Milyen rovar károsította a tűztövist?

Milyen rovar károsította a tűztövist?

Agrofórum Online

J. Réka kérdése: A képen látható rovart figyeltük meg tavaly a tűztövisben. Mi lehetett ez és kell-e számítani idén is rá, esetleg a kertételére?

A rózsafélék családjába tartozó tűztövis díszcserjeként főleg őszi színes (sárga, narancssárga) termésével díszit. Manapság egyik legkedveltebb díszcserje, köztereken, kertekben. Sajnos ennek is van több kártevője: pl. a tövises aknázomoly, tűztövis gubacsatka. Az ön által mutatott tűztövis kártevő a szegfűsodrómoly, nagy valószínűséggel külföldről került hazánkba.

Szegfűsodrómoly

A szegfűsodrómolyt hazánkban először Szeőke találta meg 2002-ben babérmeggyen. Bodor és Szalóky 2010-ben Olaszországból származó áruban figyelte meg. 2011-ben kövirózsa cserjén pedig Haltrich Attila határozta meg. Fazekas Imre, aki a kártevővel behatóan foglalkozott és segítségemre volt a lepke meghatározásában borostyánon figyelte meg 2019-ben. Most így azt mondhatjuk, hogy a magyarországi tápnövényeinek száma eggyel növekedett, mert a tűztövist is károsította.

Irodalmi adatok szerint is soktápnövényű faj. A gyümölcsfélék közül súlyosan károsítja a csonthéjasokat, az almaféléket, ribizli és almaültetvényeket. Angliában károkat okozott földieper ültetvényben, Észak-Afrikában pedig az olajfákon, de nem kíméli a zöldségféléket sem (bab, borsó, burgonya, paprika, paradicsom, sárgarépa stb.).

A szegfűsodrómoly tojása világoszöld, a kifejlett lárva hossza 15-20 mm, a fej zöldessárga vagy sárgásbarna. A hernyók a rügyeket megrágják, a leveleket ezenkívül összepödrik, selyemszerű fonalak szövedékével hálózzák be. Ebben a fehér szövedékkel összeszőt levelekben, virágzatban általuk készített védett csőben táplálkoznak, szövedékfészkükben társasan élnek. A báb 9-12 mm hosszú sötétbarna, vagy fekete. Észak-Afrikában évente akár 5-6 nemzedékei fejlődik. Dél Európában csupán csak két nemzedékét figyelték meg. Az imágó (lepke) élettartama 2-18 nap.

Szegfűsodrómoly parazitája

Eddig több parazitáját figyelték meg. Jó hír, hogy nemcsak a kártevő van hazánkban, hanem természetes ellenségét is megtaláltuk. Mivel sok hasznos növény lehet tápnövénye, hazai életmódját, szaporodását érdemes figyelemmel kísérni. Nem zárlati kártevő, de felbukkanása esetén kötelező a védekezés ellene.

Hogyan termesszünk tűztövist?

2022. november 27. 06:34

A lángszínű bogyói és tövises ágai miatt tűztövisnek is nevezett, gyönyörű, könnyen kezelhető, vadon élő cserje a legtöbb magyar kertbe illik.

Őszi terméshatározó II. rész – tiszafa, csíkos kecskerágó, tűztövis és madárbirs

2019. október 6. 10:38

Városi sétáink és erdei kirándulásaink során is találkozhatunk azokkal a növényekkel, melyek termésének harsány piros vagy narancsos színe nem jótékony hatását hivatott mutatni – épp ellenkezőleg: a feltűnő színárnyalatok mérgező terméseket takarnak.

Mitől foltosodik a tűztövis?

2019. május 27. 10:21

J. Réka kérdése: Tavaly ültetett tűztövis bokraimon vöröses színű lapos, de kiemelkedő foltok jelentek meg. Mik ezek?

Színek a kertben: meghökkentő kontrasztok és színpárosítások

2023. augusztus 28. 05:40

Nézzük milyen meghökkentő színek és kontrasztok lehetnek egy kertben!