telepítés előtt érdemes ezt is figyelembe venni. Általában elmondható, hogy a vékony héjú fajták hajlamosabbak a repedésre, mint a vastagabb héjúak. Ez jellemző a paradicsomokra is. A kereskedelmi és ipari célra termesztett paradicsom fajták vastag, erős héjjal rendelkeznek, míg a házi kerti termesztésre és helyben fogyasztásra javasolt fajták vékony héjúak. Ez utóbbiak repedésre hajlamosabbak ugyan, de ezt a tulajdonságukat puha húsuk, vékony héjuk és finom ízük ellensúlyozza. Repedésre hajlamosak a gyökérzöldségek is.
A repedést megelőzni illetve a repedés súlyosságának mértékét csökkenteni a növények talajának folyamatosan nedves állapotban tartásával lehet. Száraz időszakban öntözni kell, pótolni a hiányzó vizet a talajban. A repedést fokozhatja a növények egyoldalú tápanyag ellátása is, ezért komplex, összetett trágyával tápláljuk növényeinket, hogy a bőrszövet ellenálló, szilárd, repedésnek ellenálló legyen. Ezt a tulajdonságot a kalcium adagolásával lehet erősíteni, elsősorban lombpermetezéssel kijuttatott formában ajánlják a szakemberek.
Repedést okozhat a már érésben lévő gyümölcsöknél is a hirtelen lezúduló nagy eső. Ezt a kártételt a növények eső elleni befedésével ajánlják elkerülni. Intenzív termesztésű ültetvényeknél terjedő gyakorlat az eső elleni védő fóliával történő befedésük.