Milyen fát ültessünk az utcánkba?

Milyen fát ültessünk az utcánkba?

Agrofórum Online

A kérdés eldöntéséhez több dolgot kell figyelembe vennünk. Többek között azt, hogy a földben és a levegőben húzódó vezetékek, hol és hogyan helyezkednek el, valamint a környék éghajlati, és talajtani sajátosságait.

Aki válaszol:
Dr. Mikulás József, címzetes főiskolai tanár, növényorvos, a mg.-i tudományok kandidátusa

A kiválasztott fák Magyarországon előnevelt fák legyenek, mert ezek otthon érzik magukat. Szükséges ismerni még a fákat ápoló emberek lehetőségeit. A fák közül olyan fafajokat kell kiválasztani, amelyek nem csak szépek, hanem nem igényelnek rendszeres növényvédelmi beavatkozást, vagy mást szólva nincsen sok károsítójuk. Vírus és baktériumos betegségre érzékeny fákat nem ajánlott ültetni, mert jelenlegi tudásunk szerint ellenük nem tudunk kellő hatékonysággal védekezni.

Jó, ha a kiválasztott fának van olyan faja, amelyet nem fertőz vírus. Erre jó példa a Celtis orientalis (nyugati ostorfa) melyet vírus nem támadja meg, de a Celtis australis (keleti ostorfa) a vírusra érzékeny. Bár a nyugati ostorfának ismert gombabetegsége és állati kártevője is van, mégis érdemes ezt választani, mert károsítói ellen lehet védekezni. A nyugati ostorfa jól bírja a városi levegőt, és nagyon jó tulajdonsága, hogy nagymértékben megtalálhatók rajta a ragadozóatkák (az atkák természetes ellensége). A nyugati ostorfa donor fának is számít, mert róla a hasznos ragadozó atkákat át lehet telepíteni olyan növényekre, amelyek fertőződtek károsító atkákkal.

Olyan fák amelyeket a levéltetvek kedvelnek, mint például a szivarfa (Catalpa bignonioides), nem ajánlott telepítésre, mert a levéltetvek ellen gyakran kell permetezni, ha elmarad a permetezés meglepi a korompenész, mely nem kívánatos látvánnyá teszi a fát. Gyakori a városokban a közönséges vadgesztenye (Aesculus hippocastanum) mely gyakorlatilag inkább gondot okoz sok károsítója miatt, mint örömet. A vadgesztenye másik faja a hússzínű vadgesztenye (Aesculus × carnea) esztétikai élményen kívül szintén hozzájárul az atkák elleni biológiai védekezéshez, mert levelein szinté szaporodnak a ragadozóatkák.

A nyugati ostorfa és a hússzínű vadgesztenye esztétikai élményt nyújt és segít a biológiai védekezésben. A nyugati ostorfa termésével a madaraknak is ötömet okoz.

Elkezdődött a pollenszezon előtti visszaszámlálás

2019. június 15. 11:37

A meteorológiai előrejelzések a június elkövetkező dekádjára továbbra is meleg, de ugyanakkor záporokkal tarkított időjárást prognosztizálnak, ami a parlagfű növekedése szempontjából ideális.

Időszerű növényvédelmi teendők közterületeken márciusban

2024. március 1. 07:40

A virágzó aranyfa, a pünkösdirózsa friss levelei és a kipattant rózsa a tavasz megérkezését jelzik. Az elmúlt évek igazolják a meteorológusok előrejelzéseit, miszerint a Kárpát-medencében aszályos, forró nyarakra, enyhe telekre és fagyos tavaszokra számíthatunk a következő években.

Fainjektálás: gyümölcsfákon tilos!

2019. április 15. 09:02

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti szervezetének alelnöke az időszerű közterületi növényvédelmi teendőket osztotta meg.