Milyen tetű van a fűzfán?

Milyen tetű van a fűzfán?

Agrofórum Online

Fiatal fűzfám törzsén sötét, tetűszerű, 4-5 mm nagyságú rovarok élnek csoportosan. Mik lehetnek ezek és kell-e védekezni ellenük és hogyan?

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

A nagy fűz kéregtetű (Tuberolachnus salignus) szokott őszre felszaporodni a fűzfákon, azok kolóniáit észleli. A nagy fűz kéregtetű, nevezik néha levéltetűnek is vagy csak tetűnek, elterjedt, kozmopolita rovarfaj, hazai fűzfáinkon is gyakori. Számos fűz fajt kedvel, azokon szaporodik fel, míg bizonyos fajokon nem telepedik meg. Hazai fűzeink közül kifejezetten kedvelt gazdanövénye a kosárfűz, a szomorúfűz, a csavartlevelű fűz, és az újabban terjedőben lévő japánfűz is. Megtalálták őket fekete nyárfákon is.

A nagy fűz kéregtetű elsősorban az 1-3 éves megfásodott részeken telepedik meg, ott találhatók telepei. Fiatal csemetéknél ez lehet a törzs is, idősebb fáknál az oldalágak vesszői. Nagy fáknál tavasztól őszig a levelek takarják telepeiket, de jelenlétüket a leveleken található mézharmaton megtelepedő fekete színű korompenész jelzi. Mint minden tetű, ezek is szívogatásukkal okozzák a kárt, a hajtásokon okozott szívások nyomán a hajtások növekedése lelassul, gyengék lesznek, súlyos fertőzésnél a hajtások elhalnak.

A kifejlett tetvek hosszmérete 5 mm körüli, feltűnően nagyok, vannak szárnyas és szárnyatlan alakjai is. Színük barnás, felületük szőrözött, potrohukon több kiemelkedő fekete színű kitinpúp található. Év közben nyár közepén júliustól szokott felszaporodni és terjedni a fűzek hajtásain. Egyedszámuk nyár végére októberre éri el a csúcsot, utána lecsökken. Téli állapotukról, telelésükről kevés információval rendelkezünk. Tavasszal már márciustól újból megtalálhatók, de számuk akkor még jelentéktelen. Erőteljes mézharmat termelők, ami vonzza a rovarokat. Méhek, darazsak keresik fel és táplálkoznak belőle, a fa körül repkedő darazsak megbízható indikátorai a tetvek ottlétének. Magas fűzfáknál a hajtások, fiatal vesszők fertőzöttségét a lombozat takarja, ezekről a mézharmaton elszaporodó korompenész gombával bevont fekete felszínű levelekről szerezhetünk tudomást.

Megfigyelések szerint harlekin katicák, mint természetes ellenségei fogyasztják a fűz kéregtetveket. A kártevő ellen, amikor a kolóniákat észleltük, a levéltetvek ellen ajánlott szerekkel védekezhetünk. Minél előbb történik a kezelés, annál hatékonyabb. Kisebb méretű fáknál a tetveket erős vízsugárral el lehet távolítani a fákról, ez történik a nyári záporok esetében is. Olaj tartalmú permetező szerekkel (Vegarep EC, Vektafid A) csak a fás részeken élő telepek kezelése is eredményre vezet vegetációs időszakban, bár ez csak kisebb méretű fák esetében járható út. Téli lemosó permetezésre is a környezetkímélő, előbb említett olaj tartalmú rovarölő szerek ajánlottak.