Minden évben megjelenik a monília birsfáimon, mit tehetnék ellene?

Minden évben megjelenik a monília birsfáimon, mit tehetnék ellene?

Agrofórum Online

A fertőzés forrása egyrészt a talajon fennmaradt gyümölcsmúmiák, másrészt a fertőzött vesszők.

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Érdeklődő!

A birsfák egyik jelentős betegsége a birs monília (Monilinai linhartiana). A kórokozó nem csak a terméseken, hanem a leveleken és a hajtásokon is okoz tüneteket. Jelenléte elsőként a hajtáscsúcson lévő virágok alatti leveleken látható, a levélnyéltől kiinduló ék alakú, barna színű elhalás formájában. Jellemző, hogy a tünetes levelek színi oldalán a vastagabb erek mentén szürkésfehér bevonat is megjelenik. A gomba a hajtásba terjed tovább, így a rajta lévő további levelek is fertőződnek, lankadnak, elhalnak.

A virágok kötődnek, de a fiatal termések növekedése a fertőzés hatására megáll, majd fokozatos elfeketedésük, pusztulásuk is bekövetkezik. A mumifikálódott termések június környékén hullnak le. Az érett terméseken is megjelenhetnek a moníliás tünetek, ezeket azonban rendszerint más monília fajok okozzák. A termések felületén fokozatosan nagyobbodó rothadó foltok a M. fructigena és a M. fructicola jelenlétére is utalhat. A M. fructigena sárgás, míg a M. fructicola pedig barnásszürke színű szaporító képletei alapján különböztethetőek meg egymástól.

A birs monília egyetlen gazdanövénye a birs. A fertőzés forrása egyrészt a talajon fennmaradt gyümölcsmúmiák, másrészt a fertőzött vesszők. A tavaszi fertőzésveszély jelentős mértékben lecsökkenthető a múmiák talajba forgatásával, valamint eltávolításával. A legfontosabb feladatunk a korai fertőzés megakadályozása, elkerülése márciusban, hiszen ezáltal a kórokozó szaporító képletei a virágokra tovább nem terjedhetnek. Kiskerti körülmények között célravezető lehet a tüneteket mutató hajtások minél hamarabb elvégzett eltávolítása is.

A kémiai védekezéssel akkor lehetünk eredményesek, ha már korán, a hajtásnövekedés megindulásakor elvégezzük az első kezelést. Ezután még három alkalommal, rózsaszín bimbós állapotban, sziromhulláskor, valamint a gyümölcsnövekedés kezdetén indokolt a beavatkozás. A szabadforgalmú, III. kategóriás készítmények közül pl. a ciprodinil, fludioxonil, mankoceb, penkonazol hatóanyagok megfelelő időben kijuttatva hatékony védelmet biztosítanak birsfáink számára.

Miért potyog le már most a birs?

2019. július 11. 09:10

P. Gábor kérdése: Birsfám gyümölcsei fokozatosan összeaszalódtak, most pedig betegen lehullnak. Milyen betegség okozhatja ezt?