Mikor fertőznek az almafák legjelentősebb kórokozói? Hogyan védekezzünk ellenük?

Mikor fertőznek az almafák legjelentősebb kórokozói? Hogyan védekezzünk ellenük?

Agrofórum Online

Az almának meglehetősen sok kórokozója és kártevője van, ezért évente akár több növényvédelmi kezeléssel is számolnunk szükséges a gyümölcsök egészségének megóvása érdekében.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A gombás betegségek közül a legnagyobb jelentősége a lisztharmatnak és a varasodásnak van. A lisztharmat fertőzésének elsősorban a melegebb, 22-24°C-os hőmérséklet és a tartósan magas páratartalom kedvez. A varasodásnak pedig a hűvösebb és csapadékosabb tavaszi időjárás az optimális. A baktérium okozta tűzelhalás járványos fellépéséhez szintén a csapadékosabb, de már melegebb, 18-25°C szükséges.

Jól látható, hogy az alma legjelentősebb kórokozóinak megjelenését nagymértékben befolyásolják az időjárási körülmények, így az ellenük való védekezést lehetőség szerint az előrejelzésre kell alapozni. A tél végi lemosó permetezés az almafák esetében is a növényvédelem alapját képezi, ezáltal a kora tavaszi fertőzési nyomás hatékonyan csökkenthető (réztartalmú készítményekkel). A varasodás ellen a lehullott lomb összegyűjtése vagy talajba forgatása is mérséklő hatású. A rügyfakadástól a virágzásig végzett permetezések időzítésének nagy jelentősége van a kórokozók elleni védelemben. A levelek 1-2 cm-es, vagyis egérfüles, illetve bimbós állapotában, valamint virágzás előtt indokolt a permetezés, melyet a sziromhullás utáni időszakban is folytatni kell (ciprodinil, difenokonazol, penkonazol).

Virágzástól jobban oda kell figyelni a varasodás elleni védelemre, különösen, ha a fertőzésének az időjárás is kedvez. Az intenzív hajtásnövekedés időszakában (áprilistól júniusig) felszívódó és kontakt szerek kombinált használata ajánlott. A varasodás tüneteinek megjelenésekor 5-7 naponta végzett kezelés ajánlatos a javulás érdekében, ekkor szintén kontakt és felszívódó készítmények kombinációja ajánlott. A tűzelhalás ellen virágzásban mindenképpen érdemes védekezzünk réztartalmú készítménnyel. A beteg növényi részeket azonnal el kell távolítani, úgy hogy a tünetmentes részről is legalább 40-60 cm-t lemetszünk. A levágott részeket mihamarabb meg kell semmisíteni.